Buletin de presă — COVID-19 — 13.08.2020

Sub conducerea prefectului județului Ilfov, domnul Daniel – Tudorel ZAMFIR, acțiunile ample desfășurate în vederea prevenirii și limitării îmbolnăvirilor cu COVID-19 au continuat și în data de 12 august a.c., prin intermediul echipelor mixte formate din polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean, polițiști locali, ISU Bucureşti-Ilfov, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Direcției de Sănătate Publică, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.

Reiterăm faptul că principalul obiectiv al măsurilor care sunt și vor fi luate este protejarea sănătății cetățenilor, și nu aplicarea de sancțiuni. Cu toate acestea, în situațiile de încălcare a normelor instituite pentru limitarea răspândirii noului coronavirus în timpul stării de alertă, se vor dispune măsuri de sancționare atât a persoanelor fizice, cât și juridice, inclusiv de suspendare a activității unor operatori economici.

Respectarea măsurilor de protecție sanitară și a celor privind distanțarea socială în toate zonele aglomerate au reprezentat obiectivul principal al acțiunilor desfășurate, astfel că agenții economici din centre comerciale, piețe, târguri, terase, ștranduri și cluburi în aer liber de pe raza administrativ-teritorială a județului Ilfov au fost controlați cu prioritate.

De asemenea, au fost efectuate verificări în mijloacele de transport în comun, pentru conștientizarea cetățenilor cu privire la respectarea normelor legale în vigoare.

În data de 12 august a.c., 193 de efective angrenate au verificat 107 societăți comerciale de pe raza județului Ilfov.

Au fost aplicate 19 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 35.500 lei, dintre care:

► 4 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 55/2020, dintre care 1 sancțiune cu amendă în valoare de 500 lei și 3 sancțiuni cu avertisment;

► 6 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 319/2006, cu amenzi în valoare de 20.000 lei;

► 3 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul Legii nr. 537/2007;

► 1 sancțiune contravențională cu avertisment în temeiul OG nr. 2/2001;

► 2 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 82/1991, cu amenzi în valoare de 8.000 lei;

► 2 sancțiuni contravenționale în temeiul OMS nr. 1225/2003, cu amenzi în valoare de 2.000 lei;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul Legii nr. 355/2007, cu amendă în valoare de 5.000 lei;

Intervențiile vor continua în sistem integrat și în perioada următoare, în vederea conștientizării tuturor cetățenilor cu privire la necesitatea respectării măsurilor de distanțare socială, precum și a prevenirii și limitării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

*****      

Potrivit datelor transmise de către Direcția de Sănătate Publică Ilfov, astăzi, 13 august 2020, ora 15:00, situația epidemiologică înregistrată la nivelul județului este următoarea:

  • Teste efectuate până în prezent: 12.631;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 până în prezent: 1624;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 vindecate până în prezent: 1046;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 decedate până în prezent: 46;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare la domiciliu: 383;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare instituționalizată: 0;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină la domiciliu: 447;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină instituționalizată: 0;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 internate: 150;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 internate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov: 45, dintre care 13 la ATI.

*****

Vă rugăm să continuați să fiți responsabili!

Toate măsurile luate la nivel județului Ilfov sunt destinate protejării sănătății populației, în contextul alarmant al situației epidemiologice de la nivel național.

Reamintim cetățenilor, operatorilor economici și instituțiilor publice faptul că sunt în vigoare prevederile Hotărârii nr. 8 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ilfov privind măsurile adoptate în ședința extraordinară din 03.08.2020 în vederea prevenirii și limitării răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 în județul Ilfov, măsuri ce vor fi aplicate începând cu data de 04.08.2020, ora 12:00, pe toată raza administrativ-teritorială a județului Ilfov:

■ Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise cum ar fi piețe, târguri, oboare, expoziții, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, pe întreaga durată a programului de funcționare a acestora;

■ Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele prezente în zonele de așteptare a mijloacelor de transport în comun (stații de autobuz, peroane CFR și autogări);

■ Se instituie obligația pentru organizatorii de evenimente sau spectacole în aer liber de a pune la dispoziția participanților măști de protecție și obligația participanților de a purta masca de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pe toată durata de desfășurare a acestora, de la accesul și până la ieșirea din zonă;

■ Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți angajații operatorilor economici, la intrarea și ieșirea din schimburi;

■ Administratorii/proprietarii spațiilor publice/private menționate anterior afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile respective;

■ Conducătorii instituțiilor/entităților publice din județul Ilfov vor asigura punerea în aplicare a prevederilor prezentei hotărâri.


Astăzi 13 august, din păcate, avem iarăși un dublu record nedorit: 1.454 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 53 de decese, ambele cifre fiind înregistrate doar în ultimele 24 de ore.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov are datoria să atragă atenția asupra pericolelor care ne așteaptă pe toți dacă nu acționăm responsabil, dacă nu ne evaluăm corect riscurile și dacă nu respectăm strict regulile și măsurile de precauție pentru a evita infectarea cu COVID-19.

Vă rugăm să vă protejați propria sănătate și să vegheați ca și ceilalți să respecte măsurile indicate de autorități, măsuri care vă pot salva propria viață și pe a celor din jur! Urgența de sănătate publică cu care ne confruntăm poate fi controlată numai prin disciplină, personală și colectivă!

Este perioada vacanțelor. Cu toții ne dorim să putem petrece vara liniștiți și să ne reîntoarcem la normalitate. În contextul actual acest lucru se poate realiza numai treptat, cu respectarea regulilor de către toți, pentru a ne putea păstra sănătatea. Putem avea și normalitate, și sănătate, dacă rămânem alerți și responsabili față de normele pe care trebuie să le respectăm, indiferent de vârsta noastră și dacă înțelegem să ne reconfigurăm, temporar, viața socială obișnuită. Vă rugăm să fiți prudenți în călătorii, să evitați zonele aglomerate și să nu mergeți în zone roșii care înregistrează multe infectări cu SARS-CoV-2.

Trebuie să cooperăm toți, atât unii cu ceilalți, cât și cu autoritățile, să fim precauți și să respectăm strict normele de conduită sanitară, purtarea măștii de protecție și distanțarea fizică, pentru a limita răspândirea COVID-19, astfel încât să putem controla efectele virusului asupra întregii noastre structuri sociale. Trebuie să fim solidari pentru sănătatea comunității din care toți facem parte și să ne sprijinim reciproc în respectarea rigorilor legii.

Depinde de fiecare dintre noi și de noi toți împreună să limităm răspândirea acestui coronavirus!


Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți oameni, vă reamintim importanța respectării măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus:

■ purtați corect masca de protecție, aruncați-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac și spălați-vă imediat mâinile cu apă și săpun sau dezinfectați-vă cu soluții pe bază de alcool;

■ nu vă atingeți ochii, gura, nasul dacă nu v-ați spălat pe mâini;

■ păstrați distanța de cel puțin 1,5 metri față de alte persoane;

■ curățați periodic suprafețele de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;

■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, accesați numărul unic de urgență 112;

■ consultați periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Nu uitați: comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Cetățenii au la dispoziție linia TELVERDE – 0800800165 operaționalizată de Ministerul Afacerilor Interne, la care pot sesiza încălcările normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Le reamintim cetățenilor să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.