Buletin de presă — COVID-19 — 25.07.2020

În județul Ilfov, polițiștii continuă să acționeze integrat, alături de celelalte efective, în echipe mixte formate din angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor. În urma misiunilor derulate în data de 24 iulie 2020 vizând respectarea normelor de protecție sanitară, asigurarea unui climat de liniște publică, verificarea respectării de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate a interdicțiilor impuse prin legislația în vigoare și protejarea cetățenilor față de practicile comerciale ilicite, vă prezentăm informarea privind activitățile desfășurate și rezultatele obținute:

Peste 226 de forțe de ordine au efectuat controale la 173 de societăți comerciale de pe raza județului Ilfov și au aplicat 11 sancțiuni contravenționale în cuantum total de 66.600 lei, dintre care:

► 2 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 12/1990, cu amenzi în valoare de 25.000 lei;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul HG nr. 984/2005, cu amendă în valoare de 10.000 lei;

► 3 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 307/2006, cu amenzi în valoare de 20.000 lei;

► 2 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 82/1991, cu amenzi în valoare de 8.000 lei;

► 2 sancțiuni contravenționale în temeiul OMS nr. 1225/2003, cu amenzi în valoare de 2.000 lei;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul Regulamentului UE nr. 284/2011, cu amendă în valoare de 1.600 lei.

Verificarea persoanelor fizice și juridice reprezintă în continuare prioritatea forțelor de ordine, astfel că acțiunile se vor desfășura la nivelul județului și în perioada următoare, pentru protejarea sănătății și siguranței cetățenilor.

*****

În contextul creșterii continue a cazurilor noi de infecție cu COVID-19 la nivel național, Instituția Prefectului – Județul Ilfov continuă apelul ferm către populație: vă rugăm să conștientizați că depinde de noi toți să încetinim răspândirea epidemiei, să dați dovadă de precauție și să respectați normele de conduită sanitară și distanțarea interpersonală! În această perioadă, toată lumea, inclusiv tinerii și oamenii sănătoși, ar trebui să evite crearea de aglomerații sau adunările cu un număr mare de oameni.

Vă rugăm să manifestați seriozitate și responsabilitate și să vă conformați măsurilor dispuse de autorități pentru limitarea și răspândirea infecțiilor cu noul coronavirus, pentru sănătatea dumneavoastră și a celor din jur:

■ purtarea corectă a măștii de protecție, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă și săpun și/sau dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool;

■ spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool;

■ păstrarea distanței de cel puțin 1,5 metri între persoane;

■ curățarea periodică a suprafețelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;

■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, se va accesa numărul unic de urgență 112;

■ consultarea periodică a site-urilor oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE – 0800800165 la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

***** 

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Le reamintim cetățenilor să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.