Buletin de presă — COVID-19 — 12.10.2020

În urma misiunilor derulate la nivelul județului Ilfov în data de 11 octombrie 2020 în zonele aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri și terase și în mijloacele de transport în comun pentru verificarea respectării măsurilor impuse în contextul stării de alertă, vă prezentăm informarea privind activitățile desfășurate și rezultatele obținute:

Sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Ilfov, 205 efective reprezentând angajați ai Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului de Jandarmi Județean, ISU Bucureşti-Ilfov, poliției locale, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Direcției de Sănătate Publică, Inspectoratului Teritorial de Muncă și Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor au verificat în cursul zilei de 11 octombrie a.c. 252 de operatori economici.

Scopul principal al acțiunilor nu este aplicarea de sancțiuni, ci prevenirea răspândirii COVID-19 și protejarea sănătății cetățenilor, prin conștientizarea populației cu privire la apartenența la comunitate și la pericolul răspândirii necontrolate a noului coronavirus în colectivitățile umane.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 118 sancțiuni contravenționale în cuantum total de 39.000 lei, dintre care:

► 109 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 55/2020 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, cu amenzi în valoare de 16.500 lei;

► 3 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 55/2020 aplicate operatorilor economici pentru organizarea de activități în spațiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicții/restricții, cu amenzi în valoare de 6.500 lei;

► 2 sancțiuni contravenționale pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 55/2020 raportate la prevederile HG nr. 782/2020 referitoare la obligativitatea efectuării triajului epidemiologic, dintre care 1 sancțiune cu amendă în valoare de 10.000 lei și 1 sancțiune cu avertisment;

► 3 sancțiuni contravenționale în temeiul OG nr. 21/1992, cu amenzi în valoare de 6.000 lei;

► 1 sancțiune contravențională cu avertisment în temeiul OG nr. 2/2001.

Verificările vor continua la nivelul județului Ilfov și vor viza condițiile în care se desfășoară transportul în comun, menținerea ordinii și siguranței publice, respectarea de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate a interdicțiilor impuse prin legislația în vigoare, dar și protejarea cetățenilor față de practicile comerciale ilicite.

*****

Potrivit datelor transmise de către Direcția de Sănătate Publică Ilfov, astăzi, 12 octombrie 2020, ora 15:00, situația epidemiologică înregistrată la nivelul județului este următoarea:

  • Teste efectuate până în prezent: 20.819;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 până în prezent: 4.017;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 vindecate până în prezent: 3.032;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 decedate până în prezent: 81;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare la domiciliu: 714;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare instituționalizată: 0;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină la domiciliu: 433;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină instituționalizată: 1;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 internate: 130;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 internate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov: 75, dintre care 15 la ATI.

*****

Astăzi, 12 octombrie, județul Ilfov a fost raportat printre cele 14 județe în care coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 locuitori, este peste pragul de 1,5.

Vă rugăm să fiți prudenți și să acționați responsabil, pentru a stopa trendul ascendent al infectărilor!

Sănătatea publică, protecția individuală și a întregii comunități, funcționarea economiei și menținerea unui loc de muncă stabil sunt aspecte interdependente care ne privesc pe noi toți. Este imperativ să respectăm cu strictețe măsurile instituite de autorități pentru prevenirea și limitarea riscului de răspândire a infecției cu COVID-19 și să cooperăm cu instituțiile implicate în managementul situațiilor de risc.

Viața și sănătatea celor din jurul nostru depind de responsabilitatea fiecăruia dintre noi iar urgența de sănătate publică cu care ne confruntăm poate fi controlată numai prin disciplină, personală și colectivă!

RESPECTAȚI regulile de distanțare socială chiar și în cadrul întâlnirilor familiale pentru a proteja membrii familiei aflați în situație de risc, LIMITAȚI contactul direct cu alte persoane în afara celor care fac parte din familia restrânsă și EVITAȚI zonele aglomerate unde sunteți expuși la interacțiunea cu un număr mare de oameni! PROTEJAȚI-VĂ propria sănătate și AMINTIȚI-VĂ PERMANENT faptul că acțiunile personale îi pot afecta pe ceilalți, copii, adulți sau vârstnici!

Depinde de fiecare dintre noi și de noi toți împreună să limităm răspândirea acestui coronavirus!

Cetățenii, operatorii economici și instituțiile publice pot consulta Hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ilfov pe pagina de internet a Instituției Prefectului – Județul Ilfov, la secțiunea Situații de Urgență: https://if.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/

Mulțumim operatorilor economici și angajaților acestora care respectă normele de protecție împotriva răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus, dar și tuturor cetățenilor responsabili care au înțeles importanța măsurilor de protecție sanitară.

***** 

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți oameni:

■ purtați corect masca de protecție, aruncați-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac și spălați-vă imediat mâinile cu apă și săpun sau dezinfectați-vă cu soluții pe bază de alcool;

■ nu vă atingeți ochii, gura, nasul dacă nu v-ați spălat pe mâini;

păstrați distanța de cel puțin 1,5 metri față de alte persoane;

■ curățați periodic suprafețele de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;

■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, accesați numărul unic de urgență 112;

■ consultați periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Nu uitați: comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Cetățenii au la dispoziție linia TELVERDE – 0800800165 operaționalizată de Ministerul Afacerilor Interne, la care pot sesiza încălcările normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Le reamintim cetățenilor să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.

De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.