Buletin de presă — COVID-19 — 28.08.2020

Sub conducerea prefectului județului Ilfov, domnul Daniel – Tudorel ZAMFIR, polițiști din cadrul IPJ, efective ale IJJ, ISU București-Ilfov, polițiști locali, alături de reprezentanți ai ITM, DSVSA, DSP, ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi ISCTR au continuat în cursul zilei de 27 august a.c. misiunile de verificare vizând conformitatea cu normele de protecție individuală și distanțare socială, menținerea ordinii și siguranței publice, verificarea respectării de către societățile comerciale și persoanele fizice autorizate a interdicțiilor impuse prin legislația în vigoare și protejarea cetățenilor față de practicile comerciale ilicite.

Rolul principal al tuturor acestor activități este responsabilizarea și conștientizarea cetățenilor cu privire la pericolele asociate nerespectării măsurilor de siguranță atât în zonele aglomerate, cum sunt centrele comerciale, piețele, târgurile, terasele, ștrandurile și cluburile în aer liber, cât și în mijloacele de transport în comun. Agenții economici care desfășoară activități comerciale în aceste zone și cetățenii care beneficiază de serviciile acestora au fost verificați cu prioritate, cu accent pe prevenirea și informarea acestora.

În urma misiunilor derulate în data de 27 august 2020 în care au fost angrenate 196 de efective care au verificat 132 de societăți comerciale de pe raza județului Ilfov, au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 13.200 lei, dintre care:

► 4 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul Legii nr. 319/2006;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul HG nr. 984/2005, cu amendă în valoare de 1.200 lei;

► 2 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul HG nr. 537/2007;

► 3 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 82/1991, cu amenzi în valoare de 12.000 lei;

► 1 sancțiune contravențională cu avertisment în temeiul OG nr. 2/2001;

► 2 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul Legii nr. 307/2006.

Având în vedere situația generală de nerespectare a condițiilor sanitare și numărul mare de cazuri confirmate înregistrate la nivel național în ultima perioadă, misiunile pentru protejarea sănătății cetățenilor vor continua, cu scopul principal de a responsabiliza atât populația, cât și operatorii economici, sănătatea și siguranța cetățenilor fiind prioritatea tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu.

*****       

Potrivit datelor transmise de către Direcția de Sănătate Publică Ilfov, astăzi, 28 august 2020, ora 15:00, situația epidemiologică înregistrată la nivelul județului este următoarea:

 • Teste efectuate până în prezent: 14.532;
 • Persoane confirmate cu COVID-19 până în prezent: 2113;
 • Persoane confirmate cu COVID-19 vindecate până în prezent: 1543;
 • Persoane confirmate cu COVID-19 decedate până în prezent: 53;
 • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare la domiciliu: 327;
 • Persoane confirmate cu COVID-19 în izolare instituționalizată: 0;
 • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină la domiciliu: 758;
 • Persoane confirmate cu COVID-19 în carantină instituționalizată: 1;
 • Persoane confirmate cu COVID-19 internate: 173;
 • Persoane confirmate cu COVID-19 internate la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov: 74, dintre care 15 la ATI.

*****

Vă rugăm să continuați să fiți responsabili!

ADUCEM ÎN ATENȚIA cetățenilor faptul că ieri, 27 august 2020, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea nr. 43 pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății publice.

Cele mai importante prevederi ale acestei Hotărâri sunt:

 • redeschiderea începând cu data de 1 septembrie 2020 a restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor, inclusiv în cazul unităților de cazare, în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori;
 • limitarea la nivel național a programului de funcționare a teraselor între orele 06:00-24:00;
 • creșterea numărului de persoane care pot participa la evenimente private la 50 în spațiu închis, respectiv 100 în spațiu deschis;
 • actualizarea listei țărilor și zonelor cu risc epidemiologic ridicat, cu intrare în vigoare de la data de 29.08.2020 ora 0:00. Astfel, următoarele țări și zone de risc epidemiologic presupun carantină la domiciliu/locația declarată, pentru 14 zile: Andorra, Africa de Sud, Argentina, Armenia, Aruba, Bahamas, Bahrain, Bolivia, Belize, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Capul Verde, Chile, Columbia, Costa Rica, El Salvador, Guam, Gibraltar, Guineea Ecuatorială, Honduras, Insulele Feroe, Insulele Turks și Caicos, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Irak, Israel, Kazahstan, Kârgâzstan, Kosovo, Kuweit, Luxemburg, Macedonia de Nord, Malta, Maldive, Puerto Rico, Republica Moldova, Muntenegru, Guam, Eswatini, Oman, Paraguay, Palestina, Panama, Peru, Puerto Rico, Qatar, Republica Dominicană, Regatul Spaniei – regiunile: (Aragon, Cataluna, Namibia, Navarra, Comunidad de Madrid, Insulele Baleare, Țara Bascilor, Cantabria, Castilla la Mancha, Castilla y Leon, La Rioja), Suriname, Sint Maarten, Statele Unite ale Americii.

