Buletin de presă — COVID-19 — 30.06.2020

Angajații Ministerului Afacerilor Interne și celelalte structuri cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze în sistem integrat cu scopul implementării normelor legale în timpul stării de alertă.
În contextul actual se acționează în principal pentru informarea cetățenilor cu privire la normele legale în vigoare, obiectivul polițiștilor fiind siguranța cetățeanului. Potrivit datelor transmise de IPJ Ilfov, activitățile desfășurate de polițiștii ilfoveni în ultimele 24 de ore au fost următoarele:

– 211 polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov și 97 de polițiști locali au desfășurat misiuni specifice pe raza județului Ilfov pentru a verifica respectarea regulilor de către cetățeni;
– au fost verificate 757 de persoane cu privire la modul de respectare a interdicțiilor și măsurilor impuse acestora și 26 de societăți comerciale/PFA, cu privire la modul de respectare a interdicțiilor impuse pe timpul stării de alertă;
– polițiștii ilfoveni au aplicat 4 sancțiuni contravenționale sub formă de avertisment, în temeiul legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală.

În ultimele 24 de ore raportate, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov nu au aplicat sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Conform raportării Direcției de Sănătate Publică, în data de 30 iunie 2020, ora 15:00, la nivelul județului Ilfov erau monitorizate 420 de persoane aflate în izolare la domiciliu. În spațiile de cazare pentru carantinare se aflau 26 de persoane. Direcția de Sănătate Publică efectuează controale în teritoriu pentru a verifica respectarea măsurilor instituite pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

ISU București-Ilfov asigură suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI), transportul persoanelor suspicionate/confirmate a fi infectate cu SARS-COV-2 la unități spitalicești, misiuni pentru a sprijini celelalte instituții cu atribuții în prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, precum și acțiuni de decontaminare a tehnicii și personalului care a participat la misiunile de transport.

*****

ADUCEM ÎN ATENȚIA cetățenilor faptul că în urma ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență din 29.06.2020 a fost emisă Hotărârea nr. 32 privind propunerea unor măsuri necesar a fi aplicate după data de 01.07.2020 precum și instituirea excepției de la măsura carantinării/izolării pentru unele țări din Uniunea Europeană și din Spațiul Economic European.

Printre cele mai importante măsuri din Hotărârea CNSU nr. 32 se regăsesc următoarele:
– menținerea valabilității listei statelor aflate în „zona verde”, pentru care nu mai există obligația izolării la domiciliu pentru cetățenii care vin în România din respectivele țări, aprobată prin Hotărârile numărul 29 și 31;
– instituirea sancțiunii complementare a suspendării autorizației de funcționare pentru organizatorii activităților și a evenimentelor în care regulile de siguranță sanitară nu sunt respectate;
– modificarea unor măsuri privind organizarea competițiilor sportive și a altor tipuri de activități.

Pentru a consulta integral Hotărârea CNSU nr. 32/29.06.2020, vă rugăm să accesați pagina de internet a MAI, secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ. Tot în această pagină de internet veți regăsi și celelalte documente oficiale emise în contextul stării de alertă și al pandemiei. De asemenea, o sursă de informare corectă este reprezentată și de portalul https://stirioficiale.ro.

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!
Apelul nostru constant către cetățeni este să respecte cu strictețe toate măsurile de igienă și de distanțare fizică stabilite de specialiști, să evite crearea de aglomerații și să limiteze deplasările care pot fi amânate. Igienizarea și dezinfectarea frecventă a mâinilor și purtarea măștii de protecție reduc la minimum riscul de expunere la noul coronavirus și reprezintă cea mai sigură cale de a ține sub control răspândirea epidemiei.

Comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!
Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Pentru date actualizate cu privire la raportul săptămânal, zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Pentru recomandări și alte informații despre modul în care se manifestă virusul, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă, puteți apela TELVERDE 0800.800.358, o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.

Pentru suport psihologic și sprijin social, puteți apela TELVERDE 0800.070.030 din orice rețea.

Românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia alocată lor +4021.320.20.20.