Buletin de presă — COVID-19 — 05.08.2020

În urma misiunilor derulate în data de 04 august 2020 de către echipele mixte de control formate din reprezentanții Grupei de coordonare a măsurilor de combatere a COVID-19 la nivelul județului Ilfov, vă prezentăm informarea privind activitățile desfășurate și rezultatele obținute:

Sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Ilfov, 209 efective reprezentând angajați ai structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, au verificat în sistem integrat în cursul zilei de ieri, 04 august, 151 de operatori economici pe raza administrativ-teritorială a județului Ilfov.

Au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 15.180 lei, dintre care:

► 2 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul Legii nr. 55/2020 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul Legii nr. 12/1990, cu amendă în valoare de 500 lei;

► 6 sancțiuni contravenționale în temeiul OUG nr. 195/2002, cu amenzi în valoare de 3.480 lei;

► 2 sancțiuni contravenționale în temeiul HG nr. 984/2005, cu amenzi în valoare de 11.200 lei;

► 5 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul HG nr. 537/2007;

► 1 sancțiune contravențională cu avertisment în temeiul OUG nr. 2/2001.

Zonele vizate continuă să fie centrele comerciale, piețele, târgurile, terasele, ștrandurile și cluburile în aer liber de pe raza administrativ-teritorială a județului Ilfov.

Acțiunile vor continua și în perioada următoare, cu obiectivul principal de a verifica respectarea măsurilor de protecție sanitară și a interdicțiilor impuse prin legislația în vigoare, dar și în scopul asigurării unui climat de liniște publică și al protejării cetățenilor față de practicile comerciale ilicite.

Reiterăm faptul că scopul principal al misiunilor nu este aplicarea de sancțiuni, ci responsabilizarea atât a populației, cât și a operatorilor economici cu privire la conduita sanitară responsabilă, sănătatea și siguranța cetățenilor fiind prioritatea tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu. Cu toate acestea, în situațiile în care se constată încălcarea legislației în vigoare, se vor dispune măsuri de sancționare atât a persoanelor fizice, cât și juridice, inclusiv de suspendare a activității unor operatori economici.

*****        

REAMINTIM CETĂȚENILOR, OPERATORILOR ECONOMICI ȘI INSTITUȚIILOR PUBLICE prevederile Hotărârii nr. 8 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ilfov privind măsurile adoptate în ședința extraordinară din 03.08.2020 în vederea prevenirii și limitării răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 în județul Ilfov, măsuri ce vor fi aplicate începând cu data de 04.08.2020, ora 12:00, pe toată raza administrativ-teritorială a județului Ilfov:

🔴 Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise cum ar fi piețe, târguri, oboare, expoziții, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, pe întreaga durată a programului de funcționare a acestora;

🔴 Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele prezente în zonele de așteptare a mijloacelor de transport în comun (stații de autobuz, peroane CFR și autogări);

🔴 Se instituie obligația pentru organizatorii de evenimente sau spectacole în aer liber de a pune la dispoziția participanților măști de protecție și obligația participanților de a purta masca de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pe toată durata de desfășurare a acestora, de la accesul și până la ieșirea din zonă;

🔴 Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți angajații operatorilor economici, la intrarea și ieșirea din schimburi;

🔴 Administratorii/proprietarii spațiilor publice/private menționate anterior afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile respective;

🔴 Conducătorii instituțiilor/entităților publice din județul Ilfov vor asigura punerea în aplicare a prevederilor prezentei hotărâri.

 

Vă rugăm să continuați să fiți responsabili!

Toate măsurile luate la nivel județean sunt destinate protejării sănătății populației, în contextul alarmant al situației epidemiologice de la nivel național. România a atins astăzi 1309 de cazuri de infectare cu COVID-19 și 41 de decese înregistrate în ultimele 24 de ore. Un număr de 464 de pacienți sunt internați la terapie intensivă.

Sănătatea publică ne privește pe noi toți și de aceasta depinde atât continuarea unei vieți normale la nivel individual, cât și funcționarea economiei.

Vă rugăm să respectați cu strictețe măsurile luate prin Hotărârea CJSU nr. 8/03.08.2020, să cooperați atât unii cu ceilalți, cât și cu autoritățile, să fiți precauți, să evitați crearea de aglomerații și să respectați strict normele de conduită sanitară, purtarea măștii de protecție și distanțarea fizică. În această perioadă, toată lumea, inclusiv tinerii și oamenii sănătoși, ar trebui să evite adunările cu un număr mare de oameni.

Trebuie să fim solidari pentru sănătatea comunității din care toți facem parte și să facem un efort colectiv pentru a ne sprijini reciproc în respectarea rigorilor legii.

Depinde de fiecare dintre noi și de noi toți împreună să limităm răspândirea acestui coronavirus!

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți oameni, vă reamintim importanța respectării măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus:

■ purtați corect masca de protecție, aruncați-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac și spălați-vă imediat mâinile cu apă și săpun sau dezinfectați-vă cu soluții pe bază de alcool;

■ nu vă atingeți ochii, gura, nasul dacă nu v-ați spălat pe mâini;

■ păstrați distanța de cel puțin 1,5 metri față de alte persoane;

■ curățați periodic suprafețele de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;

■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, accesați numărul unic de urgență 112;

■ consultați periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Nu uitați: comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Cetățenii au la dispoziție linia TELVERDE – 0800800165 operaționalizată de Ministerul Afacerilor Interne, la care pot sesiza încălcările normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Le reamintim cetățenilor să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.