Buletin de presă — COVID-19 — 23.04.2020

■ La nivelul județului Ilfov, conform raportării Direcției de Sănătate Publică, astăzi, 23 aprilie 2020, la ora 15:00, în centrele de carantină erau cazate 94 de persoane. În ceea ce privește persoanele izolate și monitorizate la domiciliu, acestea sunt în număr de 1336.

■ În ultimele 24 de ore, peste 592 de angajați ai structurilor abilitate MAI împreună cu polițiști locali, au desfășurat 40 de misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2. Forțele de ordine au verificat 2130 de persoane cu privire la respectarea măsurilor de izolare și 51 de societăți comerciale și persoane fizice autorizate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de urgență. În urma acestor verificări, având în vedere faptul că nu toate persoanele au respectat condițiile impuse de lege, au fost aplicate 89 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 297.695 lei. Nu au fost întocmite dosare penale în contextul pandemiei COVID-19, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor prevăzută de art. 352 Cod Penal sau comunicarea de informații false prevăzută de art. 404 Cod Penal.

■ În același interval de timp, jandarmii ilfoveni au verificat în teritoriu respectarea prevederilor OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, aplicând 19 sancțiuni contravenționale în cuantum de 38.000 lei.

■ Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al județului Ilfov, alături de celelalte structuri din dispozitivul de ordine și siguranță publică, continuă să acționeze în teren atât pentru asigurarea respectării restricțiilor de circulație impuse prin ordonanțele militare, cât și pentru prevenirea și combaterea criminalității.

■ Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov au efectuat misiuni pentru transportul persoanelor care au intrat în România către locațiile stabilite pentru izolare/carantină de la nivelul județului Ilfov, respectiv către limita de județ pentru a fi preluate de echipajele din județele respective, transportul persoanelor suspicionate/confirmate a fi infectate cu SARS-COV-2 la unități spitalicești, pentru a sprijini celelalte instituții cu atribuții în prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, precum și acțiuni de decontaminare a tehnicii și personalului care a participat la misiunile de transport. Subliniem faptul că ISU București-Ilfov asigură inclusiv suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI).

***
REAMINTIM persoanelor interesate că platforma https://aici.gov.ro, care servește drept intermediar pentru înregistrarea documentelor adresate instituțiilor publice fără un sistem propriu de registratură online, este în continuă dezvoltare. Până în acest moment, aici pot fi depuse online documente pentru următoarele proceduri:
– Procedură acordare șomaj tehnic potrivit OUG nr. 30/2020 modificată prin OUG nr. 32/2020;
– Procedură acordare indemnizație persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (II) și familiale (IF), profesii liberale (PF);
– Procedură acordare indemnizație pentru persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe;
– Procedură acordare indemnizație pentru personalul încadrat în muncă la un angajator prin alta modalitate prevăzută de lege;
– Procedură acordare indemnizație pentru persoanele care își desfășoară activitatea în baza contractelor de activitate sportivă;
– Procedură acordare indemnizație pentru persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației;
– Formular sesizări pentru Ordonanța de urgență nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori.

Ordonanțele militare precum și alte documente oficiale emise în contextul pandemiei COVID-19 pot fi consultate pe pagina de internet www.stirioficiale.ro, în secțiunea Hotărâri și legislație.
Pentru date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) și situația la nivel global, poate fi accesată pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.
La dispoziția cetățenilor este, de asemenea, platforma online www.cetrebuiesafac.ro, un ghid simplu și practic cu reguli de interacțiune, acțiune și comportament recomandate în timpul situației de urgență generată de pandemia COVID-19.

Nu uitați nici de linia TELVERDE – 0800.800.358, unde puteți apela pentru recomandări și alte informații. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. Totodată, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia alocată lor +4021.320.20.20.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov le solicită în continuare cetățenilor să respecte prevederile ordonanțelor militare și măsurile de igienă și de distanțare socială/fizică recomandate în această perioadă. Reducerea la minimum a riscului de expunere la noul coronavirus este cea mai eficientă cale de a ține sub control răspândirea epidemiei. Să nu uităm faptul că nerespectarea legislației în vigoare atrage sancțiuni, iar necunoașterea legii nu exonerează de răspundere penală, respectiv contravențională.
Rămâneți în casă pe toată perioada stării de urgență, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!