Buletin de presă — COVID-19 — 15.09.2020

Sub conducerea prefectului județului Ilfov, domnul Daniel – Tudorel ZAMFIR, la data de 14 septembrie a.c. acțiunile ample desfășurate în județ în vederea prevenirii și limitării îmbolnăvirilor cu COVID-19 au continuat prin intermediul echipelor mixte formate din polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, efective ale Inspectoratului de Jandarmi Județean și polițiști locali. În cadrul misiunilor, 197 de efective au verificat în sistem integrat 117 societăți comerciale pe raza administrativ-teritorială a județului Ilfov, cu accent pe prevenire și informare, astfel că în data de 14.09.2020 nu au fost aplicate sancțiuni contravenționale.

În contextul începerii noului an școlar, forțele de ordine au fost în principal prezente în mijlocul comunității ilfovene cu scopul de a relaționa cu cetățenii, în vederea conștientizării populației cu privire la necesitatea respectării măsurilor de distanțare fizică și de utilizare a măștii de protecție.

*****

Potrivit datelor transmise de către Direcția de Sănătate Publică Ilfov, astăzi, 15 septembrie 2020, ora 15:00, situația epidemiologică înregistrată la nivelul județului este următoarea:

  • Teste efectuate până în prezent: 16534;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 până în prezent: 2680;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 vindecate până în prezent: 2089;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 decedate până în prezent: 66;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare la domiciliu: 383;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare instituționalizată: 0;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină la domiciliu: 478;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină instituționalizată: 0;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 internate: 99;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 internate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov: 73, dintre care 15 la ATI.

*****

Vă rugăm să continuați să fiți responsabili!

▶▶🔴 REAMINTIM faptul că luni, 14 septembrie 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 842, Hotărârea de Guvern nr. 782 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 septembrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemie COVID-19. Astfel, începând de astăzi, 15 septembrie a.c., starea de alertă se prelungește cu 30 zile, pe întreg teritoriul României.

Pentru a consulta prevederile HG nr. 782/14.09.2020, vă rugăm să accesați pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ.

▶▶️🔴 ADUCEM ÎN ATENȚIA CETĂȚENILOR faptul că miercuri, 09 septembrie 2020, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov a adoptat Hotărârea nr. 9 privind aprobarea scenariului de funcționare corespunzător fiecărei unități de învățământ din județul Ilfov în vederea începerii anului școlar 2020-2021.

🔴 Anexa la Hotărârea CJSU Ilfov nr. 9/09.09.2020 privind Situația statistică privind varianta/scenariul de desfășurare a activității în unitățile de învățământ din județul Ilfov poate fi consultată AICI.

🔴 MENȚIONĂM URMĂTOARELE MODIFICĂRI ale Anexei la Hotărârea CJSU Ilfov nr. 9/09.09.2020:

– în urma adoptării Hotărârii CJSU Ilfov nr. 11/13.09.2020,  Situația statistică privind varianta/scenariul de desfășurare a activității în unitățile de învățământ din județul Ilfov  a fost modificată în următorul sens: scenariul de funcționare pentru Școala Gimnazială nr. 3 Buftea (poziția 34) și Școala Gimnazială nr. 2 Jilava (poziția 124) a fost modificat din roșu, respectiv galben, în VERDE.

– în urma adoptării Hotărârii CJSU Ilfov nr. 12/15.09.2020, Situația statistică privind varianta/scenariul de desfășurare a activității în unitățile de învățământ din județul Ilfov  a fost modificată în următorul sens: la poziția 194 a fost introdusă Grădinița Tamași din cadrul Școlii Gimnaziale Nr. 2 Tamași, comuna Corbeanca, al cărei scenariu de funcționare a fost stabilit ROȘU. Prin aceeași Hotărâre, scenariul de funcționare al Grădiniței Petrești (poziția 76) a fost modificat din galben în ROȘU.

▶️🔴 DE ASEMENEA, joi, 10 septembrie 2020, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov a adoptat Hotărârea nr. 10 privind aprobarea scenariului de funcționare corespunzător Școlii Americane Internaționale din București în vederea începerii anului școlar 2020-2021. Pentru detalii, click AICI.

▶️🔴 TOTODATĂ, reamintim cetățenilor, operatorilor economici și instituțiilor publice faptul că la nivelul județului Ilfov sunt în vigoare prevederile Hotărârii CJSU Ilfov nr. 8/03.08.2020 privind măsurile aplicate pe toată raza administrativ-teritorială a județului Ilfov în vederea prevenirii și limitării răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2.


Instituția Prefectului – Județul Ilfov are datoria să atragă atenția asupra necesității de a respecta cu strictețe măsurile instituite de autorități pentru prevenirea și limitarea riscului de răspândire a infecției cu COVID-19 și face apel la cooperarea cetățenilor cu instituțiile implicate în managementul situațiilor de risc. Prevenirea infectării cu nou coronavirus implică un grad crescut de responsabilitate socială din partea populației, grijă pentru propria persoană și pentru cei din jur. Disciplina, solidaritatea și sprijinul reciproc în respectarea rigorilor legii trebuie să facă parte din viața noastră de zi cu zi.

În contextul începerii anului școlar, avem responsabilitatea de a vă îndemna să anticipați severitatea situației cu care ne putem confrunta în viitorul apropiat, dacă nu rămânem alerți față de normele impuse. În acest sens, Grupul de Comunicare Strategică vă prezintă o serie de reguli și recomandări de conduită sanitară pe care elevii trebuie să le aibă în vedere odată cu începerea anului școlar pentru a preveni răspândirea noului coronavirus (COVID-19): https://stirioficiale.ro/informatii/informare-de-presa-11-septembrie-2020.

Mesajul Instituției Prefectului – Județul Ilfov adresat în special persoanelor tinere este neschimbat: nu plecați de la ideea că tinerii fac numai forme ușoare ale acestei boli. Protejați-vă conform recomandărilor autorităților, astfel veți proteja și sănătatea părinților și bunicilor noștri! COVID-19 nu face diferențe între generații! Fiți responsabili!

Indiferent de vârsta noastră, trebuie să ne adaptăm temporar viața socială obișnuită: respectați regulile de distanțare socială chiar și în cadrul întâlnirilor familiale pentru a proteja membrii familiei aflați în situație de risc, limitați contactul direct cu alte persoane în afara celor care fac parte din familia restrânsă și evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la interacțiunea cu un număr mare de oameni! Protejați-vă propria sănătate și amintiți-vă permanent faptul că acțiunile personale îi pot afecta pe ceilalți, copii, adulți sau vârstnici!

Protecția individuală și a întregii comunități este în sarcina noastră, a tuturor – instituții publice, operatori economici și cetățeni, iar urgența de sănătate publică cu care ne confruntăm poate fi controlată numai prin disciplină, personală și colectivă!

Depinde de fiecare dintre noi și de noi toți împreună să limităm răspândirea acestui coronavirus!


Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți oameni, vă reamintim importanța respectării măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus:

■ purtați corect masca de protecție, aruncați-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac și spălați-vă imediat mâinile cu apă și săpun sau dezinfectați-vă cu soluții pe bază de alcool;

■ nu vă atingeți ochii, gura, nasul dacă nu v-ați spălat pe mâini;

■ păstrați distanța de cel puțin 1,5 metri față de alte persoane;

■ curățați periodic suprafețele de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;

■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, accesați numărul unic de urgență 112;

■ consultați periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Nu uitați: comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Cetățenii au la dispoziție linia TELVERDE – 0800800165 operaționalizată de Ministerul Afacerilor Interne, la care pot sesiza încălcările normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Le reamintim cetățenilor să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.