Buletin de presă — COVID-19 — 02.10.2020

Acțiunile ample desfășurate în vederea prevenirii și limitării îmbolnăvirilor cu COVID-19 au fost intensificate la nivelul județului Ilfov, prin intermediul echipelor mixte formate din polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean, polițiști locali, ISU Bucureşti-Ilfov, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Direcției de Sănătate Publică, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.

Subliniem faptul că scopul măsurilor care sunt și vor fi luate nu este aplicarea de sancțiuni, ci protejarea sănătății cetățenilor și conștientizarea populației cu privire la apartenența la comunitate și la pericolul răspândirii necontrolate a noului coronavirus în colectivitățile umane. În situațiile de încălcare a normelor instituite pentru limitarea răspândirii COVID-19 în timpul stării de alertă, dar și a legislației în vigoare în general, se vor dispune măsuri de sancționare atât a persoanelor fizice, cât și juridice, inclusiv suspendarea activității unor operatori economici.

În urma misiunilor derulate în data de 01 octombrie 2020 de către echipele de control formate din 224 de efective, au fost verificate 127 de societăți comerciale și au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 5.000 lei, dintre care:

► 10 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 55/2020 pentru participarea persoanelor fizice la activități în spațiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicții/restricții, cu amenzi în valoare de 4.000 lei;

► 6 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 55/2020 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, cu amenzi în valoare de 1.000 lei;

► 2 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul Legii nr. 55/2020 pentru nerespectarea măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc.

Verificările vor viza în continuare și condițiile în care se desfășoară transportul în comun, menținerea ordinii și siguranței publice, respectarea de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate a interdicțiilor impuse prin legislația în vigoare și protejarea cetățenilor față de practicile comerciale ilicite.

*****

Potrivit datelor transmise de către Direcția de Sănătate Publică Ilfov, astăzi, 02 octombrie 2020, ora 15:00, situația epidemiologică înregistrată la nivelul județului este următoarea:

  • Teste efectuate până în prezent: 19083;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 până în prezent: 3499;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 vindecate până în prezent: 2813;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 decedate până în prezent: 77;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare la domiciliu: 629;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare instituționalizată: 0;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină la domiciliu: 499;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină instituționalizată: 0;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 internate: 123;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 internate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov: 74, dintre care 14 la ATI.

*****

Vă rugăm să continuați să fiți responsabili!

ADUCEM ÎN ATENȚIE faptul că astăzi, 02 octombrie a.c., Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov a adoptat în ședință extraordinară Hotărârea nr. 16 privind aprobarea modificării scenariului de funcționare pentru unele unități de învățământ din județul Ilfov: https://if.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/55/2020/10/Hotararea-nr-16-CJSU-02.10.2020.pdf

Toate Hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ilfov privitoare la scenariul de funcționare corespunzător unităților de învățământ din județul Ilfov se regăsesc pe pagina de internet a Instituției Prefectului – Județul Ilfov, secțiunea Situații de Urgență: https://if.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/

REAMINTIM CETĂȚENILOR, OPERATORILOR ECONOMICI ȘI INSTITUȚIILOR PUBLICE faptul că la nivelul județului Ilfov sunt în vigoare prevederile Hotărârii CJSU Ilfov nr. 8/03.08.2020 privind măsurile aplicate pe toată raza administrativ-teritorială a județului Ilfov în vederea prevenirii și limitării răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2: https://if.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/55/2020/09/Hotararea-nr-8-CJSU-03.08.2020.pdf

Astăzi 02 octombrie 2020, România a atins un nou record negativ de infectări cu COVID-19 la nivel național: 2.343 de cazuri noi față de ultima raportare. Județul Ilfov prezintă o situație epidemiologică extrem de îngrijorătoare deopotrivă: în doar 24 de ore au fost înregistrate 102 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus.

Ținând cont de tendința evidentă de creștere a numărului de cazuri de infecții cu noul coronavirus, prefectul județului Ilfov, domnul Daniel-Tudorel ZAMFIR, a dispus intensificarea acțiunilor de control care vizează respectarea tuturor măsurilor de protecție sanitară, portul măștii și respectarea distanței sociale.

Este imperativ să depunem toate eforturile pentru a inversa acest trend ascendent și pentru a menține epidemia sub control. Solicităm cetățenilor să respecte cu strictețe măsurile instituite de autorități pentru prevenirea și limitarea riscului de răspândire a infecției cu COVID-19 și să coopereze cu instituțiile implicate în managementul situațiilor de risc. De responsabilitatea fiecăruia dintre noi depind viața și sănătatea celor din jurul nostru, de aceea trebuie să cooperăm atât unii cu ceilalți, cât și cu autoritățile.

RESPECTAȚI regulile de distanțare socială chiar și în cadrul întâlnirilor familiale pentru a proteja membrii familiei aflați în situație de risc, LIMITAȚI contactul direct cu alte persoane în afara celor care fac parte din familia restrânsă și EVITAȚI zonele aglomerate unde sunteți expuși la interacțiunea cu un număr mare de oameni! PROTEJAȚI-VĂ propria sănătate și AMINTIȚI-VĂ PERMANENT faptul că acțiunile personale îi pot afecta pe ceilalți, copii, adulți sau vârstnici!

Protecția individuală și a întregii comunități este în sarcina noastră, a tuturor – instituții publice, operatori economici și cetățeni, iar urgența de sănătate publică cu care ne confruntăm poate fi controlată numai prin disciplină, personală și colectivă!

Depinde de fiecare dintre noi și de noi toți împreună să limităm răspândirea acestui coronavirus!

*****

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți oameni, vă reamintim importanța respectării măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus:

■ purtați corect masca de protecție, aruncați-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac și spălați-vă imediat mâinile cu apă și săpun sau dezinfectați-vă cu soluții pe bază de alcool;

■ nu vă atingeți ochii, gura, nasul dacă nu v-ați spălat pe mâini;

■ păstrați distanța de cel puțin 1,5 metri față de alte persoane;

■ curățați periodic suprafețele de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;

■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, accesați numărul unic de urgență 112;

■ consultați periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Nu uitați: comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Cetățenii au la dispoziție linia TELVERDE – 0800800165 operaționalizată de Ministerul Afacerilor Interne, la care pot sesiza încălcările normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Le reamintim cetățenilor să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.