Buletin de presă — COVID-19 — 20.07.2020

În urma misiunilor derulate în data de 19 iulie 2020 vizând respectarea normelor de protecție sanitară, asigurarea unui climat de liniște publică, verificarea respectării de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate a interdicțiilor impuse prin legislația în vigoare și protejarea cetățenilor față de practicile comerciale ilicite, vă prezentăm informarea privind activitățile desfășurate și rezultatele obținute:

Sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Ilfov, 235 de efective reprezentând angajați ai structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor au verificat în sistem integrat 133 de societăți comerciale pe raza administrativ-teritorială a județului Ilfov care desfășoară activități în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, terase, ștranduri, cluburi în aer liber. Totodată, au fost efectuate verificări în mijloacele de transport în comun, pentru conștientizarea  cetățenilor cu privire la respectarea măsurilor de distanțare socială.

Au fost aplicate 25 de sancțiuni contravenționale în cuantum total de 36.800 lei, dintre care:

► 2 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul Legii nr. 55/2020 pentru participarea la activități în spațiul privat/închis pentru care au fost instituite interdicții/restricții;

► 7 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul Legii nr. 55/2020 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul Legii nr. 252/2003, cu amendă în valoare de 2.000 lei;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul HG nr. 984/2005, cu amendă în valoare de 1.200 lei;

► 4 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 82/1991, cu amenzi în valoare de 16.000 lei;

► 3 sancțiuni contravenționale în temeiul OG nr. 21/1992, cu amenzi în valoare de 15.000 lei;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul OMS nr. 976/1998, cu amendă în valoare de 1.600 lei;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul OMS nr. 225/2003, cu amendă în valoare de 1.000 lei;

► 1 sancțiune contravențională cu avertisment în temeiul Legii nr. 316/2006;

► 4 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul HGR nr. 537/2007.

Verificarea persoanelor fizice și juridice reprezintă în continuare prioritatea forțelor de ordine, astfel că acțiunile se vor desfășura la nivelul județului și în perioada următoare, pentru protejarea sănătății și siguranței cetățenilor.

*****

Recomandăm cetățenilor să manifeste seriozitate și responsabilitate în ceea ce privește respectarea măsurilor de distanțare fizică și a celor de igienă sanitară, pentru a nu pune în pericol atât propria viață, cât și întreaga comunitate. Rămâneți sănătoși!

■ purtarea corectă a măștii de protecție, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă și săpun și/sau dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool;

■ spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool;

■ păstrarea distanței de cel puțin 1,5 metri între persoane;

■ curățarea periodică a suprafețelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;

■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, se va accesa numărul unic de urgență 112;

■ consultarea periodică a site-urilor oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE – 0800800165 la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Le reamintim cetățenilor să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.