Buletin de presă — COVID-19 — 12.05.2020

■ În ultimele 24 de ore, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne și polițiștii locali au executat, pe raza unităților administrativ-teritoriale din județul Ilfov, 45 de misiuni în sistem integrat, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2, în care au fost angrenate peste 535 de forțe de ordine. Au fost verificate 1886 de persoane cu privire la modul de respectare a măsurilor de izolare și 18 societăți comerciale și persoane fizice autorizate cu privire la respectarea interdicțiilor pe timpul stării de urgență. În urma acestor verificări au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 5.900 lei. În perioada de referință nu a fost înregistrat niciun dosar penal în contextul pandemiei COVID-19, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor prevăzută de art. 352 Cod Penal.

■ Efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov au verificat în teritoriu respectarea prevederilor OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență. Ținând cont de faptul că nu au fost constatate abateri, jandarmii ilfoveni nu au aplicat sancțiuni contravenționale.

■ Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Ilfov, alături de celelalte structuri din dispozitivul de ordine și siguranță publică, continuă să acționeze în teren atât pentru asigurarea respectării restricțiilor de circulație impuse prin ordonanțele militare, cât și pentru prevenirea și combaterea criminalității.

■ La nivelul județului Ilfov, conform raportării Direcției de Sănătate Publică, astăzi, 12 mai 2020, la ora 15:00, în centrele de carantină erau cazate 114 persoane. Numărul persoanelor izolate și monitorizate la domiciliu este de 539.

■ Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov efectuează permanent misiuni de transportare a persoanelor care au intrat în România către locațiile stabilite pentru izolare/carantină de la nivelul județului Ilfov, respectiv către limita de județ pentru a fi preluate de echipajele din județele limitrofe, misiuni pentru transportul persoanelor suspicionate/confirmate a fi infectate cu SARS-CoV-2 la unități spitalicești, misiuni pentru a sprijini celelalte instituții cu atribuții în prevenirea răspândirii pandemiei, precum și acțiuni de decontaminare a tehnicii și personalului care a participat la misiunile de transport. Subliniem faptul că ISU București-Ilfov asigură inclusiv suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI).

*****
ADUCEM ÎN ATENȚIA cetățenilor că în data de 11 mai a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 377 Ordonanța Militară nr. 11 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Principalele prevederi ale ordonanței se referă la:
– Prelungirea măsurii suspendării zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru toate aeroporturile din România, începând cu data de 12 mai 2020, până la data de 14 mai 2020, inclusiv;
– Exceptarea de la măsura de izolare la domiciliu a personalul navigant român, maritim și fluvial care se repatriază prin orice mijloc de transport, dacă la intrarea în țară nu prezintă simptomele asociate COVID-19 și sunt respectate condițiile stabilite la art. 3 din Ordonanța militară nr. 9/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19;
– Ridicarea măsurii de carantinare în orașul Țăndărei, județul Ialomița.

Reamintim faptul că toate ordonanțele militare, precum și alte documente oficiale emise în contextul pandemiei COVID-19, pot fi consultate pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ și pe platforma www.stirioficiale.ro, în secțiunea Hotărâri și legislație.
Pentru date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, poate fi accesată pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Alte informații de interes în sprijinul cetățenilor, în contextul pandemiei de coronaviroză, pot fi regăsite pe Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență, principala sursă de informații despre măsurile de siguranță și reacție în caz de dezastru. Astfel, accesând https://fiipregatit.ro/ puteți găsi 13 ghiduri pentru diferite situații (Autoizolare, Cumpărături, Transport în comun, Recomandări generale, Locatari la bloc, etc.) în contextul situației create de pandemie.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov solicită în continuare cetățenilor să respecte recomandările specialiștilor privind normele de igienă și distanțare socială, precum și prevederile ordonanțelor militare în vigoare. Toate măsurile de igienă și de distanțare socială recomandate în această perioadă conduc către reducerea la minimum a riscului de expunere la noul coronavirus și sunt cele mai eficiente modalități de a ține sub control răspândirea epidemiei.

Pentru recomandări și alte informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă, puteți apela linia TELVERDE 0800.800.358. Acest număr nu este un număr de urgență, ci este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.
Pentru suport psihologic și sprijin social, puteți apela linia TELVERDE 0800.070.030 din orice rețea, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 8:00 – 24:00.
Totodată, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia alocată lor +4021.320.20.20.