Buletin de presă — COVID-19 — 10.08.2020

Sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Ilfov, polițiști din cadrul IPJ, efective ale IJJ, ISU București-Ilfov, polițiști locali, alături de reprezentanți ai ITM, DSVSA, DSP, ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi ISCTR au continuat în cursul zilei de 09 august a.c. misiunile de verificare vizând conformitatea cu normele de protecție individuală și distanțare socială, menținerea ordinii și siguranței publice, verificarea respectării de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate a interdicțiilor impuse prin legislația în vigoare și protejarea cetățenilor față de practicile comerciale ilicite.

Rolul principal al activităților a fost responsabilizarea și conștientizarea cetățenilor cu privire la pericolele asociate nerespectării măsurilor de siguranță atât în zonele aglomerate, cum sunt centrele comerciale, piețele, târgurile, terasele, ștrandurile și cluburile în aer liber, cât și în mijloacele de transport în comun. Agenții economici care desfășoară activități comerciale în aceste zone și cetățenii care beneficiază de serviciile acestora au fost verificați cu prioritate, cu accent pe prevenire și informare.

În urma misiunilor derulate în data de 09 august 2020 în care au fost angrenate 185 de efective care au verificat 113 societăți comerciale de pe raza județului Ilfov, au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 4.000 lei, dintre care:

► 1 sancțiune contravențională în temeiul Legii nr. 82/1991, cu amendă în valoare de 4.000 lei;
► 3 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul OG nr. 2/2001;
► 1 sancțiune contravențională cu avertisment în temeiul Legii nr. 307/2006;
► 1 sancțiune contravențională cu avertisment în temeiul Legii nr. 537/2007.

Misiunile pentru protejarea sănătății cetățenilor vor continua și în perioada următoare cu scopul principal de a responsabiliza atât populația, cât și operatorii economici, sănătatea și siguranța cetățenilor fiind prioritatea tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu.

*****

Potrivit datelor transmise de către Direcția de Sănătate Publică Ilfov, astăzi, 10 august 2020, ora 15:00, situația epidemiologică înregistrată la nivelul județului este următoarea:

• Teste efectuate până în prezent: 12.353;
• Persoane confirmate cu COVID-19 până în prezent: 1516;
• Persoane confirmate cu COVID-19 vindecate până în prezent: 973;
• Persoane confirmate cu COVID-19 decedate până în prezent: 46;
• Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare la domiciliu: 373;
• Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare instituționalizată: 0;
• Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină la domiciliu: 758;
• Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină instituționalizată: 0;
• Persoane confirmate cu COVID-19 internate: 140;
• Persoane confirmate cu COVID-19 internate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov: 36, dintre care 10 la ATI.

*****

Vă rugăm să continuați să fiți responsabili!
Toate măsurile luate la nivel județean sunt destinate protejării sănătății populației, în contextul alarmant al situației epidemiologice de la nivel național.
Este important ca fiecare dintre noi să își protejeze propria sănătate și să conștientizeze faptul că acțiunile noastre îi pot afecta pe ceilalți. Urgența de sănătate publică cu care ne confruntăm poate fi controlată numai prin disciplină, personală și colectivă! Trebuie să cooperăm toți, atât unii cu ceilalți, cât și cu autoritățile, să fim precauți și să respectăm strict normele de conduită sanitară, purtarea măștii de protecție și distanțarea fizică, pentru a limita răspândirea COVID-19.
Revenim la apelul nostru adresat în special persoanelor tinere: nu plecați de la ideea că tinerii fac numai forme ușoare ale acestei boli. Nu trăim separat și trebuie să ne protejăm părinții și bunicii, în aceeași măsură în care ne protejăm și pe noi. COVID-19 nu face diferențe între generații! Fiți responsabili!
Trebuie să fim solidari pentru sănătatea comunității din care toți facem parte și să ne sprijinim reciproc în respectarea rigorilor legii.
Depinde de fiecare dintre noi și de noi toți împreună să limităm răspândirea acestui coronavirus!

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți oameni, vă reamintim importanța respectării măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus:

■ purtați corect masca de protecție, aruncați-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac și spălați-vă imediat mâinile cu apă și săpun sau dezinfectați-vă cu soluții pe bază de alcool;
■ nu vă atingeți ochii, gura, nasul dacă nu v-ați spălat pe mâini;
■ păstrați distanța de cel puțin 1,5 metri față de alte persoane;
■ curățați periodic suprafețele de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;
■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, accesați numărul unic de urgență 112;
■ consultați periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Nu uitați: comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Cetățenii au la dispoziție linia TELVERDE – 0800800165 operaționalizată de Ministerul Afacerilor Interne, la care pot sesiza încălcările normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!
Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.
Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.
Le reamintim cetățenilor să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.