Buletin de presă — COVID-19 — 07.07.2020

În urma activităților derulate în ultimele 24 de ore în contextul situației generate de răspândirea virusului SARS-CoV-2 și a verificării respectării normelor legale impuse în contextul stării de alertă, vă prezentăm informarea cu privire la rezultatele obținute:

► 191 de polițisti din  cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov și 81 de polițiști locali au continuat sa acționeze în sistem integrat, împreună cu celelalte structuri cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, atât pentru verificarea respectării măsurilor impuse, cât și pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică;

► au fost verificate 439 de persoane fizice și 36 de societăți comerciale/PFA cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de alertă;

polițiștii din cadrul IPJ Ilfov au aplicat o sancțiune contravențională cu avertisment în temeiul Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală;

► jandarmii ilfoveni au continuat misiunile de verificare a modului în care sunt respectate normele legale impuse pe perioada stării de alertă și de informare a cetățenilor cu privire la riscurile la care se expun.

Subliniem faptul că principalul obiectiv al măsurilor dispuse nu este aplicarea de sancțiuni, ci protejarea sănătății cetățenilor și conștientizarea populației cu privire la pericolul de sănătate publică generat de nerespectarea normelor în vigoare, în contextul epidemiologic actual cu risc crescut de transmitere comunitară a virusului SARS-CoV-2.

Echipele mixte vor continua să desfășoare verificări cu efective mărite pe raza administrativ-teritorială a județului Ilfov în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, terase, ștranduri, cluburi în aer liber și mijloace de transport în comun. Deși acțiunile se desfășoară cu scopul principal de a responsabiliza populația în vederea prevenirii răspândirii infecţiei cu COVID-19, în situațiile în care se constată încălcarea normelor instituite pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, se vor dispune măsuri de sancționare atât a persoanelor fizice, cât și juridice, inclusiv de suspendare a activității unor operatori economici.

Cetățenii au la dispoziție o linie TelVerde – 0800800165, la care pot sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară.

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

ADUCEM ÎN ATENȚIA cetățenilor faptul că în urma ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență din 06.07.2020 a fost emisă Hotărârea nr. 34 privind stabilirea listei țărilor membre U.E. și ale Spațiului Economic European și a listei țărilor terțe pentru care nu se aplică recomandarea de instituire a măsurii de izolare/carantină asupra persoanelor care sosesc din acestea în România.

Prin Anexa 1 la Hotărârea CNSU nr. 34 a fost aprobată lista țărilor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European pentru care nu se recomandă intrarea în izolare/carantină a persoanelor care sosesc în România din acestea: Bulgaria, Monaco, Croația, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Cehia, Polonia, Austria, Islanda, Elveția, Spania, Franța, Belgia, Germania, Slovenia, Danemarca, Țările de Jos, Italia, Norvegia, Slovacia, Irlanda, Liechtenstein, Grecia, Cipru, Finlanda, Malta, Lituania, Ungaria, Estonia, Letonia, Andorra, Insulele Feroe și Vatican.

Prin Anexa 2 la Hotărârea CNSU nr. 34 a fost aprobată lista țărilor terțe pentru care nu se recomandă intrarea în izolare/carantină a persoanelor care sosesc în România din acestea: Canada, Maroc, Algeria, Australia, Rwanda, Uruguay, Japonia, Coreea de Sud, Georgia, Noua Zeelandă, Tunisia și Thailanda.

Pentru a consulta integral Hotărârea CNSU nr. 34/06.07.2020, vă rugăm să accesați următorul link: https://stirioficiale.ro/hotarari/hotarare-nr-34-din-06-07-2020

De asemenea, Institutul Național de Sănătate Publică a actualizat lista statelor exceptate de la recomandarea măsurilor de carantină/izolare (zonă verde), în conformitate cu Hotărârea CNSU nr. 34/06.07.2020, cu intrare în vigoare în data de 07.07.2020: http://cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/1855-lista-statelor-exceptate-de-la-masura-de-carantina-6-07-2020/file

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

 

Instituția Prefectului – Județul Ilfov reiterează faptul că lipsa de responsabilitate față de normele de protecție sanitară conduce către riscul major de a pierde toate rezultatele obținute pe parcursul ultimelor luni.

Faptul că au fost implementate măsuri de relaxare la nivel național nu înseamnă că nu trebuie să fim precauți. Cetățenii sunt îndemnați să fie permanent responsabili față de măsurile dispuse de autorități pentru limitarea și răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus, pentru a-și proteja propria sănătate, dar și pentru a-i proteja pe toți cei din jur:

➡ purtarea corectă a măștii de protecție, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă și săpun și/sau dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool;

➡ spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool;

➡ păstrarea distanței de cel puțin 1,5 metri între persoane;

➡ curățarea periodică a suprafețelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;

➡ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, se va accesa numărul unic de urgență 112;

➡ consultarea periodică a site-urilor oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Pentru recomandări și alte informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă, puteți apela TELVERDE 0800.800.358, o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.

Pentru suport psihologic și sprijin social, puteți apela TELVERDE 0800.070.030 din orice rețea, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 8:00 – 24:00.

Românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia alocată acestora: +4021.320.20.20.