Buletin de presă — COVID-19 — 06.08.2020

În urma misiunilor derulate în data de 05 august 2020 de către echipele mixte de control formate din reprezentanții Grupei de coordonare a măsurilor de combatere a COVID-19 la nivelul județului Ilfov, vă prezentăm informarea privind activitățile desfășurate și rezultatele obținute:

Sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Ilfov, 192 de efective reprezentând angajați ai structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, au verificat în sistem integrat 134 de societăți comerciale pe raza administrativ-teritorială a județului Ilfov.

Au fost aplicate 20 de sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 45.000 lei, dintre care:

► 4 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul Legii nr. 55/2020;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul Legii nr. 12/1990, cu amendă în valoare de 20.000 lei;

► 8 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul Legii nr. 319/2006;

► 3 sancțiuni contravenționale în temeiul HG nr. 355/2007, cu amenzi în valoare de 15.000 lei;

► 2 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 307/2006, dintre care 1 sancțiune cu amendă în valoare de 10.000 lei și 1 sancțiune cu avertisment;

► 1 sancțiune contravențională cu avertisment în temeiul HG nr. 537/2007;

► 1 sancțiune contravențională cu avertisment în temeiul OG nr. 2/2001.

Acțiunile vor continua și în perioada următoare, cu obiectivul principal de a verifica respectarea măsurilor de protecție sanitară și a interdicțiilor impuse prin legislația în vigoare, dar și în scopul asigurării unui climat de liniște publică și al protejării cetățenilor față de practicile comerciale ilicite.

*****       

Vă rugăm să continuați să fiți responsabili!

Vă rugăm să respectați cu strictețe măsurile luate de autorități, să cooperați atât unii cu ceilalți, cât și cu forțele de ordine, să fiți precauți, să evitați crearea de aglomerații și să respectați strict normele de conduită sanitară, purtarea măștii de protecție și distanțarea fizică. În această perioadă, toată lumea, inclusiv tinerii și oamenii sănătoși, ar trebui să evite adunările cu un număr mare de oameni.

Trebuie să fim solidari pentru sănătatea comunității din care toți facem parte și să facem un efort colectiv pentru a ne sprijini reciproc în respectarea rigorilor legii.

Depinde de fiecare dintre noi și de noi toți împreună să limităm răspândirea acestui coronavirus!

 

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți oameni, vă reamintim importanța respectării măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus:

■ purtați corect masca de protecție, aruncați-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac și spălați-vă imediat mâinile cu apă și săpun sau dezinfectați-vă cu soluții pe bază de alcool;

■ nu vă atingeți ochii, gura, nasul dacă nu v-ați spălat pe mâini;

■ păstrați distanța de cel puțin 1,5 metri față de alte persoane;

■ curățați periodic suprafețele de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;

■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, accesați numărul unic de urgență 112;

■ consultați periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Nu uitați: comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Cetățenii au la dispoziție linia TELVERDE – 0800800165 operaționalizată de Ministerul Afacerilor Interne, la care pot sesiza încălcările normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Le reamintim cetățenilor să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.