Buletin de presă — COVID-19 — 19.05.2020

Instituția Prefectului – Județul Ilfov informează cetățenii cu privire la faptul că forțele de ordine ilfovene continuă să acționeze în sistem integrat, împreună cu celelalte structuri cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19.

⇒ În ultimele 24 de ore, 341 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov și 115 polițiști locali au desfășurat 20 de misiuni specifice pe raza județului Ilfov. În contextul trecerii la starea de alertă, polițiștii acționează, în principal, pentru informarea cetățenilor cu privire la noile reguli.
⇒ Efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov „Lascăr Catargiu” au continuat să desfășoare activități specifice cu scopul de a aduce la cunoștința cetățenilor măsurile de prevenire și control a infecțiilor generate de virusul SARS-CoV-2.
⇒ Conform raportării Direcției de Sănătate Publică, astăzi, 19 mai 2020, la ora 15:00, în centrele de carantină de pe raza județului Ilfov erau cazate 69 de persoane. Numărul persoanelor izolate și monitorizate la domiciliu este de 490.
⇒ ISU București-Ilfov asigură suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI), transportul persoanelor suspicionate/confirmate a fi infectate cu SARS-COV-2 la unități spitalicești, misiuni pentru a sprijini celelalte instituții cu atribuții în prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, precum și acțiuni de decontaminare a tehnicii și personalului care a participat la misiunile de transport.

*****

Aducem în atenție ghidurile și recomandările oferite de Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență – „Fii Pregătit”, care au fost actualizate pentru a veni în întâmpinarea celor care doresc să afle care sunt măsurile adoptate pe durata stării de alertă și care sunt cele mai bune măsuri pentru a limita răspândirea noului Coronavirus. Astfel, accesând https://fiipregatit.ro/ghid/covid19-stare-de-alerta/, puteți consulta Ghidul pentru Starea de Alertă, care cuprinde răspunsuri și explicații la cele mai frecvente întrebări. De asemenea pe aceeași platformă puteți găsi alte 12 ghiduri pentru diferite situații (Autoizolare, Cumpărături, Transport în comun, Recomandări generale, Locatari la bloc, etc.) în contextul situației create de pandemie.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov face apel la cetățeni să dea dovadă de responsabilitate, să respecte normele de igienă și distanțare interpersonală, precum și reglementările în vigoare impuse în vederea prevenirii și limitării extinderii infecțiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2. Pericolul infectării rămâne la fel de mare. De aceea vă rugăm să continuați să respectați cu strictețe toate măsurile sanitare de protecție, să evitați crearea de aglomerații și deplasările inutile. Subliniem faptul că purtarea corectă a măștii de protecție în spațiile publice închise, spațiile comerciale și transportul în comun ESTE OBLIGATORIE. Precauția este extrem de importantă!

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Toate documentele oficiale emise în contextul pandemiei COVID-19 pot fi consultate pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – STARE DE ALERTĂ.
Pentru date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.
Pentru recomandări și alte informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă, puteți apela TELVERDE 0800.800.358, o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.
Pentru suport psihologic și sprijin social, puteți apela TELVERDE 0800.070.030 din orice rețea, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 8:00 – 24:00.
Totodată, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia alocată lor +4021.320.20.20.