Buletin de presă — COVID-19 — 03.08.2020

Sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Ilfov, polițiști din cadrul IPJ, efective ale IJJ, ISU București-Ilfov, polițiști locali, alături de reprezentanți ai ITM, DSVSA, DSP, ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi ISCTR au continuat în cursul zilei de 02 august a.c. misiunile de verificare vizând conformitatea cu normele de protecție individuală și distanțare socială, menținerea ordinii și siguranței publice, verificarea respectării de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate a interdicțiilor impuse prin legislația în vigoare și protejarea cetățenilor față de practicile comerciale ilicite.

Rolul principal al activităților desfășurate de echipele mixte este responsabilizarea și conștientizarea cetățenilor cu privire la pericolele asociate nerespectării măsurilor de siguranță atât în zonele aglomerate, cum sunt centrele comerciale, piețele, târgurile, terasele, ștrandurile și cluburile în aer liber, cât și în mijloacele de transport în comun.

În urma misiunilor derulate în data de 02 august 2020 în care au fost angrenate 225 de efective care au verificat 165 de societăți comerciale de pe raza județului Ilfov, au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 26.000 lei, dintre care:

► 4 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 55/2020 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, cu amenzi în valoare de 1.000 lei;
► 2 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 12/1990, cu amenzi în valoare de 25.000 lei;
► 1 sancțiune contravențională cu avertisment în temeiul OG nr. 2/2001;
► 4 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul HG nr. 537/2007;
► 1 sancțiune contravențională cu avertisment în temeiul Legii nr. 307/2006.

Acțiunile vor continua și în perioada următoare cu scopul principal de a responsabiliza atât populația, cât și operatorii economici, sănătatea și siguranța cetățenilor fiind prioritatea tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu.

*****

REAMINTIM OPERATORILOR ECONOMICI ȘI CETĂȚENILOR faptul că începând de ieri, 02 august a.c., ora 12:00, cu aplicabilitate în județul Ilfov, au intrat în vigoare prevederile Hotărârii CNSU nr. 38/01.08.2020, valabile pentru o perioadă de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire:

🔴Programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfășoară activități în spații special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, cum sunt terasele, cluburile, barurile și alte asemenea nu poate începe înainte de orele 06:00 și nu se poate prelungi după orele 23:00;
🔴 Programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfășoară activități de jocuri de noroc nu poate începe înainte de orele 06:00 și nu se poate prelungi după orele 23:00.

Măsurile se înscriu în seria acțiunilor proactive luate de autorităţi pentru protecția sanitară a persoanelor. Pentru a consulta integral Hotărârea CNSU nr. 38/01.08.2020 privind stabilirea programului de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfășoară activități specifice precum jocuri de noroc sau terase, baruri, cluburi și alte asemenea de la nivelul județelor Argeș, Brașov, Constanța, Dâmbovița, Ilfov, Prahova, Galați și municipiul București, vă rugăm să accesați pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, secțiunea UTILE, subsecțiunea STARE DE ALERTĂ: https://www.mai.gov.ro/utile/

Vă rugăm să fiți solidari și responsabili!
Continuăm să facem apel la cetățeni să coopereze atât unii cu ceilalți, cât și cu autoritățile, să dea dovadă de precauție și să respecte strict normele de conduită sanitară, purtarea măștii de protecție și distanțarea fizică. Trebuie să facem un efort colectiv pentru a ne sprijini reciproc în respectarea rigorilor legii, cetățeni, operatori economici și instituții publice, pentru a reduce cât mai mult riscul de infectare cu COVID-19.
Depinde de fiecare dintre noi și de noi toți împreună să limităm răspândirea acestui coronavirus!

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți oameni, vă reamintim importanța respectării măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus:

■ purtați corect masca de protecție, aruncați-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac și spălați-vă imediat mâinile cu apă și săpun sau dezinfectați-vă cu soluții pe bază de alcool;
■ nu vă atingeți ochii, gura, nasul dacă nu v-ați spălat pe mâini;
■ păstrați distanța de cel puțin 1,5 metri față de alte persoane;
■ curățați periodic suprafețele de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;
■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, accesați numărul unic de urgență 112;
■ consultați periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Nu uitați: comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Cetățenii au la dispoziție linia TELVERDE – 0800800165 operaționalizată de Ministerul Afacerilor Interne, la care pot sesiza încălcările normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!
Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.
Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.
Le reamintim cetățenilor să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.