Acțiunile de control cu efective suplimentare dispuse de Ministerul Afacerilor Interne continuă în județul Ilfov

Având în vedere creșterea alarmantă a numărului de cazuri de infecție cu COVID-19, misiunile de verificare cu efective suplimentare dispuse la nivelul Ministerului Afacerilor Interne vor continua să se intensifice, prevenirea infectării cu nou coronavirus fiind o prioritate națională ce presupune un mod de acțiune integrat al tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu, dar și un grad crescut de responsabilitate socială din partea cetățenilor.

În cursul zilei de 16 iulie 2020, sub conducerea prefectului județului Ilfov, domnul Daniel – Tudorel ZAMFIR, echipele mixte formate din polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județean, efective ale Inspectoratului Județean de Jandarmi, ISU București-Ilfov, polițiști locali, alături de reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcție Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Direcției de Sănătate Publică, ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier au continuat controalele vizând menținerea ordinii și siguranței publice, verificarea respectării de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate a interdicțiilor impuse prin legislația în vigoare, protejarea cetățenilor față de practicile comerciale ilicite și conformitatea cu normele de protecție individuală și de distanțare fizică.

În urma misiunilor derulate în ultimele 24 de ore, în care au fost angrenate 231 de efective care au verificat 264 de societăți comerciale de pe raza județului Ilfov, au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 21.200 lei, dintre care:
► 6 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul Legii nr. 55/2020 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală;
► 3 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 12/1990, cu amenzi în valoare de 20.000 lei;
► 1 sancțiune contravențională în temeiul HG nr. 984/2005, cu amendă în valoare de 1.200 lei;
► 1 sancțiune contravențională cu avertisment în temeiul HG nr. 537/2007;
► 2 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul Legii nr. 12/1990.

Reiterăm faptul că activitățile au în primul rând un rol de responsabilizare și conștientizare a cetățenilor cu privire la pericolele asociate nerespectării măsurilor de siguranță atât în zonele aglomerate, cum sunt centrele comerciale, piețele, târgurile, terasele, ștrandurile și cluburile în aer liber, cât și în mijloacele de transport în comun. Agenții economici care desfășoară activități comerciale în aceste zone sunt și vor fi verificați cu prioritate, inclusiv în diferite intervale orare nocturne. În perioada următoare controalele vor viza, de asemenea, instituțiile publice și societățile comerciale cu un număr mare de angajați care desfășoară activități în afara industriei HORECA.

Deși scopul principal al acțiunilor este acela de a proteja sănătatea cetățenilor și de a conștientiza populația cu privire la conduita sanitară responsabilă, în situațiile în care se constată încălcarea legislației în vigoare, se vor dispune măsuri de sancționare atât a persoanelor fizice, cât și juridice, inclusiv de suspendare a activității unor operatori economici.

*****

READUCEM ÎN ATENȚIA CETĂȚENILOR faptul că joi, 16 iulie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea 1, nr. 627, Hotărârea nr. 553 din 15 iulie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 17 iulie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Documentul poate fi consultat integral pe portalul https://stirioficiale.ro, aici: https://stirioficiale.ro/hotarari/hotarare-nr-553-din-15-iulie-2020.
Astfel, de astăzi, pe întreg teritoriul României se prelungește starea de alertă cu 30 de zile, o măsură indispensabilă față de situația critică din punct de vedere epidemiologic în care se regăsește țara noastră.

TOTODATĂ, tragem un semnal de alarmă față de rafalele de știri prezentate în media, unele dintre acestea menite să alimenteze panica în populație. Dezinformarea și știrile false (fake news) despre noul coronavirus și modul de gestionare a pandemiei la nivel național și european se răspândesc mai ales prin rețelele de socializare. Trebuie să fim extrem de vigilenți față de modul în care accesăm, asimilăm și distribuim astfel de știri și să le verificăm de fiecare dată. Pentru informații obiective cu privire la răspândirea virusului și la eforturile conjugate de a-l ține sub control, vă rugăm să vă informați doar din canalele media oficiale!

Subliniem cu profundă îngrijorare faptul că astăzi, 17 iulie 2020, România a atins un nou număr record de 799 de cazuri cu infecție COVID-19 în ultimele 24 de ore. Trebuie să continuăm să fim conștienți cu privire la faptul că depinde de noi toți să încetinim răspândirea epidemiei, să dăm dovadă de precauție și să respectăm normele de conduită sanitară și distanțarea interpersonală. În această perioadă, toată lumea, inclusiv tinerii și oamenii sănătoși, ar trebui să evite crearea de aglomerații sau adunările cu un număr mare de oameni.

Vă rugăm să vă conformați regulilor de bază recomandate de autorități, de la care este necesar să nu vă abateți în această perioadă, pentru ca noi toți să rămânem sănătoși:
■ purtarea corectă a măștii de protecție, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă și săpun și/sau dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool;
■ spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool;
■ păstrarea distanței de cel puțin 1,5 metri între persoane;
■ curățarea periodică a suprafețelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;
■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, se va accesa numărul unic de urgență 112;
■ consultarea periodică a site-urilor oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE – 0800800165 la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Le reamintim cetățenilor să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.