Buletin de presă — COVID-19 — 23.06.2020

Angajații Ministerului Afacerilor Interne și celelalte structuri cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze în sistem integrat cu scopul implementării normelor legale în timpul stării de alertă.

În contextul actual se acționează în principal pentru informarea cetățenilor cu privire la normele legale în vigoare, obiectivul polițiștilor fiind siguranța cetățeanului. Potrivit datelor transmise de IPJ Ilfov, activitățile desfășurate de polițiștii ilfoveni în ultimele 24 de ore au fost următoarele:
– 219 polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov și 88 de polițiști locali au desfășurat misiuni specifice pe raza județului Ilfov pentru a verifica respectarea regulilor de către cetățeni;
– au fost verificate 675 de persoane cu privire la modul de respectare a interdicțiilor și măsurilor impuse acestora și 2 societăți comerciale/PFA, cu privire la modul de respectare a interdicțiilor impuse pe timpul stării de alertă;
– polițiștii ilfoveni au aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 500 lei, în temeiul legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală.

Efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov continuă să fie prezente în mijlocul comunității ilfovene, pentru a aduce la cunoștința cetățenilor măsurile de prevenire și control a infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-CoV-2. În ultimele 24 de ore raportate, jandarmii ilfoveni nu au aplicat sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Conform raportării Direcției de Sănătate Publică, în data de 23 iunie 2020, ora 15:00, la nivelul județului Ilfov erau monitorizate 546 de persoane aflate în izolare la domiciliu. În spațiile de cazare pentru carantinare se aflau 28 de persoane. Direcția de Sănătate Publică efectuează controale în teritoriu pentru a verifica respectarea măsurilor instituite pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

ISU București-Ilfov asigură suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI), transportul persoanelor suspicionate/confirmate a fi infectate cu SARS-COV-2 la unități spitalicești, misiuni pentru a sprijini celelalte instituții cu atribuții în prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, precum și acțiuni de decontaminare a tehnicii și personalului care a participat la misiunile de transport.

*****

ADUCEM ÎN ATENȚIA cetățenilor faptul că în baza Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 31/22.06.2020 privind instituirea excepției de la măsura carantinării/izolării pentru unele țări din Uniunea Europeană și din Spațiul Economic European a fost actualizată lista statelor exceptate de la aplicarea masurilor de carantina/izolare. Astfel, începând cu data de 23.06.2020, ora 00:00, persoanele care vin în România din Finlanda, Italia, Estonia, Irlanda și teritoriul european al Franței (Franța metropolitană) sunt exceptate de la măsura carantinării/izolării, dacă sunt asimptomatice. Detalii privind lista actualizată se regăsesc la următorul link: http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/1823-lista-statelor-exceptate-de-la-masura-de-carantina-22-06-2020/file.

Reamintim că persoanele care vin în România din țările care fac obiectul excepției de la carantinare/izolare, dar care, înaintea plecării din țara respectivă, nu au stat cel puțin 14 zile pe teritoriul acesteia, intră în carantină/izolare la locuința/locația declarată, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparținătorii, după caz.

Pentru a consulta alte documente oficiale emise în contextul pandemiei COVID-19 și a stării de alertă, vă rugăm să accesați pagina de internet a MAI, secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ. Totodată, o sursă de informare corectă este reprezentată și de portalul https://stirioficiale.ro.

DE ASEMENEA, vă informăm că au fost modificate criteriile de externare pentru pacienții cu afecțiunea COVID-19. Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați comunicatul de presă al Ministerului Sănătății: http://www.ms.ro/2020/06/23/modificarea-criteriilor-de-externare-pentru-pacientii-cu-afectiunea-covid-19/.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov recomandă cetățenilor să se conformeze măsurii de izolare la domiciliu și să se informeze doar din surse oficiale!

Apelul nostru constant către cetățeni este să respecte cu strictețe toate măsurile de igienă și de distanțare fizică stabilite de specialiști, să evite crearea de aglomerații și să limiteze deplasările care pot fi amânate. Igienizarea și dezinfectarea frecventă a mâinilor și purtarea măștii de protecție reduc la minimum riscul de expunere la noul coronavirus și reprezintă cea mai sigură cale de a ține sub control răspândirea epidemiei.

Trebuie să continuăm să fim responsabili și precauți, pentru sănătatea noastră și a întregii comunități. Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Pentru date actualizate cu privire la raportul săptămânal, zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Pentru recomandări și alte informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă, puteți apela TELVERDE 0800.800.358, o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.

Pentru suport psihologic și sprijin social, puteți apela TELVERDE 0800.070.030 din orice rețea, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 8:00 – 24:00.

Românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia alocată lor +4021.320.20.20.