Buletin de presă — COVID-19 — 25.10.2020

Acțiunile de verificare a respectării măsurilor impuse în contextul stării de alertă desfășurate la nivelul județului Ilfov au continuat în data de 24 octombrie 2020, având ca scop principal prevenirea infectărilor și protejarea sănătății cetățenilor, prin conștientizarea populației cu privire la apartenența la comunitate și la pericolul răspândirii necontrolate a noului coronavirus în colectivitățile umane.

Sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Ilfov, misiunile din ultimele 24 de ore au fost executate de 118 polițiști, alături de 93 de efective reprezentând Inspectoratul de Jandarmi Județean, ISU București-Ilfov, Poliția Locală, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Direcția de Sănătate Publică, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor și Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transport Rutier.

Forțele de ordine au verificat în sistem integrat 457 de societăți comerciale și au legitimat 1094 persoane pe raza administrativ-teritorială a județului Ilfov, cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de alertă. De asemenea, au fost verificate 592 de mijloace de transport persoane.

În contextul acțiunilor desfășurate, pentru abaterile constatate au fost aplicate 263 de sancțiuni contravenționale cu amenzi în cuantum total de 31.750 lei, dintre care:

► 258 de sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 55/2020 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală sau pentru organizarea de activități în spațiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicții/restricții, cu amenzi în valoare de 31.750 lei;

► 2 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul Legii nr. 307/2006;

► 3 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul OG nr. 2/2001.

Verificările vor continua la nivelul județului Ilfov și vor viza condițiile în care se desfășoară transportul în comun, menținerea ordinii și siguranței publice, respectarea de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate a interdicțiilor impuse prin legislația în vigoare, dar și protejarea cetățenilor față de practicile comerciale ilicite.

*****

Potrivit datelor transmise de către Direcția de Sănătate Publică Ilfov, astăzi, 25 octombrie 2020, ora 15:00, situația epidemiologică înregistrată la nivelul județului este următoarea:

  • Teste efectuate până în prezent: 23.523;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 până în prezent: 5.430;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 vindecate până în prezent: 3.196;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 decedate până în prezent: 91;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare la domiciliu: 766;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare instituționalizată: 0;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină la domiciliu: 260;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină instituționalizată: 5;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 internate: 133;
  • Persoane confirmate cu COVID-19 internate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov: 74, dintre care 14 la ATI.

*****

▶️🔴 ADUCEM ÎN ATENȚIE faptul că astăzi, 25 octombrie a.c., Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov a adoptat în ședință extraordinară Hotărârea nr. 29 privind măsurile dispuse pentru unele localități din județul Ilfov: https://if.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/55/2020/10/Hotararea-nr-29-CJSU-25.10.2020.pdf

Cetățenii, operatorii economici și instituțiile publice pot consulta Hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ilfov pe pagina de internet a Instituției Prefectului – Județul Ilfov, la secțiunea Situații de Urgență: https://if.prefectura.mai.gov.ro/despre-noi/situatii-de-urgenta/

*****

Vă rugăm să fiți prudenți și să acționați responsabil!

Astăzi Județul Ilfov înregistrează 102 noi infectări cu COVID-19 față de cifrele de la ultima raportare!

Vă rugăm să colaborați cu instituțiile responsabile în combaterea pandemiei de COVID-19 și să respectați cu strictețe regulile preventive și reglementările în vigoare, pentru a stopa creșterea periculoasă a ratei de îmbolnăviri!

Solidaritatea și parteneriatul dintre noi toți sunt imperative pentru a preveni și limita riscul de răspândire a infecției cu COVID-19! Viața și sănătatea celor din jurul nostru depind de responsabilitatea fiecăruia dintre noi iar urgența de sănătate publică cu care ne confruntăm poate fi controlată numai prin disciplină, personală și colectivă!

Depinde de fiecare dintre noi și de noi toți împreună să limităm răspândirea acestui coronavirus!

*****

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți oameni:

PURTAȚI CORECT MASCA DE PROTECȚIE, aruncați-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac și spălați-vă imediat mâinile cu apă și săpun sau dezinfectați-vă cu soluții pe bază de alcool;

NU ATINGEȚI ochii, gura, nasul dacă nu v-ați spălat pe mâini;

RESPECTAȚI DISTANȚA de cel puțin 1,5 metri față de alte persoane, chiar și în cadrul întâlnirilor familiale, pentru a proteja membrii familiei aflați în situație de risc;

EVITAȚI zonele aglomerate;

CURĂȚAȚI periodic suprafețele de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;

CONSULTAȚI periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus. 

Nu uitați: comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Cetățenii au la dispoziție linia TELVERDE – 0800800165 operaționalizată de Ministerul Afacerilor Interne, la care pot sesiza încălcările normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Le reamintim cetățenilor să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.

De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.