Buletin de presă — COVID-19 — 14.05.2020

■ În ultimele 24 de ore, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne și polițiștii locali au executat, pe raza unităților administrativ-teritoriale din județul Ilfov, 38 de misiuni în sistem integrat, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2, în care au fost angrenate peste 437 de forțe de ordine. Au fost verificate 1836 de persoane cu privire la modul de respectare a măsurilor de izolare și 47 de societăți comerciale și persoane fizice autorizate cu privire la respectarea interdicțiilor pe timpul stării de urgență. În urma acestor verificări au fost aplicate 157 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 227.205 lei. În perioada de referință nu a fost înregistrat niciun dosar penal în contextul pandemiei COVID-19, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor prevăzută de art. 352 Cod Penal.

■ Efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov au verificat în teritoriu respectarea prevederilor OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență. Ținând cont de faptul că nu au fost constatate abateri, jandarmii ilfoveni nu au aplicat sancțiuni contravenționale.

■ Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Ilfov, alături de celelalte structuri din dispozitivul de ordine și siguranță publică, continuă să acționeze în teren atât pentru asigurarea respectării restricțiilor de circulație, cât și pentru prevenirea și combaterea criminalității.

■ La nivelul județului Ilfov, conform raportării Direcției de Sănătate Publică, astăzi, 14 mai 2020, la ora 15:00, în centrele de carantină erau cazate 104 persoane. Numărul persoanelor izolate și monitorizate la domiciliu este de 480.

■ Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov efectuează permanent misiuni de transportare a persoanelor care au intrat în România către locațiile stabilite pentru izolare/carantină de la nivelul județului Ilfov, respectiv către limita de județ pentru a fi preluate de echipajele din județele limitrofe, misiuni pentru transportul persoanelor suspicionate/confirmate a fi infectate cu SARS-CoV-2 la unități spitalicești, misiuni pentru a sprijini celelalte instituții cu atribuții în prevenirea răspândirii pandemiei, precum și acțiuni de decontaminare a tehnicii și personalului care a participat la misiunile de transport. Subliniem faptul că ISU București-Ilfov asigură inclusiv suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI).

*****

Aducem în atenția cetățenilor că în data de 13 mai a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 387 Ordonanța Militară nr. 12 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19. Principala prevedere a ordonanței militare se referă la ridicarea măsurii de carantinare în municipiul Suceava și în zona limitrofă formată din următoarele opt comune: Adâncata, Salcea, Ipotești, Bosanci, Moara, Șcheia, Pătrăuți și Mitocu Dragomirnei.

Reamintim faptul că toate ordonanțele militare, precum și alte documente oficiale emise în contextul pandemiei COVID-19, pot fi consultate pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ și pe platforma www.stirioficiale.ro, în secțiunea Hotărâri și legislație.

Pentru date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) și situația la nivel global, poate fi accesată pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Alte informații de interes în sprijinul cetățenilor, în contextul pandemiei de coronaviroză, pot fi regăsite pe Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență, principala sursă de informații despre măsurile de siguranță și reacție în caz de dezastru. Astfel, accesând https://fiipregatit.ro/ puteți găsi 13 ghiduri pentru diferite situații (Autoizolare, Cumpărături, Transport în comun, Recomandări generale, Locatari la bloc, etc.) în contextul situației create de pandemie.

Pentru recomandări și alte informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă, puteți apela linia TELVERDE 0800.800.358. Acest număr nu este un număr de urgență, ci este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.
Pentru suport psihologic și sprijin social, puteți apela linia TELVERDE 0800.070.030 din orice rețea, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 8:00 – 24:00.

Totodată, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia alocată lor +4021.320.20.20.

*****

Prefectul județului Ilfov, domnul Daniel-Tudorel Zamfir, solicită cetățenilor să păstreze aceeași conduită preventivă în perioada următoare încheierii stării de urgență, să respecte recomandările specialiștilor privind normele de igienă și distanțare socială, precum și toate avertizările și măsurile emise de autorități. Toate dispozițiile emise în această perioadă conduc către reducerea la minimum a riscului de expunere la noul coronavirus și sunt cele mai eficiente modalități de a ține sub control răspândirea epidemiei.

Nu trebuie, sub nicio formă, să uităm faptul că data de 14 mai este doar finalul stării de urgență din punct de vedere administrativ, nicidecum nu reprezintă dispariția amenințării de infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2. O relaxare prematură prezintă riscuri uriașe, care ar putea zădărnici eforturile noastre, ale tuturor, din ultimele două luni, riscuri pe care nu ni le putem permite. Este esențial să continuăm să fim responsabili și să conștientizăm faptul că suntem parte dintr-o mare colectivitate, iar acțiunile noastre pot afecta comunitatea în care trăim. Pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi, vă rugăm să fiți vigilenți și să respectați, în continuare, cu strictețe, aceleași reguli de prevenire a răspândirii pandemiei COVID-19 și toate seturile de măsuri ce vor fi implementate începând cu data de 15 mai!