Buletin de presă — COVID-19 — 22.07.2020

Misiunile desfășurate zilnic la nivel județean sub autoritatea Instituției Prefectului, care vizează verificarea respectării normelor de protecție sanitară de către populație și a interdicțiilor impuse prin legislația în vigoare de către operatorii economici, asigurarea unui climat de liniște publică și protejarea cetățenilor față de practicile comerciale ilicite, au continuat și la data de 21 iulie a.c., în sistem integrat, prin angrenarea a peste 219 efective.

Echipele mixte, formate din politiști, jandarmi, polițiști locali, reprezentanți ai ISU București-Ilfov, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transport Rutier, Direcției de Sănătate Publică şi Protecției Consumatorului, continuă să intensifice controalele în teritoriu, cu obiectivul principal de a proteja sănătatea și siguranța cetățenilor în contextul epidemiologic de creștere a cazurilor de infecție cu COVID-19 în rândul populației.

Cele mai vizate zone sunt în continuare centrele comerciale, piețele, târgurile, terasele, ștrandurile, cluburile în aer liber, dar și mijloacele de transăport în comun. Cu toate acestea, în atenția forțelor de ordine sunt și operatorii economici din afara industriei HORECA și instituțiile publice. Prin efectuarea acestor controale cu efective suplimentare se trage un semnal de alarmă ferm ca toate persoanele fizice, societățile comerciale și instituțiile publice de pe raza administrativ-teritorială a județului Ilfov să respecte regulile, indiferent de activitatea pe care o desfășoară, sub sancțiunea legii.

În urma misiunilor derulate în data de 21 iulie a.c., au fost verificate 164 de societăți comerciale și au fost aplicate 32 de sancțiuni contravenționale în cuantum total de 59.500 lei, după cum urmează:

        ► 18 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 55/2020, din care 2 sancțiuni contravenționale cu amenzi în valoare de 500 lei, iar celelalte 16 sancțiuni cu avertismente, dintre care 5 avertismente verbale și 11 avertismente scrise;

        ► 1 sancțiune contravențională în temeiul Legii nr. 12/1990, cu amendă în valoare de 20.000 lei;

        ► 1 sancțiune contravențională în temeiul HG nr. 984/2005, cu amendă în valoare de 10.000 lei;

        ► 2 sancțiuni contravenționale în temeiul HG nr. 333/2010, cu amenzi în valoare de 13.500 lei;

        ► 1 sancțiune contravențională în temeiul Legii nr. 82/1991, cu amendă în valoare de 4.000 lei;

        ► 3 sancțiuni contravenționale în temeiul OG nr. 21/1992, din care 1 sancțiune contravențională cu amendă în valoare de 10.000 lei și 2 sancțiuni contravenționale cu avertisment;

        ► 1 sancțiune contravențională în temeiul Legii nr. 307/2006, cu amendă în valoare de 1.000 lei;

        ► 5 sancțiuni contravenționale în temeiul HG nr. 537/2007, din care 1 sancțiune contravențională cu amendă în valoare de 500 lei și 4 sancțiuni contravenționale cu avertisment.

Verificarea persoanelor fizice și juridice reprezintă în continuare prioritatea forțelor de ordine, astfel că acțiunile se vor desfășura la nivelul județului și în perioada următoare, pentru protejarea sănătății și siguranței cetățenilor.

*****

Astăzi, 22 iulie 2020, România a înregistrat un nou record în ceea ce privește numărul de cazuri noi de infecție cu COVID-19 din ultimele 24 de ore, depășind peste 1000 de infectări, mai precis 1030. Dorim să subliniem că una dintre condițiile pentru reducerea riscului de transmitere a virusului este creșterea constantă a numărului de cetățeni români care respectă regulile și care se protejează sau îi protejează pe ceilalți de răspândirea virusului. De aceea, recomandăm populației să manifeste seriozitate și responsabilitate în ceea ce privește respectarea măsurilor de distanțare fizică și a celor de igienă sanitară, pentru a nu pune în pericol atât propria viață, cât și întreaga comunitate. Vă rugăm să vă protejați și să rămâneți sănătoși!

■ purtarea corectă a măștii de protecție, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă și săpun și/sau dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool;

■ spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool;

■ păstrarea distanței de cel puțin 1,5 metri între persoane;

■ curățarea periodică a suprafețelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;

■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, se va accesa numărul unic de urgență 112;

■ consultarea periodică a site-urilor oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE – 0800800165 la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Le reamintim cetățenilor să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.