Pentru a consulta integral Hotărârea CNSU nr. 43/27.08.2020, vă rugăm să accesați pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ.

La nivelul județului Ilfov, toate măsurile luate sunt destinate protejării sănătății populației, în contextul alarmant al situației epidemiologice de la nivel național.

Reamintim cetățenilor, operatorilor economici și instituțiilor publice faptul că la nivelul județului Ilfov sunt în vigoare prevederile Hotărârii nr. 8 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Ilfov privind măsurile adoptate în ședința extraordinară din 03.08.2020 în vederea prevenirii și limitării răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2 în județul Ilfov, măsuri aplicate începând cu data de 04.08.2020, ora 12:00, pe toată raza administrativ-teritorială a județului:

■ Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise cum ar fi piețe, târguri, oboare, expoziții, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, pe întreaga durată a programului de funcționare a acestora;

■ Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele prezente în zonele de așteptare a mijloacelor de transport în comun (stații de autobuz, peroane CFR și autogări);

■ Se instituie obligația pentru organizatorii de evenimente sau spectacole în aer liber de a pune la dispoziția participanților măști de protecție și obligația participanților de a purta masca de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pe toată durata de desfășurare a acestora, de la accesul și până la ieșirea din zonă;

■ Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți angajații operatorilor economici, la intrarea și ieșirea din schimburi;

■ Administratorii/proprietarii spațiilor publice/private menționate anterior afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile respective;

■ Conducătorii instituțiilor/entităților publice din județul Ilfov vor asigura punerea în aplicare a prevederilor prezentei hotărâri.


În ultima perioadă, la nivel național s-a constatat o nouă creștere a numărului de persoane infectate cu virusul SARS–CoV-2, pe fondul nerespectării măsurilor sanitare preventive dispuse pentru starea de alertă.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov are datoria să atragă atenția asupra faptului că sănătatea publică, protecția individuală și a întregii comunități, funcționarea economiei și menținerea unui loc de muncă stabil sunt aspecte interdependente care ne privesc pe noi toți. Vă rugăm să priviți cu seriozitate severitatea situației cu care ne putem confrunta în viitorul apropiat, ținând cont de începerea iminentă a noului an școlar. Dacă nu acționăm responsabil, dacă nu ne evaluăm corect riscurile și dacă nu respectăm strict regulile și măsurile de precauție pentru a evita infectarea cu COVID-19, ne expunem unui pericol major.

Protejați-vă propria sănătate și amintiți-vă permanent faptul că acțiunile personale îi pot afecta pe ceilalți, copii, adulți sau vârstnici! Protecția individuală și a întregii comunități este în sarcina noastră, a tuturor – instituții publice, operatori economici și cetățeni, iar urgența de sănătate publică cu care ne confruntăm poate fi controlată numai prin disciplină, personală și colectivă!

Cooperarea, atât unii cu ceilalți, cât și cu autoritățile, este esențială. Pentru a controla efectele virusului asupra întregii noastre structuri sociale trebuie să fim precauți și să respectăm strict normele de conduită sanitară, purtarea măștii de protecție și distanțarea fizică. Disciplina, solidaritatea și sprijinul reciproc în respectarea rigorilor legii trebuie să facă parte din viața noastră de zi cu zi.

Depinde de fiecare dintre noi și de noi toți împreună să limităm răspândirea acestui coronavirus!


 Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți oameni, vă reamintim importanța respectării măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus:

■ purtați corect masca de protecție, aruncați-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac și spălați-vă imediat mâinile cu apă și săpun sau dezinfectați-vă cu soluții pe bază de alcool;

■ nu vă atingeți ochii, gura, nasul dacă nu v-ați spălat pe mâini;

■ păstrați distanța de cel puțin 1,5 metri față de alte persoane;

■ curățați periodic suprafețele de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;

■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, accesați numărul unic de urgență 112;

■ consultați periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Nu uitați: comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Cetățenii au la dispoziție linia TELVERDE – 0800800165 operaționalizată de Ministerul Afacerilor Interne, la care pot sesiza încălcările normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Le reamintim cetățenilor să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.