Buletin de presă — COVID-19 — 07.10.2020

În urma misiunilor derulate la nivelul județului Ilfov în data de 06 octombrie 2020, în zonele aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri și terase și în mijloacele de transport în comun pentru verificarea respectării măsurilor impuse în contextul stării de alertă, vă prezentăm informarea privind activitățile desfășurate și rezultatele obținute:

Sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Ilfov, 198 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne – polițiști și jandarmi, împreună cu polițiști locali, au verificat în cursul zilei de 06 octombrie a.c. 322 de operatori economici și 241 de mijloace de transport public în comun, cu scopul de a preveni răspândirea COVID-19 și de a proteja sănătatea cetățenilor, prin conștientizarea populației cu privire la apartenența la comunitate și la pericolul răspândirii necontrolate a noului coronavirus în colectivitățile umane.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 75 de sancțiuni contravenționale în cuantum total de 31.900 lei, dintre care:

► 70 de sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 55/2020 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, dintre care 68 de sancțiuni cu amenzi în valoare de 11.500 lei și 2 sancțiuni cu avertisment;

► 4 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 61/1991, cu amenzi în valoare de 400 lei;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul Legii nr. 12/1990, cu amendă în valoare de 20.000 lei;

Verificările vor continua la nivelul județului Ilfov și vor viza condițiile în care se desfășoară transportul în comun, menținerea ordinii și siguranței publice, respectarea de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate a interdicțiilor impuse prin legislația în vigoare, dar și protejarea cetățenilor față de practicile comerciale ilicite.

*****

Potrivit datelor transmise de către Direcția de Sănătate Publică Ilfov, astăzi, 07 octombrie 2020, ora 15:00, situația epidemiologică înregistrată la nivelul județului este următoarea:

  • Teste efectuate până în prezent: 19.865;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 până în prezent: 3.724;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 vindecate până în prezent: 2.870;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 decedate până în prezent: 79;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare la domiciliu: 593;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare instituționalizată: 0;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină la domiciliu: 379;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină instituționalizată: 1;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 internate: 126;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 internate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov: 73, dintre care 13 la ATI.

*****

Vă rugăm să continuați să fiți responsabili!

ADUCEM ÎN ATENȚIE faptul că astăzi, 07 octombrie a.c., Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov a adoptat în ședință extraordinară Hotărârea nr. 18 privind măsurile dispuse pentru unele localități din județul Ilfov:  https://if.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/55/2020/10/Hotararea-CJSU-nr-18-din-07.10.2020_.pdf

Toate Hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ilfov privitoare la scenariul de funcționare corespunzător unităților de învățământ din județul Ilfov se regăsesc pe pagina de internet a Instituției Prefectului – Județul Ilfov, secțiunea Situații de Urgență: https://if.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/

 Astăzi 07 octombrie 2020, România a atins un dublu record negativ la nivel național: 2.959 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 și 82 de decese în doar 24 de ore.

Este imperativ să depunem toate eforturile pentru a inversa acest trend ascendent și pentru a menține epidemia sub control. Solicităm cetățenilor să respecte cu strictețe măsurile instituite de autorități pentru prevenirea și limitarea riscului de răspândire a infecției cu COVID-19 și să coopereze cu instituțiile implicate în managementul situațiilor de risc. De responsabilitatea fiecăruia dintre noi depind viața și sănătatea celor din jurul nostru, de aceea trebuie să cooperăm atât unii cu ceilalți, cât și cu autoritățile.

RESPECTAȚI regulile de distanțare socială chiar și în cadrul întâlnirilor familiale pentru a proteja membrii familiei aflați în situație de risc, LIMITAȚI contactul direct cu alte persoane în afara celor care fac parte din familia restrânsă și EVITAȚI zonele aglomerate unde sunteți expuși la interacțiunea cu un număr mare de oameni! PROTEJAȚI-VĂ propria sănătate și AMINTIȚI-VĂ PERMANENT faptul că acțiunile personale îi pot afecta pe ceilalți, copii, adulți sau vârstnici!

Protecția individuală și a întregii comunități este în sarcina noastră, a tuturor – instituții publice, operatori economici și cetățeni, iar urgența de sănătate publică cu care ne confruntăm poate fi controlată numai prin disciplină, personală și colectivă!

Depinde de fiecare dintre noi și de noi toți împreună să limităm răspândirea acestui coronavirus!

*****

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți oameni, vă reamintim importanța respectării măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus:

■ purtați corect masca de protecție, aruncați-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac și spălați-vă imediat mâinile cu apă și săpun sau dezinfectați-vă cu soluții pe bază de alcool;

■ nu vă atingeți ochii, gura, nasul dacă nu v-ați spălat pe mâini;

■ păstrați distanța de cel puțin 1,5 metri față de alte persoane;

■ curățați periodic suprafețele de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;

■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, accesați numărul unic de urgență 112;

■ consultați periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Nu uitați: comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Cetățenii au la dispoziție linia TELVERDE – 0800800165 operaționalizată de Ministerul Afacerilor Interne, la care pot sesiza încălcările normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Le reamintim cetățenilor să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.