Buletin de presă — COVID-19 — 13.07.2020

În urma misiunilor derulate în data de 12 iulie 2020 vizând respectarea normelor de protecție sanitară, asigurarea unui climat de liniște publică, verificarea respectării de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate a interdicțiilor impuse prin legislația în vigoare și protejarea cetățenilor față de practicile comerciale ilicite, vă prezentăm informarea privind activitățile desfășurate și rezultatele obținute:

Sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Ilfov, 222 de efective reprezentând angajați ai structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor au verificat 156 de operatori economici pe raza administrativ-teritorială a județului Ilfov în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, terase, ștranduri, cluburi în aer liber și mijloace de transport în comun.

Au fost aplicate 111 sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 29.390 lei, dintre care:
► 19 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 55/2020, cu amenzi în valoare de 3.500 lei;
► 91 de sancțiuni contravenționale în temeiul OUG nr. 195/2002, cu amenzi în valoare de 25.890 lei;
► 1 sancțiune contravențională cu avertisment în temeiul Legii nr. 12/1990.

Acțiunile desfășurate cu efective mărite pentru protejarea sănătății cetățenilor vor continua și în perioada următoare. Deși acțiunile se desfășoară cu scopul principal de a responsabiliza populația în vederea prevenirii răspândirii infecţiei cu COVID-19, în situațiile în care se constată încălcarea legislației în vigoare, se vor dispune măsuri de sancționare atât a persoanelor fizice, cât și juridice, inclusiv de suspendare a activității unor operatori economici.

*****

Privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii COVID-19, cetățenii sunt îndemnați să se conformeze măsurilor dispuse de autorități pentru limitarea și răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus:

■ purtarea corectă a măștii de protecție, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă și săpun și/sau dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool;
■ spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool;
■ păstrarea distanței de cel puțin 1,5 metri între persoane;
■ curățarea periodică a suprafețelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;
■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, se va accesa numărul unic de urgență 112;
■ consultarea periodică a site-urilor oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Cetățenii au la dispoziție o linie TelVerde – 0800.800.165, la care pot sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară.

Comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Le reamintim cetățenilor să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.