Acțiunile de control continuă în județul Ilfov

Sub conducerea prefectului județului Ilfov, domnul Daniel – Tudorel ZAMFIR, polițiști din cadrul IPJ, efective ale IJJ, ISU București-Ilfov, polițiști locali, alături de reprezentanți ai ITM, DSVSA, DSP, ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi ISCTR au intensificat în cursul zilei de 25 iulie a.c. misiunile de verificare vizând conformitatea cu normele de protecție individuală și distanțare socială, menținerea ordinii și siguranței publice, verificarea respectării de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate a interdicțiilor impuse prin legislația în vigoare și protejarea cetățenilor față de practicile comerciale ilicite.

Activitățile continuă să aibă, în primul rând, un rol de responsabilizare și conștientizare a cetățenilor cu privire la pericolele asociate nerespectării măsurilor de siguranță atât în zonele aglomerate, cum sunt centrele comerciale, piețele, târgurile, terasele, ștrandurile și cluburile în aer liber, cât și în mijloacele de transport în comun. Agenții economici care desfășoară activități comerciale în aceste zone au fost verificați cu prioritate, astfel că, acolo unde s-a impus, echipele de control au luat măsuri de sancţionare a încălcării legislaţiei în vigoare.

În urma misiunilor derulate în data de 25 iulie 2020 în care au fost angrenate 232 de efective care au verificat 169 societăți comerciale de pe raza județului Ilfov, au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 17.000 lei, dintre care:

► 6 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 55/2020, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, cu amenzi în valoare de 1.000 lei;

► 2 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul HG nr. 984/2005;

► 4 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 82/1991, cu amenzi în valoare de 16.000 lei;

► 1 sancțiune contravențională cu avertisment în temeiul Regulamentului UE nr. 284/2011;

► 5 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul HG nr. 537/2007.

În cadrul acțiunilor au avut loc și activități preventive de informare. Misiunile pentru protejarea sănătății cetățenilor vor continua și în perioada următoare.

*****

ADUCEM ÎN ATENȚIE faptul că a fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, state din care toate persoanele care sosesc în România trebuie să intre într-o perioadă de carantină de 14 zile. Lista intră în vigoare de la data de 27.07.2020 ora 0:00 și poate fi consultată pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică: https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19

Privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii COVID-19, cetățenii sunt îndemnați să manifeste seriozitate și responsabilitate și să se conformeze măsurilor dispuse de autorități pentru limitarea și răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus, pentru sănătatea tuturor:

■ purtarea corectă a măștii de protecție, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă și săpun și/sau dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool;

■ spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool;

■ păstrarea distanței de cel puțin 1,5 metri între persoane;

■ curățarea periodică a suprafețelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;

■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, se va accesa numărul unic de urgență 112;

■ consultarea periodică a site-urilor oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Cetățenii au la dispoziție linia TELVERDE – 0800800165 operaționalizată de Ministerul Afacerilor Interne, la care pot sesiza încălcări ale normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Pentru recomandări și alte informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă, puteți apela TELVERDE 0800800358, o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.

Românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia alocată acestora: +4021.320.20.20.