Buletin de presă — COVID-19 — 15.08.2020

În urma misiunilor derulate în data de 14 august 2020 de către echipele mixte de control formate din reprezentanții Grupei de coordonare a măsurilor de combatere a COVID-19 la nivelul județului Ilfov, vă prezentăm informarea privind activitățile desfășurate și rezultatele obținute:

Sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Ilfov, peste 189 de efective reprezentând angajați ai structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, au verificat în sistem integrat în cursul zilei de ieri, 14 august a.c., 170 de societăți comerciale pe raza administrativ-teritorială a județului Ilfov.

Au fost aplicate 19 sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 13.500 lei, dintre care:

► 3 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 12/1990, cu amenzi în valoare de 1.500 lei;

► 10 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 319/2006, cu amenzi în valoare de 8.000 lei;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul Legii nr. 82/1991, cu amendă în valoare de 4.000 lei;

► 1 sancțiune contravențională cu avertisment în temeiul Legii nr. 307/2006;

► 4 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul HG nr. 537/2007.

Zonele vizate continuă să fie centrele comerciale, piețele, târgurile, terasele, ștrandurile și cluburile în aer liber de pe raza administrativ-teritorială a județului Ilfov.

În cadrul acțiunilor au avut loc și activități preventive de informare. Intervenţiile vor continua și în perioada următoare, cu obiectivul principal de a verifica respectarea măsurilor de protecție sanitară și a interdicțiilor impuse prin legislația în vigoare, dar și în scopul asigurării unui climat de liniște publică și al protejării cetățenilor față de practicile comerciale ilicite.

*****

Potrivit datelor transmise de către Direcția de Sănătate Publică Ilfov, astăzi, 15 august 2020, ora 15:00, situația epidemiologică înregistrată la nivelul județului este următoarea:

  • Teste efectuate până în prezent: 12.883;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 până în prezent: 1709;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 vindecate până în prezent: 1055;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 decedate până în prezent: 47;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare la domiciliu: 308;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare instituționalizată: 0;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină la domiciliu: 542;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină instituționalizată: 0;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 internate: 196;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 internate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov: 65, dintre care 12 la ATI.

*****

Vă rugăm să continuați să fiți responsabili!

Toate măsurile luate la nivel județului Ilfov sunt destinate protejării sănătății populației, în contextul alarmant al situației epidemiologice de la nivel național.

Reamintim cetățenilor, operatorilor economici și instituțiilor publice faptul că sunt în vigoare prevederile Hotărârii nr. 8 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ilfov privind măsurile adoptate în ședința extraordinară din 03.08.2020 în vederea prevenirii și limitării răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 în județul Ilfov, măsuri ce vor fi aplicate începând cu data de 04.08.2020, ora 12:00, pe toată raza administrativ-teritorială a județului Ilfov:

        ■ Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise cum ar fi piețe, târguri, oboare, expoziții, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, pe întreaga durată a programului de funcționare a acestora;

         ■ Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele prezente în zonele de așteptare a mijloacelor de transport în comun (stații de autobuz, peroane CFR și autogări);

         ■ Se instituie obligația pentru organizatorii de evenimente sau spectacole în aer liber de a pune la dispoziția participanților măști de protecție și obligația participanților de a purta masca de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pe toată durata de desfășurare a acestora, de la accesul și până la ieșirea din zonă;

         ■ Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți angajații operatorilor economici, la intrarea și ieșirea din schimburi;

        ■ Administratorii/proprietarii spațiilor publice/private menționate anterior afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile respective;

        ■ Conducătorii instituțiilor/entităților publice din județul Ilfov vor asigura punerea în aplicare a prevederilor prezentei hotărâri. 


Vă rugăm să vă protejați propria sănătate și să vegheați ca și ceilalți să respecte măsurile indicate de autorități, măsuri care vă pot salva propria viață și pe a celor din jur. Urgența de sănătate publică cu care ne confruntăm poate fi controlată numai prin disciplină, personală și colectivă!

Este perioada vacanțelor. Cu toții ne dorim să putem petrece vara liniștiți și să ne reîntoarcem la normalitate. În contextul actual acest lucru se poate realiza numai treptat, cu respectarea regulilor de către toți, pentru a ne putea păstra sănătatea. Putem avea și normalitate, și sănătate, dacă rămânem alerți și responsabili față de normele pe care trebuie să le respectăm, indiferent de vârsta noastră și dacă înțelegem să ne reconfigurăm, temporar, viața socială obișnuită. Vă rugăm să fiți prudenți în călătorii, să evitați zonele aglomerate și să nu mergeți în zone roșii care înregistrează multe infectări cu SARS-CoV-2.

Revenim la apelul nostru adresat în special persoanelor tinere: nu plecați de la ideea că tinerii fac numai forme ușoare ale acestei boli. Nu trăim separat și trebuie să ne protejăm părinții și bunicii, în aceeași măsură în care ne protejăm și pe noi. COVID-19 nu face diferențe între generații! Fiți responsabili!

Trebuie să cooperăm toți, atât unii cu ceilalți, cât și cu autoritățile, să fim precauți și să respectăm strict normele de conduită sanitară, purtarea măștii de protecție și distanțarea fizică, pentru a limita răspândirea COVID-19, astfel încât să putem controla efectele virusului asupra întregii noastre structuri sociale.

Trebuie să fim solidari pentru sănătatea comunității din care toți facem parte și să ne sprijini reciproc în respectarea rigorilor legii. Toate măsurile care au fost și vor fi luate sunt destinate protejării sănătății populației.

Depinde de fiecare dintre noi și de noi toți împreună să limităm răspândirea acestui coronavirus!


Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți oameni, vă reamintim importanța respectării măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus:

■ purtați corect masca de protecție, aruncați-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac și spălați-vă imediat mâinile cu apă și săpun sau dezinfectați-vă cu soluții pe bază de alcool;

■ nu vă atingeți ochii, gura, nasul dacă nu v-ați spălat pe mâini;

■ păstrați distanța de cel puțin 1,5 metri față de alte persoane;

■ curățați periodic suprafețele de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;

■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, accesați numărul unic de urgență 112;

■ consultați periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Nu uitați: comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Cetățenii au la dispoziție linia TELVERDE – 0800800165 operaționalizată de Ministerul Afacerilor Interne, la care pot sesiza încălcările normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Le reamintim cetățenilor să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.