Buletin de presă — COVID-19 — 14.10.2020

În urma misiunilor derulate în data de 13 octombrie 2020 în vederea prevenirii și combaterii răspândirii infectărilor cu COVID-19 la nivelul județului Ilfov, vă prezentăm informarea privind activitățile desfășurate și rezultatele obținute:

Sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Ilfov, 203 efective reprezentând angajați ai Inspectoratului de Poliție Județean și polițiști locali au verificat în sistem integrat 390 de societăți comerciale și au legitimat 683 de persoane pe raza administrativ-teritorială a județului Ilfov cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de alertă. De asemenea, au fost verificate 293 de mijloace de transport persoane.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 116 sancțiuni contravenționale cu amenzi în cuantum total de 35.750 lei, dintre care:

► 114 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 55/2020 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, cu amenzi în valoare de 22.750 lei;

► 2 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 55/2020 pentru nerespectarea măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc, cu amenzi în valoare de 13.000 lei.

Principalul obiectiv al măsurilor care sunt și vor fi luate este protejarea sănătății cetățenilor, și nu aplicarea de sancțiuni. Cu toate acestea, în situațiile de încălcare a normelor instituite pentru limitarea răspândirii noului coronavirus în timpul stării de alertă, se vor dispune măsuri de sancționare atât a persoanelor fizice, cât și juridice, inclusiv de suspendare a activității unor operatori economici.

Verificările vor continua la nivelul județului Ilfov și vor viza condițiile în care se desfășoară transportul în comun, menținerea ordinii și siguranței publice, respectarea de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate a interdicțiilor impuse prin legislația în vigoare, dar și protejarea cetățenilor față de practicile comerciale ilicite.

*****

Potrivit datelor transmise de către Direcția de Sănătate Publică Ilfov, astăzi, 14 octombrie 2020, ora 15:00, situația epidemiologică înregistrată la nivelul județului este următoarea:

  • Teste efectuate până în prezent: 21.189;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 până în prezent: 4.183;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 vindecate până în prezent: 3.032;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 decedate până în prezent: 83;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare la domiciliu: 889;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare instituționalizată: 0;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină la domiciliu: 246;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină instituționalizată: 1;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 internate: 130;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 internate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov: 71, dintre care 15 la ATI.

*****

Vă rugăm să fiți prudenți și să acționați responsabil!

ADUCEM ÎN ATENȚIE faptul că ieri, 13 octombrie a.c., Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea nr. 49 privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Hotărârea prevede, printre altele:

– Propunerea prelungirii stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 zile, începând cu data de 15.10.2020;

– Măsurile de prevenire și control a infecțiilor generate de virusul SARS-CoV-2, necesar a fi adoptate începând cu data de 15.10.2020, în contextul epidemiologic actual;

– Aprobarea listei țărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, în vigoare începând cu data de 15.10.2020. Astfel, actualizarea listei țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat, cu intrare în vigoare de la data de 15.10.2020, se prezintă după cum urmează:

🟡 ZONĂ GALBENĂ (carantină la domiciliu sau în locația declarată pentru o perioadă de 14 zile): Andorra, Argentina, Armenia, Aruba, Bahamas, Belgia, Bahrain, Bonaire, Saint Eustatius and Saba, Brazilia, Capul Verde, Cehia, Columbia, Costa Rica, Franţa, Guam, Gibraltar, Islanda, Israel, Kuweit, Liban, Malta, Marea Britanie, Polinezia Franceză, Puerto Rico, Republica Moldova, Muntenegru, Olanda, Oman, Panama, Spania, Slovacia, Statele Unite ale Americii.

Pentru a consulta integral Hotărârea CNSU nr. 49/13.10.2020, vă rugăm să accesați pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, secțiunea UTILE, subsecțiunea STARE DE ALERTĂ: https://www.mai.gov.ro/utile/

Hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ilfov pot fi consultate pe pagina de internet a Instituției Prefectului – Județul Ilfov, la secțiunea Situații de Urgență: https://if.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/

*****

România a depășit astăzi, 14 octombrie 2020, un nou record negativ alarmant: 4.016 de cazuri noi de persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2. Județul Ilfov înregistrează, deopotrivă, o situație îngrijorătoare: 82 de noi cazuri de infectare de la ultima raportare.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov reiterează mesajul președintelui României și al autorităților din domeniul sanitar: nu ne putem permite supraaglomerarea spitalelor și imposibilitatea secțiilor de terapie intensivă de a mai primi și trata cazurile severe. Vă rugăm să respectați cu strictețe regulile preventive și reglementările în vigoare, pentru a stopa creșterea periculoasă a ratei de îmbolnăviri!

Viața și sănătatea celor din jurul nostru depind de responsabilitatea fiecăruia dintre noi iar urgența de sănătate publică cu care ne confruntăm poate fi controlată numai prin disciplină, personală și colectivă!

RESPECTAȚI regulile de distanțare socială chiar și în cadrul întâlnirilor familiale pentru a proteja membrii familiei aflați în situație de risc, LIMITAȚI contactul direct cu alte persoane în afara celor care fac parte din familia restrânsă și EVITAȚI zonele aglomerate unde sunteți expuși la interacțiunea cu un număr mare de oameni! PROTEJAȚI-VĂ propria sănătate și AMINTIȚI-VĂ PERMANENT faptul că acțiunile personale îi pot afecta pe ceilalți, copii, adulți sau vârstnici!

Depinde de fiecare dintre noi și de noi toți împreună să limităm răspândirea acestui coronavirus!

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți oameni:

purtați corect masca de protecție, aruncați-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac și spălați-vă imediat mâinile cu apă și săpun sau dezinfectați-vă cu soluții pe bază de alcool;

nu vă atingeți ochii, gura, nasul dacă nu v-ați spălat pe mâini;

păstrați distanța de cel puțin 1,5 metri față de alte persoane;

curățați periodic suprafețele de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;

în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, accesați numărul unic de urgență 112;

consultați periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Nu uitați: comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Cetățenii au la dispoziție linia TELVERDE – 0800800165 operaționalizată de Ministerul Afacerilor Interne, la care pot sesiza încălcările normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Le reamintim cetățenilor să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.

De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.