Buletin de presă — COVID-19 — 15.06.2020

În perioada 12 – 14 iunie 2020, angajații Ministerului Afacerilor Interne și celelalte structuri cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, au continuat să acționeze în sistem integrat, pentru prevenirea și combaterea răspândirii COVID-19.

În contextul stării de alertă se acționează în principal pentru informarea cetățenilor cu privire la normele legale în vigoare, obiectivul polițiștilor fiind siguranța cetățeanului. Potrivit datelor transmise de IPJ Ilfov, activitățile desfășurate de polițiștii ilfoveni în intervalul 12 – 14 iunie 2020 au fost următoarele:
– 599 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov, împreună cu 287 de polițiști locali, au desfășurat misiuni specifice pe raza județului Ilfov pentru a verifica respectarea regulilor de către cetățeni;
– au fost verificate 2919 persoane cu privire la modul de respectare a interdicțiilor și măsurilor impuse acestora și 34 de societăți comerciale/persoane fizice autorizate, cu privire la modul de respectare a interdicțiilor impuse pe timpul stării de alertă;
– în perioada de referință, polițiștii ilfoveni au aplicat 5 sancțiuni contravenționale în temeiul legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, din care 3 sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală și 2 pentru nerespectarea măsurilor privind carantina. Valoarea totală a sancțiunilor aplicate este de 1.500 lei.

Efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov au continuat activitățile specifice de relaționare cu cetățenii ilfoveni, pentru a le aduce la cunoștință măsurile de prevenire și control a infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2. În perioada 12 – 14 iunie 2020, jandarmii ilfoveni au aplicat 4 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 2.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, fapta sancționată fiind în toate cazurile nerespectarea măsurilor de protecție individuală.

Conform raportării Direcției de Sănătate Publică, în data de 15 iunie 2020, ora 15:00, la nivelul județului Ilfov erau monitorizate 407 persoane aflate în izolare la domiciliu. În carantină instituționalizată se aflau 23 de persoane. Direcția de Sănătate Publică efectuează controale în teritoriu pentru a verifica respectarea măsurilor instituite pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

ISU București-Ilfov asigură suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI), transportul persoanelor suspicionate/confirmate a fi infectate cu SARS-COV-2 la unități spitalicești, misiuni pentru a sprijini celelalte instituții cu atribuții în prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, precum și acțiuni de decontaminare a tehnicii și personalului care a participat la misiunile de transport.

*****

ADUCEM ÎN ATENȚIE faptul că vineri, 13 iunie a.c., Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea nr. 29 privind propunerea unor măsuri de relaxare necesare în contextul epidemiologic actual. Astfel, în baza propunerii Institutului Național de Sănătate Publică, a fost aprobată, începând cu data de 15.06.2020 ora 00:00, eliminarea măsurilor de carantină/izolare la locuință/locația declarată de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparținătorii, după caz, pentru persoanele asimptomatice care vin în România din următoarele țări: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Lista cu țările pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină/izolare, se actualizează săptămânal de către Institutul Național de Sănătate Publică, în fiecare zi de luni până la ora 16:00, în vederea introducerii în listă a unor noi țări.

Pentru a consulta integral Hotărârea nr. 29 din 13.06.2020 a CNSU și toate celelalte documente oficiale emise în contextul pandemiei COVID-19 și a stării de alertă, vă rugăm să accesați pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov subliniază faptul că respectarea măsurilor stabilite de autorități în perioada stării de alertă şi a tuturor măsurilor de igienă și de distanțare fizică stabilite de specialiști sunt esenţiale. Reducerea la minimum a riscului de expunere la noul coronavirus este cea mai sigură cale de a ține sub control răspândirea epidemiei.

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Pentru date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Pentru recomandări și alte informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă, puteți apela TELVERDE 0800.800.358, o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.

Pentru suport psihologic și sprijin social, puteți apela TELVERDE 0800.070.030 din orice rețea, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 8:00 – 24:00.

Românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia alocată lor +4021.320.20.20.