Buletin de presă — COVID-19 — 22.04.2020

■ La nivelul județului Ilfov, conform raportării Direcției de Sănătate Publică, astăzi la ora 15:00, în centrele de carantină erau cazate 84 de persoane. În ceea ce privește persoanele izolate și monitorizate la domiciliu, acestea sunt în număr de 1260.

■ În ultimele 24 de ore, structurile abilitate ale Ministerului Afacerilor Interne, împreună cu polițiști locali, au desfășurat 28 de misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2. Forțele de ordine au verificat 2750 de persoane cu privire la respectarea măsurilor de izolare și 67 de societăți comerciale și persoane fizice autorizate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de urgență. În urma acestor verificări, având în vedere faptul că nu toate persoanele au respectat condițiile impuse de lege, au fost aplicate 88 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 221.680 lei. Nu au fost întocmite dosare penale în contextul pandemiei COVID-19, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor prevăzută de art. 352 Cod Penal sau comunicarea de informații false prevăzută de art. 404 Cod Penal.

■ În același interval de timp, jandarmii ilfoveni au verificat în teritoriu respectarea prevederilor OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, aplicând 8 sancțiuni contravenționale în cuantum de 10.000 lei.

■ Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Ilfov, alături de celelalte structuri din dispozitivul de ordine și siguranță publică, continuă să acționeze în teren atât pentru asigurarea respectării restricțiilor de circulație impuse prin ordonanțele militare, cât și pentru prevenirea și combaterea criminalității.

■ Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov au efectuat misiuni pentru transportul persoanelor care au intrat în România către locațiile stabilite pentru izolare/carantină de la nivelul județului Ilfov, respectiv către limita de județ pentru a fi preluate de echipajele din județele respective, transportul persoanelor suspicionate/confirmate a fi infectate cu SARS-COV-2 la unități spitalicești, pentru a sprijini celelalte instituții cu atribuții în prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, precum și acțiuni de decontaminare a tehnicii și personalului care a participat la misiunile de transport. Subliniem faptul că ISU București-Ilfov asigură inclusiv suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI).

***
REAMINTIM cetățenilor că este esențial să ia în considerare doar informațiile verificate prin surse oficiale. Există utilizatori care, din panică sau din lipsă de cunoștințe ori cu rea intenție, pot răspândi informații eronate în media online sau cea tradițională (presă scrisă, radio sau tv etc). În situații de urgență, acest lucru poate genera acțiuni incorecte și poate conduce la creșterea nivelului de teamă și de incertitudine în rândul populației. De aceea, este foarte important să cunoaștem și să utilizăm doar canalele oficiale de informare.

Ordonanțele militare precum și alte documente oficiale emise în contextul pandemiei COVID-19 pot fi consultate pe pagina de internet www.stirioficiale.ro, în secțiunea Hotărâri și legislație.
Pentru date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) și situația la nivel global, poate fi accesată pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.
La dispoziția cetățenilor este, de asemenea, platforma online www.cetrebuiesafac.ro, un ghid simplu și practic cu reguli de interacțiune, acțiune și comportament recomandate în timpul situației de urgență generată de pandemia COVID-19.
Nu uitați nici de linia TELVERDE – 0800.800.358, unde puteți apela pentru recomandări și alte informații. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. Totodată, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia alocată lor +4021.320.20.20.

Să nu uităm faptul că nerespectarea legislației în vigoare atrage sancțiuni și, foarte important, necunoașterea legii nu exonerează de răspundere penală, respectiv contravențională.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov le solicită în continuare cetățenilor să respecte prevederile ordonanțelor militare și măsurile de igienă și de distanțare socială/fizică recomandate în această perioadă. Reducerea la minimum a riscului de expunere la noul coronavirus este cea mai eficientă cale de a ține sub control răspândirea epidemiei.
Suntem toți parte dintr-o colectivitate, iar acțiunile noastre pot afecta comunitatea în care trăim, de aceea trebuie să rămânem solidari și responsabili! Rămâneți în casă, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!