Buletin de presă — COVID-19 — 09.04.2020

Potrivit datelor transmise de către Direcția de Sănătate Publică Ilfov, astăzi, 09 aprilie 2020, ora 15:00, la nivelul județului se aflau în carantină instituționalizată un număr de 595 persoane și un număr de 1431 persoane erau izolate și monitorizate la domiciliu.

Cu privire la bilanţul acțiunilor de monitorizare și control privind respectarea condițiilor de izolare în conformitate cu legislația în vigoare și de impunere a normelor legale specifice stării de urgență, la nivelul judeţului Ilfov, în ultimele 24 de ore, peste 327 de forțe de ordine ilfovene (polițiști, jandarmi și polițiști locali) au desfășurat 50 de misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19. În acest interval de timp a fost verificat modul de respectare a măsurii de izolare în cazul a 880 persoane și 384 locaţii de izolare/carantinare şi s-au efectuat 77 de verificări la societăți comerciale și persoane fizice autorizate.

În urma desfășurării acestor acțiuni privind respectarea prevederilor din Ordonanțele Militare emise de ministrul afacerilor interne a reieșit faptul că, în continuare, nu toate persoanele au respectat condițiile impuse de lege, motiv pentru care reprezentanții Inspectoratului de Poliție al județului Ilfov au aplicat 185 de sancțiuni în valoare de 408.000 lei, iar Inspectoratul Județean de Jandarmi Ilfov a aplicat 25 de sancțiuni contravenționale în valoare de 44.000 lei pentru nerespectarea  prevederilor OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Ilfov, alături de celelalte structuri din dispozitivul de ordine și siguranță publică, continuă să acționeze în teren atât pentru asigurarea respectării restricțiilor de circulație impuse prin Ordonanțele Militare, cât și pentru prevenirea și combaterea criminalității.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov execută neîntrerupt misiuni pentru transportul persoanelor către locațiile stabilite pentru izolare/carantină, transportul persoanelor suspicionate/confirmate a fi infectate cu COVID-19 la unități spitalicești, pentru a sprijini Direcția de Sănătate Publică Ilfov în desfășurarea acțiunilor specifice, precum și acțiuni de decontaminare a tehnicii și personalului care a participat la misiunile de transport.

Subliniem faptul că informările referitoare la numărul de persoane depistate pozitiv în urma testelor COVID-19 efectuate, numărul de teste efectuate și starea de sănătate a pacienților depistați pozitiv se fac doar de la nivel central, prin Grupul de Comunicare Strategică.

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale și să apelați pentru recomandări și alte informații despre COVID-19 la linia TELVERDE 0800.800.358. Românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată +4021.320.20.20.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov face în continuare apel la cetățeni să respecte recomandările specialiștilor privind normele de igienă și distanțare socială și prevederile Ordonanțelor Militare. Reducerea la minimum a riscului de expunere la noul coronavirus este cea mai eficientă cale de a ține sub control răspândirea epidemiei.

Trebuie să ne amintim în fiecare moment că suntem parte dintr-o colectivitate, iar acțiunile noastre pot afecta comunitatea în care trăim. Vă rugăm să rămâneți în casă, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!