Buletin de presă — COVID-19 — 29.07.2020

În contextul informării zilnice cu privire la activitățile desfășurate de echipele mixte de control formate din reprezentanții Grupei de coordonare a măsurilor de combatere a COVID-19 la nivelul județului Ilfov, vă prezentăm rezultatele obținute în urma verificărilor efectuate în ultimele 24 de ore:

Sub conducerea prefectului județului Ilfov, domnul Daniel – Tudorel ZAMFIR, 221 de efective reprezentând angajați ai structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor au verificat în sistem integrat 189 de societăți comerciale pe raza administrativ-teritorială a județului Ilfov.

Au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 81.000 lei, dintre care:

► 5 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 55/2020 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, cu amenzi în valoare de 1.000 lei;
► 1 sancțiune contravențională în temeiul HG nr. 984/2005, cu amendă în valoare de 20.000 lei;
► 2 sancțiuni contravenționale în temeiul HG nr. 857/2011, cu amenzi în valoare de 60.000 lei;
► 1 sancțiune contravențională cu avertisment în temeiul OMAI nr. 163/2007.

Acțiunile vor continua și în perioada următoare cu scopul principal de a responsabiliza atât populația, cât și operatorii economici, sănătatea și siguranța cetățenilor fiind prioritatea tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu.

*****

REAMINTIM faptul că în ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență desfășurată ieri, 28 iulie a.c., a fost aprobată Hotărârea nr. 37 privind stabilirea unor măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS CoV-2 la nivelul spațiilor/activităților unde există un risc crescut de infectare.
Comitetul a făcut prin această hotărâre, în baza analizei specialiștilor, următoarele propuneri, care vor fi supuse aprobării Guvernului României:

→ Instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean sau al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică.
→ Spațiile și intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creșterii numărului persoanelor prezente concomitent în spațiile și în intervalele orare respective, ca efect al desfășurării unor activități individuale sau de grup.
→ Se exceptează de la această măsura următoarele categorii de persoane persoanele care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută și copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.
→ Interzicerea comercializării și consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în intervalul orar 23.00-06.00.
→ În afara intervalului menționat, operatorii economici care desfășoară aceste activități, au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.
→ Interzicerea desfășurării activității cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23.00-06.00.
→ Pentru plaje, distanța mai mică de 2 metri între persoane/șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici).

Pentru a consulta integral Hotărârea nr. 37/28.07.2020, vă rugăm să accesați pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ: https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/HCNSU-nr.-37-din-28.07.2020.pdf.

Vă rugăm să continuați să fiți responsabili!
Subliniem faptul că România a depășit un număr de 1000 de cazuri pe zi de infectare cu COVID-19, pentru a opta zi consecutivă. Acest lucru produce îngrijorare crescândă și atrage după sine necesitatea impunerii unor restricții de natură să conducă la protejarea noastră, a tuturor. Facem apel la cetățeni să coopereze atât unii cu ceilalți, cât și cu autoritățile, să dea dovadă de precauție și să respecte strict normele de conduită sanitară, purtarea măștii de protecție și distanțarea fizică.

Toate aceste măsuri indispensabile limitării răspândirii virusului SARS-CoV-2, și în special distanțarea fizică, nu înseamnă să ne înstrăinăm unii de ceilalți sau de societate, ci dimpotrivă, reprezintă o solidarizare pentru sănătatea comunității din care toți facem parte. Trebuie să facem un efort colectiv pentru a ne sprijini reciproc în respectarea rigorilor legii, cetățeni, operatori economici și instituții publice, pentru a reduce cât mai mult riscul de infectare și a ne menține un flux economic neîntrerupt.

Nu în ultimul rând, respectarea strictă a normelor de conduită sanitară reprezintă o dovadă de respect și prețuire față de cadrele medicale care lucrează în spitalele dedicate COVID-19, oameni ca noi toți, pe care trebuie să îi sprijinim să poată să facă față provocărilor pandemiei. Depinde de fiecare dintre noi și de noi toți împreună să limităm răspândirea acestui coronavirus!

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți oameni, vă reamintim importanța respectării măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus:

■ purtați corect masca de protecție, aruncați-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac și spălați-vă imediat mâinile cu apă și săpun sau dezinfectați-vă cu soluții pe bază de alcool;
■ nu vă atingeți ochii, gura, nasul dacă nu v-ați spălat pe mâini;
■ păstrați distanța de cel puțin 1,5 metri față de alte persoane;
■ curățați periodic suprafețele de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;
■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, accesați numărul unic de urgență 112;
■ consultați periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Nu uitați: comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Cetățenii au la dispoziție linia TELVERDE – 0800800165 operaționalizată de Ministerul Afacerilor Interne, la care pot sesiza încălcările normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Le reamintim cetățenilor să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.