Buletin de presă — COVID-19 — 26.06.2020

În contextul informării privind situația generată de răspândirea virusului SARS-CoV-2, conform datelor raportate de către Direcția de Sănătate Publică, astăzi, 26 iunie 2020, ora 15:00, la nivelul județului Ilfov erau monitorizate 442 de persoane aflate în izolare la domiciliu, iar 23 de persoane erau cazate în spațiile de carantinare.  Direcția de Sănătate Publică efectuează controale în teritoriu pentru a verifica respectarea măsurilor instituite pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

În perioada 23 – 25 iunie 2020, echipajele Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov, alături de celelalte structuri cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, au continuat acțiunile desfășurate în contextul stării de alertă. Potrivit datelor transmise de IPJ Ilfov, activitățile desfășurate în perioada de referință de către polițiștii ilfoveni cu scopul prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19 au fost următoarele:

– 662 de polițiști din cadrul IPJ Ilfov și 306 polițiști locali au desfășurat misiuni specifice pe raza județului în vederea asigurării respectării normelor legale în vigoare pe perioada stării de alertă;

– au fost verificate 3299 de persoane cu privire la modul de respectare a măsurilor și interdicțiilor impuse și 65 de societăți comerciale/PFA cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de alertă;

– polițiștii ilfoveni au aplicat 9 sancțiuni contravenționale sub formă de avertisment pentru nerespectarea prevederilor legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, din care 8 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală și 1 pentru nerespectarea măsurilor privind carantina/izolarea. De asemenea, alte 7 fapte au fost sancționate contravențional sub formă pecuniară, cu suma totală de 1000 de lei, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, conform legii nr. 55/2020;

– în contextul epidemiei COVID-19, în intervalul menționat a fost întocmit un dosar penal privind infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor prevăzută de art. 352 Cod Penal.

Intervențiile Inspectoratului de Jandarmi Județean “Lascăr Catargiu” au continuat, misiunile specifice la nivelul județului fiind informarea cetățenilor cu privire la măsurile de prevenire și control a infecției generată de coronavirusul SARS-CoV-2, având ca obiectiv principal siguranța cetățeanului, dar și descurajarea faptelor de natură contravențională înregistrate în acest context. În perioada de referință, jandarmii ilfoveni nu au aplicat sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Dealul Spirii” București-Ilfov asigură suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI), transportul persoanelor suspicionate/confirmate a fi infectate cu SARS-COV-2 la unități spitalicești, misiuni pentru a sprijini celelalte instituții cu atribuții în prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, precum și acțiuni de decontaminare a tehnicii și personalului care a participat la misiunile de transport.

*****

Documentele oficiale emise în contextul pandemiei COVID-19 și a stării de alertă pot fi consultate pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utilehttps://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ. O altă sursă de informare corectă este reprezentată de portalul https://stirioficiale.ro.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov recomandă cetățenilor să se conformeze măsurii de izolare la domiciliu și să se informeze doar din surse oficiale!

Reiterăm importanța respectării cu strictețe a măsurilor de igienă și de distanțare fizică stabilite de specialiști, evitarea aglomerațiilor și limitarea deplasărilor care pot fi amânate. Igienizarea și dezinfectarea frecventă a mâinilor și purtarea măștii de protecție reduc la minimum riscul de expunere la noul coronavirus și reprezintă cea mai sigură cale de a ține sub control răspândirea epidemiei.

Comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități! Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Pentru recomandări și alte informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă, puteți apela TELVERDE 0800.800.358, o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.

Pentru suport psihologic și sprijin social, puteți apela TELVERDE 0800.070.030.

Românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia alocată acestora: +4021.320.20.20.