Buletin de presă — COVID-19 — 13.04.2020

Potrivit datelor transmise de către Direcția de Sănătate Publică Ilfov, astăzi, 13 aprilie 2020, ora 15:00, la nivelul județului se aflau în carantină instituționalizată un număr de 581 persoane și un număr de 1340 persoane erau izolate și monitorizate la domiciliu.

Cu privire la bilanţul acțiunilor de monitorizare și control privind respectarea condițiilor de izolare în conformitate cu legislația în vigoare și de impunere a normelor legale specifice stării de urgență, la nivelul judeţului Ilfov, în ultimele 24 de ore, peste 361 de forțe de ordine ilfovene – polițiști, jandarmi și polițiști locali – au desfășurat 15 misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID–19. În acest interval de timp a fost verificat modul de respectare a măsurii de izolare în cazul a 614 persoane și 270 locaţii de izolare/carantinare şi s-au efectuat 20 de verificări la societăți comerciale și persoane fizice autorizate.

În urma desfășurării acestor acțiuni privind respectarea prevederilor din Ordonanțele Militare emise de ministrul afacerilor interne, reprezentanții Inspectoratului de Poliție al județului Ilfov au aplicat 212 sancțiuni în valoare de 361.400 lei, iar Inspectoratul Județean de Jandarmi Ilfov a aplicat 16 sancțiuni contravenționale în valoare de 24.000 lei pentru nerespectarea prevederilor OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Ilfov, alături de celelalte structuri din dispozitivul de ordine și siguranță publică, continuă să acționeze în teren atât pentru asigurarea respectării restricțiilor de circulație impuse prin Ordonanțele Militare, cât și pentru prevenirea și combaterea criminalității. Alături de forțele de ordine, Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov execută neîntrerupt misiuni pentru transportul persoanelor către locațiile stabilite pentru izolare/carantină, transportul persoanelor suspicionate/confirmate a fi infectate cu COVID-19 la unități spitalicești, pentru a sprijini Direcția de Sănătate Publică Ilfov în desfășurarea acțiunilor specifice, precum și acțiuni de decontaminare a tehnicii și personalului care a participat la misiunile de transport.

Ordonanțele Militare precum și alte documente oficiale emise în contextul pandemiei de COVID-19 pot fi consultate pe portalul stirioficiale.ro, în secțiunea Hotărâri și legislație. Amintim că o altă pagină web ce cuprinde informații de interes în materia prevenirii răspândirii noului coronavirus este www.cnscbt.ro. (Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică).

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale și să apelați pentru recomandări și alte informații despre COVID-19 la linia TELVERDE 0800.800.358. Românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată +4021.320.20.20.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov reamintește tuturor cetățenilor că nerespectarea legislației în vigoare atrage sancțiuni și, foarte important, necunoașterea legii nu exonerează de răspundere penală, respectiv contravențională.

Continuăm apelul nostru către cetățeni, cu rugămintea să respecte recomandările specialiștilor privind normele de igienă și distanțare socială și prevederile Ordonanțelor Militare. Reducerea la minimum a riscului de expunere la noul coronavirus este cea mai eficientă cale de a ține sub control răspândirea epidemiei.
Trebuie să ne amintim în fiecare moment că suntem parte dintr-o colectivitate, iar acțiunile noastre pot afecta comunitatea în care trăim. Vă rugăm să rămâneți în casă, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!