Buletin de presă — COVID-19 — 06.10.2020

În ultimele 24 de ore, sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Ilfov, au fost continuate acțiunile ample de verificare a respectării măsurilor impuse în contextul stării de alertă în zonele aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri și terase, dar și în mijloacele de transport în comun.

La activitățile desfășurate în teren au participat 175 de polițiști, jandarmi și polițiști locali, cu scopul de a preveni răspândirea COVID-19 și de a proteja sănătatea cetățenilor, prin conștientizarea populației cu privire la apartenența la comunitate și la pericolul răspândirii necontrolate a noului coronavirus în colectivitățile umane.

Misiunile derulate în data de 05 octombrie 2020 au constat în verificarea a 279 de societăți comerciale, precum și a unui număr de 172 de mijloace de transport în comun.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 34 de sancțiuni contravenționale în cuantum total de 26.500 lei, dintre care:

► 32 de sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 55/2020 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, cu amenzi în valoare de 6.500 lei;

► 2 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 12/1990, dintre care 1 sancțiune cu amendă în valoare de 20.000 lei și 1 sancțiune cu avertisment.

Verificările vor continua la nivelul județului Ilfov și vor viza condițiile în care se desfășoară transportul în comun, menținerea ordinii și siguranței publice, respectarea de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate a interdicțiilor impuse prin legislația în vigoare, dar și protejarea cetățenilor față de practicile comerciale ilicite.

*****

Potrivit datelor transmise de către Direcția de Sănătate Publică Ilfov, astăzi, 06 octombrie 2020, ora 15:00, situația epidemiologică înregistrată la nivelul județului este următoarea:

  • Teste efectuate până în prezent: 19.676;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 până în prezent: 3.646;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 vindecate până în prezent: 2.870;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 decedate până în prezent: 79;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare la domiciliu: 516;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare instituționalizată: 0;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină la domiciliu: 406;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină instituționalizată: 1;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 internate: 126;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 internate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov: 72, dintre care 14 la ATI.

*****

Vă rugăm să continuați să fiți responsabili! 

ADUCEM ÎN ATENȚIE faptul că ieri, 05 octombrie a.c., Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea nr. 47 privind aprobarea listei țărilor/zonelor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății publice.

Actualizarea listei țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat, cu intrare în vigoare de la data de 07.10.2020, ora 0:00 se prezintă după cum urmează:

🟡 ZONĂ GALBENĂ (carantină la domiciliu sau în locația declarată pentru o perioadă de 14 zile): Andorra, Argentina, Armenia, Aruba, Austria, Bahamas, Belgia, Bahrain, Belize, Bonaire, Saint Eustatius and Saba, Brazilia, Capul Verde, Cehia, Chile, Columbia, Costa Rica, Curaçao, Danemarca, Emiratele Arabe Unite, Franţa, Georgia, Guam, Gibraltar, Islanda, Irak, Israel, Kuweit, Liban, Libia, Luxembourg, Marea Britanie, Maldive, Paraguay, Polinezia Franceză, Puerto Rico, Republica Moldova, Qatar, Muntenegru, Olanda, Oman, Palestina, Panama, Peru, Spania, Slovacia, Sint Maarten, Statele Unite ale Americii, Ungaria, Ucraina.

Pentru a consulta integral Hotărârea CNSU nr. 47/05.10.2020, vă rugăm să accesați pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, secțiunea UTILE, subsecțiunea STARE DE ALERTĂ: https://www.mai.gov.ro/utile/

REAMINTIM CETĂȚENILOR, OPERATORILOR ECONOMICI ȘI INSTITUȚIILOR PUBLICE faptul că la nivelul județului Ilfov sunt în vigoare prevederile Hotărârii CJSU Ilfov nr. 8/03.08.2020 privind măsurile aplicate pe toată raza administrativ-teritorială a județului Ilfov în vederea prevenirii și limitării răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2: https://if.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/55/2020/09/Hotararea-nr-8-CJSU-03.08.2020.pdf

Hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ilfov privitoare la scenariul de funcționare corespunzător unităților de învățământ din județul Ilfov se regăsesc pe pagina de internet a Instituției Prefectului – Județul Ilfov, secțiunea Situații de Urgență: https://if.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/

 Astăzi 06 octombrie 2020, România a atins un nou dublu record negativ la nivel național: 73 de decese cauzate de COVID-19 față de ultima raportare și un număr de 608 persoane internate la terapie intensivă.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov are datoria să atragă atenția asupra pericolelor care ne așteaptă pe toți dacă nu acționăm responsabil, dacă nu ne evaluăm corect riscurile și dacă nu respectăm strict regulile și măsurile de precauție pentru a evita infectarea cu COVID-19.

Facem apel la populație să prevină o situație severă din punct de vedere epidemiologic, cu care ne putem confrunta în viitorul apropiat în situația în care virusul SARS-CoV-2 se răspândește necontrolat. De responsabilitatea fiecăruia dintre noi depind viața și sănătatea celor din jurul nostru, de aceea vă solicităm să urmați recomandările și măsurile instituite de autorități și să cooperați cu instituțiile implicate în managementul situațiilor de risc.

RESPECTAȚI regulile de distanțare socială chiar și în cadrul întâlnirilor familiale pentru a proteja membrii familiei aflați în situație de risc, LIMITAȚI contactul direct cu alte persoane în afara celor care fac parte din familia restrânsă și EVITAȚI zonele aglomerate unde sunteți expuși la interacțiunea cu un număr mare de oameni! PROTEJAȚI-VĂ propria sănătate și AMINTIȚI-VĂ PERMANENT faptul că acțiunile personale îi pot afecta pe ceilalți, copii, adulți sau vârstnici!

Protecția individuală și a întregii comunități este în sarcina noastră, a tuturor – instituții publice, operatori economici și cetățeni, iar urgența de sănătate publică cu care ne confruntăm poate fi controlată numai prin disciplină, personală și colectivă!

Depinde de fiecare dintre noi și de noi toți împreună să limităm răspândirea acestui coronavirus!

*****

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți oameni, vă reamintim importanța respectării măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus:

■ purtați corect masca de protecție, aruncați-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac și spălați-vă imediat mâinile cu apă și săpun sau dezinfectați-vă cu soluții pe bază de alcool;

■ nu vă atingeți ochii, gura, nasul dacă nu v-ați spălat pe mâini;

■ păstrați distanța de cel puțin 1,5 metri față de alte persoane;

■ curățați periodic suprafețele de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;

■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, accesați numărul unic de urgență 112;

■ consultați periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Nu uitați: comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Cetățenii au la dispoziție linia TELVERDE – 0800800165 operaționalizată de Ministerul Afacerilor Interne, la care pot sesiza încălcările normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Le reamintim cetățenilor să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.