Buletin de presă — COVID-19 — 13.05.2020

Instituția Prefectului – Județul Ilfov informează cetățenii cu privire la faptul că în ultimele 24 de ore, peste 526 de angajați ai poliției, jandarmeriei și poliției locale au participat în sistem integrat la 30 de misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19 în județul Ilfov.
Forțele de ordine ilfovene au verificat 1857 de persoane cu privire la modul de respectare a măsurilor de izolare și 13 societăți comerciale și PFA cu privire la respectarea interdicțiilor impuse în timpul stării de urgență. Ca urmare a desfășurării acțiunilor, au fost aplicate 38 de sancțiuni în valoare de 5.740 lei.
În ultimele 24 de ore nu a fost înregistrat niciun dosar penal în contextul epidemiei COVID-19, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor prevăzută de art. 352 Cod Penal.

În același interval de timp, jandarmii ilfoveni au verificat în teritoriu respectarea prevederilor OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență. Nefiind constatate abateri, jandarmii ilfoveni nu au aplicat sancțiuni contravenționale.

Conform raportării Direcției de Sănătate Publică, astăzi, 13 mai 2020, la ora 15:00, în centrele de carantină din județul Ilfov erau cazate 113 persoane. Numărul de persoane izolate și monitorizate la domiciliu în județ este de 536.

Pentru prevenirea și limitarea răspândirii COVID-19, echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov au efectuat misiunile obișnuite de preluare și transport al persoanelor care au tranzitat județul, transport al persoanelor care au fost plasate în carantină sau care au avut nevoie de spitalizare în urma faptului că au fost suspicionate/confirmate a fi infectate cu virusul SARS-CoV-2. De asemenea, ISU BIF desfășoară continuu misiuni pentru a sprijini celelalte instituții cu atribuții în prevenirea răspândirii COVID-19, precum și acțiuni de decontaminare a tehnicii și a personalului care a participat la misiunile de transport. Subliniem faptul că ISU București-Ilfov asigură inclusiv suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI).

Dispozitivele de ordine și siguranță publică vor continua să acționeze în vederea prevenirii și limitării răspândirii noului coronavirus și a oricăror tipuri de ilegalități.

*****

Reamintim faptul că toate documentele oficiale emise în contextul pandemiei COVID-19 pot fi consultate pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ și pe platforma www.stirioficiale.ro, în secțiunea Hotărâri și legislație.

Pentru date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, poate fi accesată pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Alte informații de interes în sprijinul cetățenilor, în contextul pandemiei de coronaviroză, pot fi regăsite pe Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență, principala sursă de informații despre măsurile de siguranță și reacție în caz de dezastru. Astfel, accesând https://fiipregatit.ro/ puteți găsi 13 ghiduri pentru diferite situații (Autoizolare, Cumpărături, Transport în comun, Recomandări generale, Locatari la bloc, etc.) în contextul situației create de pandemie.

*****

Reiterăm faptul că toate autoritățile statului (instituțiile sanitare, instituțiile prefectului, pompieri, polițiști, jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră) rămân în continuă alertă pentru a preveni răspândirea COVID-19.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov solicită în continuare cetățenilor să respecte recomandările specialiștilor privind normele de igienă și distanțare socială, precum și prevederile ordonanțelor militare în vigoare. Toate măsurile de igienă și de distanțare socială recomandate în această perioadă conduc către reducerea la minimum a riscului de expunere la noul coronavirus și sunt cele mai eficiente modalități de a ține sub control răspândirea epidemiei.

Pentru recomandări și alte informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă, puteți apela linia TELVERDE 0800.800.358. Acest număr nu este un număr de urgență, ci este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.

Pentru suport psihologic și sprijin social, puteți apela linia TELVERDE 0800.070.030 din orice rețea, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 8:00 – 24:00.

Totodată, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia alocată lor +4021.320.20.20.