Buletin de presă — COVID-19 — 18.05.2020

În perioada 15 – 17.05.2020, angajații Ministerului Afacerilor Interne și celelalte structuri cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, au continuat să acționeze în sistem integrat, pentru prevenirea și combaterea răspândirii COVID-19.

În contextul trecerii la starea de alertă, 867 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov, împreună cu 336 de polițiști locali, au desfășurat 44 de misiuni specifice pe raza județului Ilfov, acționând, în principal, în vederea informării cetățenilor cu privire la noile reguli și pentru a garanta siguranța acestora.

Totodată, jandarmii ilfoveni au fost prezenți în mijlocul comunității ilfovene, unde au desfășurat activități specifice cu scopul de a relaționa și de a aduce la cunoștința cetățenilor măsurile de prevenire și control a infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2. În perioada 15 – 17.05.2020, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov nu au aplicat sancțiuni contravenționale.

La nivelul județului, conform raportării Direcției de Sănătate Publică, astăzi, 18 mai 2020, la ora 15:00, în centrele de carantină erau cazate 71 de persoane. Numărul persoanelor izolate și monitorizate la domiciliu este de 410.

ISU București-Ilfov continuă să asigure suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI), precum și transportul persoanelor suspicionate/ confirmate a fi infectate cu SARS-COV-2 la unități spitalicești, transportul persoanelor care au intrat în România către locațiile stabilite pentru izolare/carantină de la nivelul județului Ilfov, respectiv către limita de județ pentru a fi preluate de echipajele din județele limitrofe, misiuni pentru a sprijini celelalte instituții cu atribuții în prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, precum și acțiuni de decontaminare a tehnicii și personalului care a participat la misiunile de transport.

Reiterăm faptul că toate autoritățile statului rămân în continuă alertă pentru a preveni răspândirea COVID-19.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov solicită în continuare cetățenilor să respecte recomandările specialiștilor privind normele de igienă și distanțare fizică, precum și toate măsurile de prevenire și control instituite de autorități. Pericolul infectării cu noul coronavirus rămâne ridicat. De aceea vă rugăm să continuați să respectați cu strictețe toate măsurile sanitare de protecție.

Este esențial să continuăm să fim responsabili și să conștientizăm faptul că suntem parte dintr-o mare colectivitate, iar acțiunile noastre pot afecta comunitatea în care trăim. Precauția este extrem de importantă în această perioadă!

Mulțumim tuturor celor care au înțeles că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Reamintim cetățenilor faptul că documentele oficiale emise în contextul pandemiei COVID-19 pot fi consultate pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ și pe platforma www.stirioficiale.ro, în secțiunea Hotărâri și legislație.

Pentru date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) și situația la nivel global, poate fi accesată pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Alte informații de interes în contextul pandemiei de coronaviroză pot fi regăsite pe Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență, principala sursă de informații despre măsurile de siguranță și reacție în caz de dezastru. Astfel, accesând https://fiipregatit.ro/ puteți găsi 13 ghiduri pentru diferite situații (Autoizolare, Cumpărături, Transport în comun, Recomandări generale, Locatari la bloc, etc.)  în contextul situației create de pandemie.

Pentru recomandări și alte informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă, puteți apela linia TELVERDE 0800.800.358. Acest număr nu este un număr de urgență, ci este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.

Pentru suport psihologic și sprijin social, puteți apela linia TELVERDE 0800.070.030 din orice rețea, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 8:00 – 24:00.

Totodată, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia alocată lor +4021.320.20.20.