Buletin de presă — COVID-19 — 10.10.2020

Sub conducerea prefectului județului Ilfov, domnul Daniel – Tudorel ZAMFIR, acțiunile ample desfășurate în vederea prevenirii și limitării infectărilor cu COVID-19 au fost intensificate la nivelul județului, prin intermediul echipelor mixte formate din polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean, polițiști locali, ISU Bucureşti-Ilfov, reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și ai Direcției de Sănătate Publică.

În cadrul misiunilor derulate în data de 09 octombrie 2020 au fost verificate 313 societăți comerciale și 280 de mijloace de transport în comun. Pentru abaterile constatate au fost aplicate 97 de sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 40.000 lei, dintre care:

► 93 de sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 55/2020 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, cu amenzi în valoare de 18.000 lei;

► 4 sancțiuni contravenționale aplicate operatorilor economici în temeiul Legii nr. 55/2020 pentru organizarea de activități în spațiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicții/restricții, cu amenzi în valoare de 22.000 lei.

Scopul măsurilor care sunt și vor fi luate nu este aplicarea de sancțiuni, ci protejarea sănătății cetățenilor și conștientizarea populației cu privire la apartenența la comunitate și la pericolul răspândirii necontrolate a noului coronavirus în colectivitățile umane.

Verificările în sistem integrat vor fi intensificate la nivelul județului Ilfov și vor viza în continuare condițiile în care se desfășoară transportul în comun, menținerea ordinii și siguranței publice, respectarea de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate a interdicțiilor impuse prin legislația în vigoare, dar și protejarea cetățenilor față de practicile comerciale ilicite.

*****

Potrivit datelor transmise de către Direcția de Sănătate Publică Ilfov, astăzi, 10 octombrie 2020, ora 15:00, situația epidemiologică înregistrată la nivelul județului este următoarea:

  • Teste efectuate până în prezent: 20.604;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 până în prezent: 3.911;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 vindecate până în prezent: 3.032;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 decedate până în prezent: 81;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare la domiciliu: 619;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare instituționalizată: 0;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină la domiciliu: 377;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină instituționalizată: 1;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 internate: 130;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 internate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov: 74, dintre care 14 la ATI.

*****

Vă rugăm să continuați să fiți responsabili!

România a înregistrat astăzi, 10 octombrie 2020, un nou record negativ de cazuri de infectare cu COVID-19: 3.517 de noi pacienți în doar 24 de ore. Județul Ilfov înregistrează 53 de noi cazuri de la ultima raportare.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov face apel la cetățeni să conștientizeze situația deosebit de gravă în care ne aflăm. Trebuie să ne mobilizăm și să fim solidari pentru a avea o viață cât mai apropiată de normalitate. Toate restricțiile impuse la nivelul județului Ilfov sunt destinate protejării populației, dar avem nevoie de tot sprijinul cetățenilor pentru a controla răspândirea pandemiei. Vă rugăm să fiți prudenți și să acționați responsabil!

Sănătatea publică, protecția individuală și a întregii comunități, funcționarea economiei și menținerea unui loc de muncă stabil sunt aspecte interdependente care ne privesc pe noi toți. Este imperativ să respectăm cu strictețe măsurile instituite de autorități pentru prevenirea și limitarea riscului de răspândire a infecției cu COVID-19 și să cooperăm cu instituțiile implicate în managementul situațiilor de risc.

Viața și sănătatea celor din jurul nostru depind de responsabilitatea fiecăruia dintre noi iar urgența de sănătate publică cu care ne confruntăm poate fi controlată numai prin disciplină, personală și colectivă!

RESPECTAȚI regulile de distanțare socială chiar și în cadrul întâlnirilor familiale pentru a proteja membrii familiei aflați în situație de risc, LIMITAȚI contactul direct cu alte persoane în afara celor care fac parte din familia restrânsă și EVITAȚI zonele aglomerate unde sunteți expuși la interacțiunea cu un număr mare de oameni! PROTEJAȚI-VĂ propria sănătate și AMINTIȚI-VĂ PERMANENT faptul că acțiunile personale îi pot afecta pe ceilalți, copii, adulți sau vârstnici!

Depinde de fiecare dintre noi și de noi toți împreună să limităm răspândirea acestui coronavirus! 

Cetățenii, operatorii economici și instituțiile publice pot consulta Hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ilfov pe pagina de internet a Instituției Prefectului – Județul Ilfov, la secțiunea Situații de Urgență: https://if.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/

Mulțumim operatorilor economici și angajaților acestora care respectă normele de protecție împotriva răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus, dar și tuturor cetățenilor responsabili care au înțeles importanța măsurilor de protecție sanitară.

*****

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți oameni:

■ purtați corect masca de protecție, aruncați-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac și spălați-vă imediat mâinile cu apă și săpun sau dezinfectați-vă cu soluții pe bază de alcool;

■ nu vă atingeți ochii, gura, nasul dacă nu v-ați spălat pe mâini;

păstrați distanța de cel puțin 1,5 metri față de alte persoane;

■ curățați periodic suprafețele de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;

■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, accesați numărul unic de urgență 112;

■ consultați periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Nu uitați: comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Cetățenii au la dispoziție linia TELVERDE – 0800800165 operaționalizată de Ministerul Afacerilor Interne, la care pot sesiza încălcările normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Le reamintim cetățenilor să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.

De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.