Buletin de presă — COVID-19 — 29.05.2020

Conform raportării Direcției de Sănătate Publică, în data de 29 mai 2020, ora 15:00, la nivelul județului Ilfov erau monitorizate 723 de persoane aflate în izolare la domiciliu. În carantină instituționalizată se mai aflau 18 persoane. Subliniem faptul că Direcția de Sănătate Publică efectuează controale în teritoriu pentru a verifica respectarea măsurilor instituite pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Poliţiştii ilfoveni continuă să acţioneze în sistem integrat, împreună cu celelalte structuri cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, în vederea prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19. În principal, intervenţiile sunt concentrate pe informarea cetățenilor cu privire la noile reguli, obiectivul polițiștilor fiind siguranța cetățeanului.

Activitățile desfășurate de polițiștii ilfoveni în ultimele 24 de ore în contextul stării de alertă au fost următoarele:

– 119 polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov, împreună cu 116 polițiști locali, au desfășurat 16 misiuni specifice pe raza județului;

– au fost verificate 1408 persoane cu privire la modul de respectare a măsurilor de izolare și 18 societăți comerciale/persoane fizice autorizate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse pe timpul stării de alertă;

Efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean “Lascăr Catargiu” au continuat activitățile specifice de informare a cetățenilor ilfoveni cu privire la măsurile de prevenire și control a infecției generată de coronavirusul SARS-CoV-2, dar și în vederea descurajării faptelor de natură contravențională înregistrate în acest context.

În ultimele 24 de ore, poliţiştii şi jandarmii ilfoveni nu au aplicat sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

ISU București-Ilfov asigură suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI), transportul persoanelor suspicionate/confirmate a fi infectate cu SARS-COV-2 la unități spitalicești, misiuni pentru a sprijini celelalte instituții cu atribuții în prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, precum și acțiuni de decontaminare a tehnicii și personalului care a participat la misiunile de transport.

*****

Reamintim cetățenilor faptul că toate documentele oficiale emise în contextul pandemiei COVID-19 și a stării de alertă pot fi consultate pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ.

Instituția Prefectului – Județul Ilfov subliniază faptul că respectarea măsurilor stabilite de autorități în perioada stării de alertă şi a tuturor măsurilor de igienă și de distanțare fizică stabilite de specialiști sunt esenţiale.

Vă rugăm să vă informaţi doar din surse oficiale!

Trebuie să rămânem vigilenţi, conştienţi de faptul că acțiunile noastre personale îi pot afecta pe ceilalți şi să continuăm să avem aceeaşi conduită responsabilă şi după implementarea măsurilor de relaxare graduală începând cu data de 1 iunie 2020. Reducerea la minimum a riscului de expunere la noul coronavirus este cea mai sigură cale de a ține sub control răspândirea epidemiei.

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Pentru recomandări și alte informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă, puteți apela TELVERDE 0800.800.358, o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.

Pentru suport psihologic și sprijin social, puteți apela TELVERDE 0800.070.030 din orice rețea, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 8:00 – 24:00.

Totodată, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia alocată lor +4021.320.20.20.