Buletin de presă — COVID-19 — 27.07.2020

Instituția Prefectului – Județul Ilfov informează cu privire la faptul că în cursul zilei de 26 iulie a.c., 225 de efective constituite în echipe mixte formate din polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, grupările de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean, polițiști locali, ISU Bucureşti-Ilfov, reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Direcției de Sănătate Publică, Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, au continuat acțiunile de verificare în sistem integrat desfășurate în județul Ilfov. Misiunile vizează zonele aglomerate, urmărind respectarea normelor de protecție sanitară, asigurarea unui climat de liniște publică, verificarea respectării de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate a interdicțiilor impuse prin legislația în vigoare și protejarea cetățenilor față de practicile comerciale ilicite.

În perioada de referință au fost verificate 158 de societăți comerciale și au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale în cuantum total de 47.500 lei, dintre care:

► 4 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 55/2020 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, cu amenzi în valoare de 500 lei;
► 4 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 12/1990, cu amenzi în valoare de 40.000 lei;
► 1 sancțiune contravențională în temeiul OMS nr. 976/1998, cu amendă în valoare de 6.000 lei;
► 1 sancțiune contravențională în temeiul OMS nr. 1225/2003, cu amendă în valoare de 1.000 lei;
► 2 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul OG nr. 2/2001;
► 3 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul Legii nr. 307/2006.

Sănătatea și siguranța cetățenilor sunt prioritatea tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu, astfel că echipele mixte vor desfășura permanent în această perioadă activități de verificare a respectării prevederilor impuse pe perioada stării de alertă, pentru a proteja cetățenii și pentru a preveni răspândirea SARS-CoV-2.

*****

Continuați să fiți responsabili!
În contextul creșterii continue a numărului de cazuri pozitive la nivel național, Instituția Prefectului – Județul Ilfov face apel la cetățeni să conștientizeze pericolul determinat de infectarea cu noul coronavirus, să dea dovadă de precauție, să evite crearea de aglomerații și să nu neglijeze normele de conduită sanitară și distanțarea interpersonală. Depinde de fiecare dintre noi și de noi toți împreună să îngrădim răspândirea acestei epidemii!

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți oameni, vă reamintim importanța respectării măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus:

■ purtați corect masca de protecție, aruncați-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac și spălați-vă imediat mâinile cu apă și săpun sau dezinfectați-vă cu soluții pe bază de alcool;
■ nu vă atingeți ochii, gura, nasul dacă nu v-ați spălat pe mâini;
■ păstrați distanța de cel puțin 1,5 metri față de alte persoane;
■ curățați periodic suprafețele de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;
■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, accesați numărul unic de urgență 112;
■ consultați periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Nu uitați: comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Cetățenii au la dispoziție linia TELVERDE – 0800800165 operaționalizată de Ministerul Afacerilor Interne, la care pot sesiza încălcările normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!
Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.
Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.
Le reamintim cetățenilor să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.