Buletin de presă — COVID-19 — 13.09.2020

În urma misiunilor derulate în data de 12 septembrie 2020 de către echipele mixte de control formate din reprezentanții Grupei de coordonare a măsurilor de combatere a COVID-19 la nivelul județului Ilfov, vă prezentăm informarea privind activitățile desfășurate și rezultatele obținute:

Sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Ilfov, 201 efective reprezentând angajați ai structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, au verificat în sistem integrat 133 de societăți comerciale pe raza administrativ-teritorială a județului Ilfov și au aplicat 9 sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 35.000 lei, dintre care:

► 2 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 12/1990, cu amenzi în valoare de 35.000 lei;

► 1 sancțiune contravențională cu avertisment în temeiul HG nr. 537/2007;

► 4 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul Legii nr. 307/2006;

► 2 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul OG nr. 2/2001.

Misiunile pentru protejarea sănătății cetățenilor se desfășoară cu scopul principal de a responsabiliza atât populația, cât și operatorii economici, sănătatea și siguranța cetățenilor fiind prioritatea tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu.

Acțiunile vor viza în continuare și menținerea ordinii și siguranței publice, respectarea de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate a interdicțiilor impuse prin legislația în vigoare și protejarea cetățenilor față de practicile comerciale ilicite.

*****

Potrivit datelor transmise de către Direcția de Sănătate Publică Ilfov, astăzi, 13 septembrie 2020, ora 15:00, situația epidemiologică înregistrată la nivelul județului este următoarea:

  • Teste efectuate până în prezent: 16353;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 până în prezent: 2612;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 vindecate până în prezent: 2052;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 decedate până în prezent: 66;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare la domiciliu: 339;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare instituționalizată: 0;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină la domiciliu: 375;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină instituționalizată: 0;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 internate: 114;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 internate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov: 75, dintre care 15 la ATI.

*****

Vă rugăm să continuați să fiți responsabili!

ADUCEM ÎN ATENȚIA CETĂȚENILOR faptul că miercuri, 09 septembrie 2020, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov a adoptat Hotărârea nr. 9 privind aprobarea scenariului de funcționare corespunzător fiecărei unități de învățământ din județul Ilfov în vederea începerii anului școlar 2020-2021. Anexa la Hotărârea CJSU Ilfov nr. 9/09.09.2020 privind Situația statistică privind varianta/scenariul de desfășurare a activității în unitățile de învățământ din județul Ilfov poate fi consultată AICIMENȚIONĂM FAPTUL CĂ în urma Hotărârii CJSU Ilfov nr. 11/13.09.2020,  pentru Școala Gimnazială nr. 3 Buftea (poziția 34) și Școala Gimnazială nr. 2 Jilava (poziția 124) scenariul de funcționare a fost modificat din roșu, respectiv galben, în VERDE.

DE ASEMENEA, joi, 10 septembrie 2020, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov a adoptat Hotărârea nr. 10 privind aprobarea scenariului de funcționare corespunzător Școlii Americane Internaționale din București în vederea începerii anului școlar 2020-2021. Pentru detalii, click AICI.

TOTODATĂ, reamintim cetățenilor, operatorilor economici și instituțiilor publice faptul că la nivelul județului Ilfov sunt în vigoare prevederile Hotărârii CJSU Ilfov nr. 8/03.08.2020 privind măsurile aplicate pe toată raza administrativ-teritorială a județului Ilfov în vederea prevenirii și limitării răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2:

■ Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise cum ar fi piețe, târguri, oboare, expoziții, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, pe întreaga durată a programului de funcționare a acestora;

■ Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele prezente în zonele de așteptare a mijloacelor de transport în comun (stații de autobuz, peroane CFR și autogări);

■ Se instituie obligația pentru organizatorii de evenimente sau spectacole în aer liber de a pune la dispoziția participanților măști de protecție și obligația participanților de a purta masca de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pe toată durata de desfășurare a acestora, de la accesul și până la ieșirea din zonă;

■ Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți angajații operatorilor economici, la intrarea și ieșirea din schimburi;

■ Administratorii/proprietarii spațiilor publice/private menționate anterior afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile respective;

■ Conducătorii instituțiilor/entităților publice din județul Ilfov vor asigura punerea în aplicare a prevederilor prezentei hotărâri.


Instituția Prefectului – Județul Ilfov are datoria să atragă atenția asupra necesității de a respecta cu strictețe măsurile instituite de autorități pentru prevenirea și limitarea riscului de răspândire a infecției cu COVID-19 și face apel la cooperarea cetățenilor cu instituțiile implicate în managementul situațiilor de risc. Prevenirea infectării cu nou coronavirus implică un grad crescut de responsabilitate socială din partea populației, grijă pentru propria persoană și pentru cei din jur. Disciplina, solidaritatea și sprijinul reciproc în respectarea rigorilor legii trebuie să facă parte din viața noastră de zi cu zi.

În contextul începerii anului școlar, avem responsabilitatea de a vă îndemna să anticipați severitatea situației cu care ne putem confrunta în viitorul apropiat, dacă nu rămânem alerți față de normele impuse. În acest sens, Grupul de Comunicare Strategică vă prezintă o serie de reguli și recomandări de conduită sanitară pe care elevii trebuie să le aibă în vedere odată cu începerea anului școlar pentru a preveni răspândirea noului coronavirus (COVID-19): https://stirioficiale.ro/informatii/informare-de-presa-11-septembrie-2020.

Mesajul Instituției Prefectului – Județul Ilfov adresat în special persoanelor tinere este neschimbat: nu plecați de la ideea că tinerii fac numai forme ușoare ale acestei boli. Protejați-vă conform recomandărilor autorităților, astfel veți proteja și sănătatea părinților și bunicilor noștri! COVID-19 nu face diferențe între generații! Fiți responsabili!

Indiferent de vârsta noastră, trebuie să ne adaptăm temporar viața socială obișnuită: respectați regulile de distanțare socială chiar și în cadrul întâlnirilor familiale pentru a proteja membrii familiei aflați în situație de risc, limitați contactul direct cu alte persoane în afara celor care fac parte din familia restrânsă și evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la interacțiunea cu un număr mare de oameni! Protejați-vă propria sănătate și amintiți-vă permanent faptul că acțiunile personale îi pot afecta pe ceilalți, copii, adulți sau vârstnici!

Protecția individuală și a întregii comunități este în sarcina noastră, a tuturor – instituții publice, operatori economici și cetățeni, iar urgența de sănătate publică cu care ne confruntăm poate fi controlată numai prin disciplină, personală și colectivă!

Depinde de fiecare dintre noi și de noi toți împreună să limităm răspândirea acestui coronavirus!


Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți oameni, vă reamintim importanța respectării măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus:

■ purtați corect masca de protecție, aruncați-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac și spălați-vă imediat mâinile cu apă și săpun sau dezinfectați-vă cu soluții pe bază de alcool;

■ nu vă atingeți ochii, gura, nasul dacă nu v-ați spălat pe mâini;

■ păstrați distanța de cel puțin 1,5 metri față de alte persoane;

■ curățați periodic suprafețele de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;

■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, accesați numărul unic de urgență 112;

■ consultați periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Nu uitați: comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Cetățenii au la dispoziție linia TELVERDE – 0800800165 operaționalizată de Ministerul Afacerilor Interne, la care pot sesiza încălcările normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Le reamintim cetățenilor să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.