Buletin de presă — COVID-19 — 08.10.2020

Sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Ilfov, în ultimele 24 de ore au fost intensificate acțiunile de verificare a respectării măsurilor impuse în contextul stării de alertă în zonele aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri și terase, dar și în mijloacele de transport în comun.

La activitățile desfășurate în teren au participat 200 de polițiști, jandarmi și polițiști locali, cu scopul de a preveni răspândirea COVID-19 și de a proteja sănătatea cetățenilor, prin conștientizarea populației cu privire la apartenența la comunitate și la pericolul răspândirii necontrolate a noului coronavirus în colectivitățile umane.

Misiunile derulate de echipele mixte în data de 07 octombrie 2020 au constat în verificarea a 334 de societăți comerciale, precum și a unui număr de 258 de mijloace de transport în comun.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 114 sancțiuni contravenționale în cuantum total de 38.450 lei, dintre care:

► 97 de sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 55/2020 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, cu amenzi în valoare de 32.810 lei;

► 16 sancțiuni contravenționale în temeiul OUG nr. 195/2002, cu amenzi în valoare de 1.640 lei;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul Legii nr. 82/1991, cu amendă în valoare de 4.000 lei.

Verificările vor continua la nivelul județului Ilfov și vor viza condițiile în care se desfășoară transportul în comun, menținerea ordinii și siguranței publice, respectarea de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate a interdicțiilor impuse prin legislația în vigoare, dar și protejarea cetățenilor față de practicile comerciale ilicite.

*****

Potrivit datelor transmise de către Direcția de Sănătate Publică Ilfov, astăzi, 08 octombrie 2020, ora 15:00, situația epidemiologică înregistrată la nivelul județului este următoarea:

  • Teste efectuate până în prezent: 20.179;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 până în prezent: 3.795;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 vindecate până în prezent: 2.870;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 decedate până în prezent: 81;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare la domiciliu: 662;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare instituționalizată: 0;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină la domiciliu: 443;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină instituționalizată: 1;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 internate: 126;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 internate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov: 74, dintre care 14 la ATI.

*****

Vă rugăm să continuați să fiți responsabili!

ADUCEM ÎN ATENȚIE faptul că astăzi, 08 octombrie a.c., Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov a adoptat în ședință extraordinară Hotărârea nr. 19 privind o serie de măsuri dispuse la nivelul județului Ilfov: https://if.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/55/2020/10/Hotararea-nr-19-CJSU-08.10.2020.pdf

REAMINTIM că ieri, 07 octombrie a.c., Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov a adoptat în ședință extraordinară Hotărârea nr. 18 privind măsurile dispuse pentru unele localități din județul Ilfov:  https://if.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/55/2020/10/Hotararea-CJSU-nr-18-din-07.10.2020_.pdf

Toate Hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ilfov privitoare la scenariul de funcționare corespunzător unităților de învățământ din județ se regăsesc pe pagina de internet a instituției, la secțiunea Situații de Urgență: https://if.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/

*****

 România a depășit astăzi, 08 octombrie, pragul de 3.000 de cazuri de infectare cu COVID-19: 3.130 de noi pacienți în doar 24 de ore.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov face apel la cetățeni să conștientizeze severitatea momentului în care ne aflăm: tendința ascendentă accelerată a numărului de infectări va conduce la aglomerarea secțiilor de terapie intensivă, o situație pe care trebuie să încercăm să o evităm în mod absolut, pentru că aceasta conduce la un număr crescut de decese.

Sănătatea publică, protecția individuală și a întregii comunități, funcționarea economiei și menținerea unui loc de muncă stabil sunt aspecte interdependente care ne privesc pe noi toți. Este imperativ să respectăm cu strictețe măsurile instituite de autorități pentru prevenirea și limitarea riscului de răspândire a infecției cu COVID-19 și să cooperăm cu instituțiile implicate în managementul situațiilor de risc. Viața și sănătatea celor din jurul nostru depind de responsabilitatea fiecăruia dintre noi iar urgența de sănătate publică cu care ne confruntăm poate fi controlată numai prin disciplină, personală și colectivă!

RESPECTAȚI regulile de distanțare socială chiar și în cadrul întâlnirilor familiale pentru a proteja membrii familiei aflați în situație de risc, LIMITAȚI contactul direct cu alte persoane în afara celor care fac parte din familia restrânsă și EVITAȚI zonele aglomerate unde sunteți expuși la interacțiunea cu un număr mare de oameni! PROTEJAȚI-VĂ propria sănătate și AMINTIȚI-VĂ PERMANENT faptul că acțiunile personale îi pot afecta pe ceilalți, copii, adulți sau vârstnici!

Depinde de fiecare dintre noi și de noi toți împreună să limităm răspândirea acestui coronavirus!

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți oameni:

■ purtați corect masca de protecție, aruncați-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac și spălați-vă imediat mâinile cu apă și săpun sau dezinfectați-vă cu soluții pe bază de alcool;

■ nu vă atingeți ochii, gura, nasul dacă nu v-ați spălat pe mâini;

păstrați distanța de cel puțin 1,5 metri față de alte persoane;

■ curățați periodic suprafețele de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;

■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, accesați numărul unic de urgență 112;

■ consultați periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Nu uitați: comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Cetățenii au la dispoziție linia TELVERDE – 0800800165 operaționalizată de Ministerul Afacerilor Interne, la care pot sesiza încălcările normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Le reamintim cetățenilor să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.

De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.