Buletin de presă — COVID-19 — 18.07.2020

În urma misiunilor derulate în data de 17 iulie 2020 vizând respectarea normelor de protecție sanitară, asigurarea unui climat de liniște publică, verificarea respectării de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate a interdicțiilor impuse prin legislația în vigoare și protejarea cetățenilor față de practicile comerciale ilicite, vă prezentăm informarea privind activitățile desfășurate și rezultatele obținute:

Sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Ilfov, 219 efective reprezentând angajați ai structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor au verificat în sistem integrat 193 de societăți comerciale pe raza administrativ-teritorială a județului Ilfov care desfășoară activități în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, terase, ștranduri, cluburi în aer liber. Totodată, au fost efectuate verificări în mijloacele de transport în comun, pentru conștientizarea  cetățenilor cu privire la respectarea măsurilor de distanțare socială.

Au fost aplicate 21 de sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 115.900 lei, dintre care:

► 1 sancțiune contravențională în temeiul Legii nr. 55/2020 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, cu amendă în valoare de 500 lei;

► 3 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 12/1990, cu amenzi în valoare de 40.000 lei;

► 2 sancțiuni contravenționale în temeiul HG nr. 984/2005, cu amenzi în valoare de 2.400 lei;

► 5 sancțiuni contravenționale în temeiul HG nr. 857/2011, cu amenzi în valoare de 4.000 lei;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul Legii nr. 307/2006, cu amendă în valoare de 10.000 lei;

► 3 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul OMAI nr. 163/2007;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul HG nr. 147/2015, cu amendă în valoare de 15.000 lei;

► 4 sancțiuni contravenționale în temeiul OG nr. 21/1992, cu amenzi în valoare de 40.000 lei;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul Legii nr. 82/1991, cu amendă în valoare de 4.000 lei.

Sănătatea și siguranța cetățenilor sunt prioritatea tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu, astfel că echipele mixte vor intensifica în următoarea perioadă activitățile de verificare a respectării prevederilor impuse pe perioada stării de alertă prelungită pentru 30 de zile începând cu data de 17 iulie 2020, pentru a proteja cetățenii și pentru a preveni răspândirea SARS-CoV-2. Deși acțiunile se desfășoară cu scopul principal de a responsabiliza atât populația, cât și operatorii economici, în situațiile în care se constată încălcarea legislației în vigoare, se vor dispune măsuri de sancționare atât a persoanelor fizice, cât și juridice, inclusiv de suspendare a activității unor comercianți sau prestatori de servicii. Verificările se vor desfășura inclusiv în diferite intervale orare nocturne. În perioada următoare controalele vor viza, de asemenea, instituțiile publice și societățile comerciale cu un număr mare de angajați care desfășoară activități în afara industriei HORECA.

*****

Vă rugăm să vă protejați și să respectați regulile de bază recomandate de autorități, pentru ca noi toți să rămânem sănătoși:

■ purtarea corectă a măștii de protecție, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă și săpun și/sau dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool;

■ spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool;

■ păstrarea distanței de cel puțin 1,5 metri între persoane;

■ curățarea periodică a suprafețelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;

■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, se va accesa numărul unic de urgență 112;

■ consultarea periodică a site-urilor oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE – 0800800165 la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Le reamintim cetățenilor să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.