Acțiunile de control dispuse de Ministerul Afacerilor Interne continuă în județul Ilfov

Misiunile de verificare cu efective suplimentare dispuse la nivelul Ministerului Afacerilor Interne au continuat în cursul zilei de 11 iulie 2020, prevenirea infectării cu COVID-19 fiind o prioritate națională ce presupune un mod de acțiune integrat al tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu, dar și un grad crescut de responsabilitate socială.

Sub conducerea prefectului județului Ilfov, domnul Daniel – Tudorel ZAMFIR, polițiști din cadrul IPJ, efective ale IJJ, ISU București-Ilfov, polițiști locali, alături de reprezentanți ai ITM, DSVSA, DSP, ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi ISCTR au intensificat în ultimele 24 de ore controalele vizând menținerea ordinii și siguranței publice, verificarea respectării de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate a interdicțiilor impuse prin legislația în vigoare, protejarea cetățenilor față de practicile comerciale ilicite și conformitatea cu normele de protecție individuală și de distanțare fizică.

Activitățile au în primul rând un rol de responsabilizare și conștientizare a cetățenilor cu privire la pericolele asociate nerespectării măsurilor de siguranță atât în zonele aglomerate, cum sunt centrele comerciale, piețele, târgurile, terasele, ștrandurile și cluburile în aer liber, cât și în mijloacele de transport în comun. Agenții economici care desfășoară activități comerciale în aceste zone au fost verificați cu prioritate, astfel că, acolo unde s-a impus, echipele de control au luat măsuri de sancţionare a încălcării legislaţiei în vigoare.

În urma misiunilor derulate în data de 11 iulie 2020 în care au fost angrenate 209 efective care au verificat 119 societăți comerciale de pe raza județului Ilfov, au fost aplicate 31 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 70.500 lei, dintre care:

► 22 de sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 55/2020, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, cu amenzi în valoare de 4.500 lei;

► 2 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 12/1990, cu amenzi în valoare de 25.000 lei;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul OG nr. 28/1999, cu amendă în valoare de 20.000 lei;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul HG nr. 857/2011, cu amendă în valoare de 1.000 lei;

► 5 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 82/1991, cu amenzi în valoare de 20.000 lei.

Acțiunile pentru protejarea sănătății cetățenilor vor continua și în perioada următoare.

*****

Privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii COVID-19, cetățenii sunt îndemnați să se conformeze măsurilor dispuse de autorități pentru limitarea și răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus:

■ purtarea corectă a măștii de protecție, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă și săpun și/sau dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool;

■ spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool;

■ păstrarea distanței de cel puțin 1,5 metri între persoane;

■ curățarea periodică a suprafețelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;

■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, se va accesa numărul unic de urgență 112;

■ consultarea periodică a site-urilor oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Cetățenii au la dispoziție o linie TelVerde – 0800800165, la care pot sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară.

Comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Pentru recomandări și alte informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă, puteți apela TELVERDE 0800800358, o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.

Pentru suport psihologic și sprijin social, puteți apela TELVERDE 0800.070.030 din orice rețea, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 8:00 – 24:00.

Românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia alocată acestora: +4021.320.20.20.