Buletin de presă — COVID-19 — 09.06.2020

În perioada 05 – 08 iunie 2020, angajații Ministerului Afacerilor Interne și celelalte structuri cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, au continuat să acționeze în sistem integrat, pentru prevenirea și combaterea răspândirii COVID-19.
În contextul stării de alertă se acționează în principal pentru informarea cetățenilor cu privire la normele legale în vigoare, obiectivul polițiștilor fiind siguranța cetățeanului. Activitățile desfășurate de polițiștii ilfoveni în intervalul 05 – 08 iunie 2020 au fost următoarele:

– 968 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov, împreună cu 395 de polițiști locali, au desfășurat misiuni specifice pe raza județului Ilfov pentru a verifica respectarea regulilor de către cetățeni;

– au fost verificate 4233 de persoane cu privire la modul de respectare a interdicțiilor și măsurilor impuse acestora și 50 de societăți comerciale/persoane fizice autorizate, cu privire la modul de respectare a interdicțiilor impuse pe timpul stării de alertă;

– în perioada de referință, polițiștii ilfoveni nu au aplicat sancțiuni contravenționale în temeiul legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov au continuat activitățile specifice de relaționare cu cetățenii ilfoveni, pentru a le aduce la cunoștință măsurile de prevenire și control a infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2. În perioada 05 – 08 iunie 2020, jandarmii ilfoveni au aplicat 7 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 3500 lei în temeiul legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală.

Conform raportării Direcției de Sănătate Publică, în data de 09 iunie 2020, ora 15:00, la nivelul județului Ilfov erau monitorizate 487 de persoane aflate în izolare la domiciliu. În carantină instituționalizată se mai aflau 3 persoane. Direcția de Sănătate Publică efectuează controale în teritoriu pentru a verifica respectarea măsurilor instituite pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

ISU București-Ilfov asigură suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI), transportul persoanelor suspicionate/confirmate a fi infectate cu SARS-COV-2 la unități spitalicești, misiuni pentru a sprijini celelalte instituții cu atribuții în prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, precum și acțiuni de decontaminare a tehnicii și personalului care a participat la misiunile de transport.

*****

Reamintim cetățenilor faptul că toate documentele oficiale emise în contextul pandemiei COVID-19 și a stării de alertă pot fi consultate pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov subliniază faptul că respectarea măsurilor stabilite de autorități în perioada stării de alertă şi a tuturor măsurilor de igienă și de distanțare fizică stabilite de specialiști sunt esenţiale. Reducerea la minimum a riscului de expunere la noul coronavirus este cea mai sigură cale de a ține sub control răspândirea epidemiei.

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Pentru date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Pentru recomandări și alte informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă, puteți apela TELVERDE 0800.800.358, o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.

Pentru suport psihologic și sprijin social, puteți apela TELVERDE 0800.070.030 din orice rețea, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 8:00 – 24:00.

Totodată, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia alocată lor +4021.320.20.20.