Buletin de presă — COVID-19 — 12.09.2020

În urma misiunilor derulate în data de 11 septembrie 2020 de către echipele mixte de control formate din reprezentanții Grupei de coordonare a măsurilor de combatere a COVID-19 la nivelul județului Ilfov, vă prezentăm informarea privind activitățile desfășurate și rezultatele obținute:

Sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Ilfov, 210 efective reprezentând angajați ai structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, au verificat în sistem integrat 113 societăți comerciale pe raza administrativ-teritorială a județului Ilfov și au aplicat 10 de sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 6.000 lei, dintre care:

► 3 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul Legii nr. 55/2020, dintre care 1 sancțiune pentru organizarea de activități în spațiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicții/restricții și 2 sancțiuni pentru participarea la activități în spațiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicții/restricții;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul HG nr. 857/2011, cu amendă în valoare de 2.000 lei;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul Legii nr. 82/1991, cu amendă în valoare de 4.000 lei;

► 2 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul Legii nr. 307/2006;

► 2 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul HG nr. 537/2007;

► 1 sancțiune contravențională cu avertisment în temeiul OG nr. 2/2001.

Principalul obiectiv al măsurilor luate nu a fost aplicarea de sancțiuni, ci protejarea sănătății cetățenilor și responsabilizarea populației cu privire la pericolele asociate nerespectării măsurilor de siguranță în zonele aglomerate, cum sunt centrele comerciale, piețele, târgurile, terasele, ștrandurile și cluburile în aer liber, dar și în mijloacele de transport în comun. Agenții economici care desfășoară activități comerciale în aceste zone și cetățenii care beneficiază de serviciile acestora au fost verificați cu prioritate, cu accent pe prevenire și informare.

Misiunile vor viza în continuare și menținerea ordinii și siguranței publice, respectarea de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate a interdicțiilor impuse prin legislația în vigoare și protejarea cetățenilor față de practicile comerciale ilicite.

*****

Potrivit datelor transmise de către Direcția de Sănătate Publică Ilfov, astăzi, 12 septembrie 2020, ora 15:00, situația epidemiologică înregistrată la nivelul județului este următoarea:

  • Teste efectuate până în prezent: 16231;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 până în prezent: 2601;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 vindecate până în prezent: 2034;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 decedate până în prezent: 66;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare la domiciliu: 350;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare instituționalizată: 0;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină la domiciliu: 346;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină instituționalizată: 0;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 internate: 113;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 internate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov: 73, dintre care 14 la ATI.

*****

Vă rugăm să continuați să fiți responsabili!

ADUCEM ÎN ATENȚIA CETĂȚENILOR faptul că miercuri, 09 septembrie 2020, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov a adoptat Hotărârea nr. 9 privind aprobarea scenariului de funcționare corespunzător fiecărei unități de învățământ din județul Ilfov în vederea începerii anului școlar 2020-2021.

Pentru a consulta Situația statistică privind varianta/scenariul de desfășurare a activității în unitățile de învățământ din județul Ilfov, vă rugăm să accesați următorul link: https://if.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/55/2020/09/Statistica-scenarii_an-scolar-2020-2021.pdf.

DE ASEMENEA, joi, 10 septembrie 2020, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov a adoptat Hotărârea nr. 10 privind aprobarea scenariului de funcționare corespunzător Școlii Americane Internaționale din București în vederea începerii anului școlar 2020-2021. Pentru detalii, vă rugăm să accesați următorul link: https://if.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/55/2020/09/HotarareCJSU-nr-10-din-10.09.2020.pdf

TOTODATĂ, reamintim cetățenilor, operatorilor economici și instituțiilor publice faptul că la nivelul județului Ilfov sunt în vigoare prevederile Hotărârii nr. 8 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ilfov privind măsurile adoptate în ședința extraordinară din 03.08.2020 în vederea prevenirii și limitării răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 în județul Ilfov, măsuri aplicate începând cu data de 04.08.2020, ora 12:00, pe toată raza administrativ-teritorială a județului:

■ Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise cum ar fi piețe, târguri, oboare, expoziții, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, pe întreaga durată a programului de funcționare a acestora;

■ Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele prezente în zonele de așteptare a mijloacelor de transport în comun (stații de autobuz, peroane CFR și autogări);

■ Se instituie obligația pentru organizatorii de evenimente sau spectacole în aer liber de a pune la dispoziția participanților măști de protecție și obligația participanților de a purta masca de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pe toată durata de desfășurare a acestora, de la accesul și până la ieșirea din zonă;

■ Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți angajații operatorilor economici, la intrarea și ieșirea din schimburi;

■ Administratorii/proprietarii spațiilor publice/private menționate anterior afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile respective;

■ Conducătorii instituțiilor/entităților publice din județul Ilfov vor asigura punerea în aplicare a prevederilor prezentei hotărâri.


Instituția Prefectului – Județul Ilfov are datoria să atragă atenția asupra necesității de a respecta cu strictețe măsurile instituite de autorități pentru prevenirea și limitarea riscului de răspândire a infecției cu COVID-19 și face apel la cooperarea cetățenilor cu instituțiile implicate în managementul situațiilor de risc. Prevenirea infectării cu nou coronavirus implică un grad crescut de responsabilitate socială din partea populației, grijă pentru propria persoană și pentru cei din jur. Disciplina, solidaritatea și sprijinul reciproc în respectarea rigorilor legii trebuie să facă parte din viața noastră de zi cu zi.

În contextul începerii anului școlar, avem responsabilitatea de a vă îndemna să anticipați severitatea situației cu care ne putem confrunta în viitorul apropiat, dacă nu rămânem alerți față de normele impuse.

Indiferent de vârsta noastră, trebuie să ne adaptăm temporar viața socială obișnuită: respectați regulile de distanțare socială chiar și în cadrul întâlnirilor familiale pentru a proteja membrii familiei aflați în situație de risc, limitați contactul direct cu alte persoane în afara celor care fac parte din familia restrânsă și evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la interacțiunea cu un număr mare de oameni! Protejați-vă propria sănătate și amintiți-vă permanent faptul că acțiunile personale îi pot afecta pe ceilalți, copii, adulți sau vârstnici!

Protecția individuală și a întregii comunități este în sarcina noastră, a tuturor – instituții publice, operatori economici și cetățeni, iar urgența de sănătate publică cu care ne confruntăm poate fi controlată numai prin disciplină, personală și colectivă!

Mesajul nostru adresat în special persoanelor tinere este neschimbat: nu plecați de la ideea că tinerii fac numai forme ușoare ale acestei boli. Protejați-vă conform recomandărilor autorităților, astfel veți proteja și sănătatea părinților și bunicilor noștri! COVID-19 nu face diferențe între generații! Fiți responsabili!

Depinde de fiecare dintre noi și de noi toți împreună să limităm răspândirea acestui coronavirus!


Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți oameni, vă reamintim importanța respectării măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus:

■ purtați corect masca de protecție, aruncați-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac și spălați-vă imediat mâinile cu apă și săpun sau dezinfectați-vă cu soluții pe bază de alcool;

■ nu vă atingeți ochii, gura, nasul dacă nu v-ați spălat pe mâini;

■ păstrați distanța de cel puțin 1,5 metri față de alte persoane;

■ curățați periodic suprafețele de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;

■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, accesați numărul unic de urgență 112;

■ consultați periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Nu uitați: comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Cetățenii au la dispoziție linia TELVERDE – 0800800165 operaționalizată de Ministerul Afacerilor Interne, la care pot sesiza încălcările normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Le reamintim cetățenilor să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.