Buletin de presă — COVID-19 — 15.04.2020

Conform datelor raportate de către Direcția de Sănătate Publică, la nivelul județului Ilfov, în data de 15 aprilie 2020, ora 15:00, sunt izolate și monitorizate la domiciliu 1425 de persoane, iar în carantină instituționalizată se află 582 de persoane.

Echipele mixte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, polițiști și jandarmi, împreună cu polițiști locali, au continuat seria de misiuni specifice care au ca scop prevenirea și combaterea răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2, dar și descurajarea faptelor de natură contravențională înregistrate în acest context. Au fost realizate verificări atât în rândul persoanelor fizice, cât și a agenților economici.
În ultimele 24 de ore, peste 402 de forțe de ordine au verificat 265 de locații din Ilfov unde figurează persoane aflate în izolare sau carantină, iar 669 de persoane au fost verificate cu privire la modul de respectare a măsurilor de izolare. În atenția echipelor mixte ale MAI au fost și 91 de societăți comerciale și persoane fizice autorizate cu privire la respectarea interdicțiilor pe timpul stării de urgență.
În urma acțiunilor întreprinse, la nivelul Inspectoratului de Poliție al județului Ilfov, au fost înregistrate 121 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 327.000 lei. Tot în ultimele 24 de ore, Inspectoratul Județean de Jandarmi Ilfov a aplicat 12 sancțiuni contravenționale în cuantum de 36.000 lei pentru nerespectarea prevederilor OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență.

Toate structurile din dispozitivul de ordine și siguranță publică vor continua să acționeze în teren atât pentru asigurarea respectării restricțiilor de circulație impuse prin ordonanțele militare, cât și pentru prevenirea și combaterea criminalității. Totodată, Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov va continua executarea misiunilor de transport al persoanelor către locațiile stabilite pentru izolare/carantină, transport al persoanelor suspicionate/confirmate a fi infectate cu COVID-19 la unități spitalicești, precum și a acțiunilor de decontaminare a tehnicii și personalului care a participat la misiunile de transport.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov reamintește tuturor cetățenilor faptul că ansamblul de măsuri excepţionale de natură politică, economică şi de ordine publică aplicabile pe întreg teritoriul ţării în acest moment sunt necesare pentru a preveni și a limita eficient urmările pandemiei de coronaviroză (COVID-19).

În același timp, subliniem faptul că nerespectarea legislației în vigoare atrage sancțiuni, iar necunoașterea legii nu exonerează de răspundere penală, respectiv contravențională.

Cetățenii sunt sfătuiți să se informeze doar din surse oficiale, dar și să apeleze pentru recomandări sau alte informații despre COVID-19 la linia TELVERDE – 0800.800.358. Românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată +4021.320.20.20.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov le solicită în continuare cetățenilor să respecte prevederile ordonanțelor militare și măsurile de igienă și de distanțare socială/fizică recomandate în această perioadă. Reducerea la minimum a riscului de expunere la noul coronavirus este cea mai eficientă cale de a ține sub control răspândirea epidemiei.

SĂ NU UITĂM: suntem parte dintr-o colectivitate, iar acțiunile noastre pot afecta comunitatea în care trăim, de aceea trebuie să rămânem solidari și responsabili!

VĂ RUGĂM să rămâneți în casă, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!