Buletin de presă — COVID-19 — 06.05.2020

■ Structurile abilitate ale Ministerului Afacerilor Interne împreună cu polițiști locali au desfășurat în ultimele 24 de ore 29 de misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2. Aproximativ 429 de forțe de ordine au verificat 4033 de persoane cu privire la respectarea măsurilor de izolare și 36 de societăți comerciale și persoane fizice autorizate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de urgență. În urma acestor verificări au fost aplicate 189 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 204.110 lei. Nu a fost întocmit niciun dosar penal în contextul pandemiei COVID-19, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor prevăzută de art. 352 Cod Penal.
■ În ultimele 24 de ore, jandarmii ilfoveni au verificat în teritoriu respectarea prevederilor OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, aplicând 17 sancțiuni contravenționale în cuantum de 30.000 lei.
■ Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Ilfov, alături de celelalte structuri din dispozitivul de ordine și siguranță publică, continuă să acționeze în teren atât pentru asigurarea respectării restricțiilor de circulație impuse prin ordonanțele militare, cât și pentru prevenirea și combaterea criminalității.
■ Conform raportării Direcției de Sănătate Publică, astăzi, 06 mai 2020, la ora 15:00, în centrele de carantină din județul Ilfov erau cazate 139 de persoane. Numărul de persoane izolate și monitorizate la domiciliu în județ este de 1025.
■ Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov continuă să efectueze misiuni pentru transportul persoanelor suspicionate/confirmate a fi infectate cu SARS-CoV-2 la unități spitalicești, transportul persoanelor care au intrat în România către locațiile stabilite pentru izolare/carantină de la nivelul județului Ilfov, respectiv către limita de județ pentru a fi preluate de echipajele din județele limitrofe, misiuni pentru a sprijini celelalte instituții cu atribuții în prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, precum și acțiuni de decontaminare a tehnicii și personalului care a participat la misiunile de transport. Subliniem faptul că ISU București-Ilfov asigură inclusiv suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI).

*****

ADUCEM ÎN ATENȚIA cetățenilor faptul că, în urma emiterii Ordonanței Militare nr. 10 din 27.04.2020, Guvernul României a realizat un nou model de declarație pe proprie răspundere, care se regăsește pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne: https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/Model-nou-Declaratie-proprie-Raspundere.pdf.
Noua declarație a fost modificată în sensul că subsolul documentului specifică noul interval orar în care persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani pot ieși din casă. Documentul poate fi completat de pe computer/laptop în câmpurile predefinite, în formatul PDF, și ulterior tipărit și semnat de către titular. De asemenea, documentul poate fi tipărit, completat olograf („de mână”) în câmpurile predefinite, și ulterior semnat de către titular. Totodată, reamintim și faptul că declarația pe proprie răspundere poate fi redactată integral olograf, cu preluarea tuturor elementelor din modelul declarației pe proprie răspundere pus la dispoziție. Menționăm că modelul precedent al declarației pe proprie răspundere poate fi folosit în continuare.

Toate ordonanțele militare, precum și alte documente oficiale emise în contextul pandemiei COVID-19, pot fi consultate pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ și pe platforma www.stirioficiale.ro, în secțiunea Hotărâri și legislație.
Pentru date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) și situația la nivel global, poate fi accesată pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Pentru recomandări și alte informații, puteți apela linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. Totodată, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia alocată lor +4021.320.20.20.

*****

Instituția Prefectului – Județul Ilfov le solicită în continuare cetățenilor să respecte prevederile ordonanțelor militare și amintește faptul că nerespectarea legislației în vigoare atrage sancțiuni severe, iar necunoașterea legii nu exonerează de răspundere contravențională sau penală.

Măsurile de igienă și de distanțare socială/fizică recomandate în această perioadă conduc către reducerea la minimum a riscului de expunere la noul coronavirus și sunt cele mai eficiente modalități de a ține sub control răspândirea epidemiei.

Să nu uităm că suntem parte dintr-o colectivitate, iar acțiunile noastre pot afecta comunitatea în care trăim, de aceea trebuie să rămânem solidari și responsabili!
Respectați restricțiile impuse de autorități și rămâneți în casă pe toată perioada stării de urgență, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!