Buletin de presă — COVID-19 — 11.08.2020

În urma misiunilor derulate în data de 10 august 2020 de către echipele mixte de control formate din reprezentanții Grupei de coordonare a măsurilor de combatere a COVID-19 la nivelul județului Ilfov, vă prezentăm informarea privind activitățile desfășurate și rezultatele obținute:

Sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Ilfov, 212 efective reprezentând angajați ai structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, au verificat în sistem integrat 136 de societăți comerciale pe raza administrativ-teritorială a județului Ilfov.

Au fost aplicate 27 de sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 52.400 lei, dintre care:

► 5 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 55/2020, cu amenzi în valoare de 10.500 lei;

► 3 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 61/1991, cu amenzi în valoare de 900 lei;

► 2 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 12/1990, cu amenzi în valoare de 25.000 lei;

► 5 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul Legii nr. 319/2006;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul Legii nr. 307/2006, cu amendă în valoare de 10.000 lei;

► 6 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul HG nr. 537/2007;

► 2 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul OG nr. 2/2001;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul Legii nr. 82/1991, cu amendă în valoare de 4.000 lei;

► 2 sancțiuni contravenționale în temeiul OMS nr. 1225/2003, cu amenzi în valoare de 2.000 lei.

Misiunile de verificare vizând conformitatea cu normele de protecție individuală și distanțare socială, menținerea ordinii și siguranței publice, verificarea respectării de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate a interdicțiilor impuse prin legislația în vigoare și protejarea cetățenilor față de practicile comerciale ilicite vor continua și în perioada următoare, cu scopul principal de a responsabiliza atât populația, cât și operatorii economici. Sănătatea și siguranța cetățenilor sunt prioritatea tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu.

*****     

Potrivit datelor transmise de către Direcția de Sănătate Publică Ilfov, astăzi, 11 august 2020, ora 15:00, situația epidemiologică înregistrată la nivelul județului este următoarea:

  • Teste efectuate până în prezent: 12.433;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 până în prezent: 1545;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 vindecate până în prezent: 976;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 decedate până în prezent: 46;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare la domiciliu: 408;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare instituționalizată: 0;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină la domiciliu: 820;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină instituționalizată: 0;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 internate: 140;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 internate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov: 45, dintre care 11 la ATI.

*****

ADUCEM ÎN ATENȚIA CETĂȚENILOR faptul că ieri, 10 august 2020, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea nr. 39, prin care s-a decis eliminarea Regatului Spaniei de pe lista țărilor pentru care se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România.

De asemenea, a fost luată decizia ca instituirea carantinei pentru persoanele care sosesc în România din zonele de risc epidemiologic ridicat să se adopte prin Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, pe baza situației emisă de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor și a propunerilor formulate de Institutul Național de Sănătate Publică.

La emiterea acestor decizii vor fi luate în considerare toate implicațiile asupra sănătății publice și vor fi analizate aspectele socio-economice generate de instituirea măsurii de carantinare.

În cazul în care situația o impune, decizia privind instituirea carantinei pentru cetățenii care se întorc în România poate fi luată pentru anumite zone sau regiuni administrative din statele cu risc epidemiologic ridicat.

Pentru a consulta integral Hotărârea CNSU nr. 39/10.08.2020, vă rugăm să accesați pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ.

Vă rugăm să continuați să fiți responsabili!

Toate măsurile luate la nivel județului Ilfov sunt destinate protejării sănătății populației, în contextul alarmant al situației epidemiologice de la nivel național.

Reamintim cetățenilor, operatorilor economici și instituțiilor publice faptul că sunt în vigoare prevederile Hotărârii nr. 8 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ilfov privind măsurile adoptate în ședința extraordinară din 03.08.2020 în vederea prevenirii și limitării răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 în județul Ilfov, măsuri ce vor fi aplicate începând cu data de 04.08.2020, ora 12:00, pe toată raza administrativ-teritorială a județului Ilfov:

🔴 Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise cum ar fi piețe, târguri, oboare, expoziții, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, pe întreaga durată a programului de funcționare a acestora;

🔴 Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele prezente în zonele de așteptare a mijloacelor de transport în comun (stații de autobuz, peroane CFR și autogări);

🔴 Se instituie obligația pentru organizatorii de evenimente sau spectacole în aer liber de a pune la dispoziția participanților măști de protecție și obligația participanților de a purta masca de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pe toată durata de desfășurare a acestora, de la accesul și până la ieșirea din zonă;

🔴 Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți angajații operatorilor economici, la intrarea și ieșirea din schimburi;

🔴 Administratorii/proprietarii spațiilor publice/private menționate anterior afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile respective;

🔴 Conducătorii instituțiilor/entităților publice din județul Ilfov vor asigura punerea în aplicare a prevederilor prezentei hotărâri.


Este important ca fiecare dintre noi să își protejeze propria sănătate și să conștientizeze faptul că acțiunile noastre îi pot afecta pe ceilalți. Urgența de sănătate publică cu care ne confruntăm poate fi controlată numai prin disciplină, personală și colectivă! De sănătatea publică depinde într-o măsură esențială și funcționarea economiei României. Trebuie să cooperăm toți, atât unii cu ceilalți, cât și cu autoritățile, să fim precauți și să respectăm strict normele de conduită sanitară, purtarea măștii de protecție și distanțarea fizică, pentru a limita răspândirea COVID-19, astfel încât să putem controla efectele virusului asupra întregii noastre structuri sociale.

Distanțarea fizică nu trebuie privită ca pe o distanțare la nivelul societății sau ca pe o înstrăinare față de ceilalți, ci ca pe o reconfigurare, temporară, a vieții noastre sociale obișnuite și a modului de interacțiune cu alți oameni. Trebuie să fim solidari pentru sănătatea comunității din care toți facem parte și să ne sprijinim reciproc în respectarea rigorilor legii.

Depinde de fiecare dintre noi și de noi toți împreună să limităm răspândirea acestui coronavirus!


Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți oameni, vă reamintim importanța respectării măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus:

■ purtați corect masca de protecție, aruncați-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac și spălați-vă imediat mâinile cu apă și săpun sau dezinfectați-vă cu soluții pe bază de alcool;

■ nu vă atingeți ochii, gura, nasul dacă nu v-ați spălat pe mâini;

■ păstrați distanța de cel puțin 1,5 metri față de alte persoane;

■ curățați periodic suprafețele de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;

■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, accesați numărul unic de urgență 112;

■ consultați periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Nu uitați: comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Cetățenii au la dispoziție linia TELVERDE – 0800800165 operaționalizată de Ministerul Afacerilor Interne, la care pot sesiza încălcările normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Le reamintim cetățenilor să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.