Buletin de presă — COVID-19 — 20.10.2020

În urma misiunilor derulate în data de 19 octombrie 2020 de către echipele mixte de control formate din reprezentanții IPJ, IJJ, ISU București-Ilfov, polițiști locali, ITM, DSVSA, DSP, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor și Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, vă prezentăm informarea privind activitățile desfășurate și rezultatele obținute:

Sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Ilfov, 102 polițiști, împreună cu peste 79 de efective din cadrul instituțiilor sus-menționate, au verificat în sistem integrat 383 de societăți comerciale pe raza administrativ-teritorială a județului Ilfov și au legitimat peste 1.147 persoane, cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de alertă. De asemenea, au fost verificate peste 264 de mijloace de transport persoane.

În contextul acțiunilor desfășurate în ultimele 24 de ore, pentru abaterile constatate au fost aplicate 208 sancțiuni contravenționale cu amenzi în cuantum total de 60.500 lei, dintre care:

► 195 de sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 55/2020 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală sau pentru nerespectarea măsurilor de diminuare a impactului tipului de risc, cu amenzi în valoare de 30.500 lei;

► 4 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul Legii nr. 319/2006;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul HG nr. 857/2011, cu amendă în valoare de 30.000 lei;

► 1 sancțiune contravențională cu avertisment în temeiul OG nr. 21/1992;

► 4 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul HG nr. 537/2007;

► 2 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul OG nr. 2/2001;

► 1 sancțiune contravențională cu avertisment în temeiul Legii nr. 53/2003.

Principalul obiectiv al măsurilor care sunt și vor fi luate este protejarea sănătății cetățenilor, și nu aplicarea de sancțiuni. Cu toate acestea, în situațiile de încălcare a normelor instituite pentru limitarea răspândirii noului coronavirus în timpul stării de alertă, se vor dispune măsuri de sancționare atât a persoanelor fizice, cât și juridice, inclusiv de suspendare a activității unor operatori economici.

Verificările vor continua la nivelul județului Ilfov și vor viza condițiile în care se desfășoară transportul în comun, menținerea ordinii și siguranței publice, respectarea de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate a interdicțiilor impuse prin legislația în vigoare, dar și protejarea cetățenilor față de practicile comerciale ilicite.

*****

Potrivit datelor transmise de către Direcția de Sănătate Publică Ilfov, astăzi, 20 octombrie 2020, ora 15:00, situația epidemiologică înregistrată la nivelul județului este următoarea:

  • Teste efectuate până în prezent: 22.142;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 până în prezent: 4.674;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 vindecate până în prezent: 3.196;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 decedate până în prezent: 87;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare la domiciliu: 1.233;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare instituționalizată: 0;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină la domiciliu: 689;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină instituționalizată: 6;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 internate: 133;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 internate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov: 75, dintre care 15 la ATI.

*****

Vă rugăm să fiți prudenți și să acționați responsabil!

🔴 ADUCEM ÎN ATENȚIE faptul astăzi, 20 octombrie a.c., Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov a adoptat în ședință extraordinară Hotărârea nr. 25 privind aprobarea modificării scenariului de funcționare pentru unele unități de învățământ din județul Ilfov: https://if.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/55/2020/10/Hotararea-nr-25-CJSU-20.10.2020.pdf

Cetățenii, operatorii economici și instituțiile publice pot consulta Hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ilfov pe pagina de internet a Instituției Prefectului – Județul Ilfov, la secțiunea Situații de Urgență: https://if.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/

*****

Astăzi, 20 octombrie 2020, gradul de infectare înregistrat la nivelul județului Ilfov este în continuare în creștere: 98 de noi cazuri față de cifrele de la ultima raportare.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov reia mesajul adresat populației: solidaritatea și parteneriatul dintre noi toți – cetățeni, autorități publice locale, operatori economici și instituții publice – sunt imperative pentru a preveni și limita riscul de răspândire a infecției cu COVID-19. Viața și sănătatea noastră, a tuturor, depind de responsabilitatea și de disciplina personală a fiecăruia dintre noi. Vă rugăm să respectați cu strictețe regulile preventive și reglementările în vigoare și să cooperați cu instituțiile implicate în managementul situațiilor de risc, pentru a stopa creșterea periculoasă a ratei de îmbolnăviri!

RESPECTAȚI regulile de distanțare socială chiar și în cadrul întâlnirilor familiale pentru a proteja membrii familiei aflați în situație de risc, LIMITAȚI contactul direct cu alte persoane în afara celor care fac parte din familia restrânsă și EVITAȚI zonele aglomerate unde sunteți expuși la interacțiunea cu un număr mare de oameni! PROTEJAȚI-VĂ propria sănătate și AMINTIȚI-VĂ PERMANENT faptul că acțiunile personale îi pot afecta pe ceilalți, copii, adulți sau vârstnici!

Depinde de fiecare dintre noi și de noi toți împreună să limităm răspândirea acestui coronavirus!

*****

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți oameni:

■ purtați corect masca de protecție, aruncați-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac și spălați-vă imediat mâinile cu apă și săpun sau dezinfectați-vă cu soluții pe bază de alcool;

■ nu vă atingeți ochii, gura, nasul dacă nu v-ați spălat pe mâini;

păstrați distanța de cel puțin 1,5 metri față de alte persoane;

■ curățați periodic suprafețele de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;

■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, accesați numărul unic de urgență 112;

■ consultați periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Nu uitați: comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Cetățenii au la dispoziție linia TELVERDE – 0800800165 operaționalizată de Ministerul Afacerilor Interne, la care pot sesiza încălcările normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Le reamintim cetățenilor să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.

De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.