Buletin de presă — COVID-19 — 03.07.2020

În contextul informării privind situația generată de răspândirea virusului SARS-CoV-2, conform datelor raportate de către Direcția de Sănătate Publică, astăzi, 03 iulie 2020, ora 15:00, la nivelul județului Ilfov erau monitorizate 366 de persoane aflate în izolare la domiciliu, iar 20 de persoane erau cazate în spațiile de carantinare.

În perioada 30 iunie – 02 iulie 2020, echipajele Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov, alături de celelalte structuri cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, au continuat acțiunile desfășurate în contextul stării de alertă. Potrivit datelor transmise de IPJ Ilfov, activitățile desfășurate în perioada de referință de către polițiștii ilfoveni cu scopul prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19 au fost următoarele:
– 590 de polițiști din cadrul IPJ Ilfov și 305 polițiști locali au desfășurat misiuni specifice pe raza județului în vederea asigurării respectării normelor legale în vigoare pe perioada stării de alertă;
– au fost verificate 2191 de persoane cu privire la modul de respectare a măsurilor și interdicțiilor impuse și 53 de societăți comerciale/PFA cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de alertă;
– polițiștii ilfoveni au aplicat 9 de sancțiuni contravenționale sub formă de avertisment pentru nerespectarea prevederilor legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, din care 8 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală și 1 pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea.

Efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean au continuat misiunile de informare a cetățenilor cu privire la măsurile de prevenire și control a infecției generată de coronavirusul SARS-CoV-2, având ca obiectiv principal siguranța cetățeanului, dar și descurajarea faptelor de natură contravențională înregistrate în acest context. În perioada de referință, jandarmii ilfoveni nu au aplicat sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Dealul Spirii” București-Ilfov asigură suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI), transportul persoanelor suspicionate/confirmate a fi infectate cu SARS-COV-2 la unități spitalicești, misiuni pentru a sprijini celelalte instituții cu atribuții în prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, precum și acțiuni de decontaminare a tehnicii și personalului care a participat la misiunile de transport.

*****

ADUCEM ÎN ATENȚIA cetățenilor faptul că în urma ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență a fost adoptată Hotărârea nr. 33/02.07.2020 privind stabilirea criteriilor de exceptare de la măsurile de izolare/carantină aplicabile persoanelor care sosesc din țările membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European precum și aprobarea listei țărilor terțe pentru care se aplică exceptarea.
Astfel, a fost stabilit drept criteriu pe baza căruia se face exceptarea de la măsurile de izolare/carantină aplicabile persoanelor care sosesc în România, din statele membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European, rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori care trebuie să fie mai mică sau egală cu cea înregistrată în România, în perioada similară.
În baza acestui criteriu, Institutul National de Sănătate Publică stabilește lista țărilor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European pentru care persoanele care sosesc în România din acestea sunt exceptate de la măsurile de izolare/carantină pe care o supune aprobării Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
Lista se actualizează săptămânal, în fiecare zi de luni, de către Institutul National de Sănătate Publică, se aprobă de Comitetului Național pentru Situații de Urgență și se publică pe site-ul www.insp.gov.ro.
În adoptarea Hotărârii CNSU numărul 33 din 2 iulie s-a ținut cont de recomandarea Consiliului Uniunii Europene cu numărul 2020/0134 (NLE) privind restricția temporară asupra călătoriilor neesențiale către UE, dar și de recomandările formulate prin Hotărârea nr. 20 din 01.07.2020, a Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României.

Pentru a consulta integral Hotărârea CNSU nr. 33/02.07.2020, vă rugăm să accesați următorul link: https://stirioficiale.ro/hotarari/hotarare-nr-33-din-02-07-2020.

Documentele oficiale emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!
Reiterăm importanța respectării cu strictețe a măsurilor de igienă și de distanțare fizică stabilite de specialiști, evitarea aglomerațiilor și limitarea deplasărilor care pot fi amânate. Igienizarea și dezinfectarea frecventă a mâinilor și purtarea măștii de protecție reduc la minimum riscul de expunere la noul coronavirus și reprezintă cea mai sigură cale de a ține sub control răspândirea epidemiei.
Comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!
Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Pentru recomandări și alte informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă, puteți apela TELVERDE 0800.800.358, o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.

Pentru suport psihologic și sprijin social, puteți apela TELVERDE 0800.070.030.

Românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia alocată acestora: +4021.320.20.20.