Buletin de presă — COVID-19 — 30.07.2020

În contextul informării zilnice cu privire la activitățile desfășurate de echipele mixte de control formate din reprezentanții Grupei de coordonare a măsurilor de combatere a COVID-19 la nivelul județului Ilfov, vă prezentăm rezultatele obținute în urma verificărilor efectuate în ultimele 24 de ore:

Sub conducerea prefectului județului Ilfov, domnul Daniel – Tudorel ZAMFIR, 253 de efective reprezentând angajați ai structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor au verificat în sistem integrat 121 de societăți comerciale pe raza administrativ-teritorială a județului Ilfov.

 Au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 88.500 lei, dintre care:

► 2 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 55/2020 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, cu amenzi în valoare de 500 lei;

► 3 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 12/1990, cu amenzi în valoare de 60.000 lei;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul HG nr. 984/2005, cu amendă în valoare de 10.000 lei;

► 2 sancțiuni contravenționale în temeiul Legii nr. 82/1991, cu amenzi în valoare de 8.000 lei;

► 1 sancțiune contravențională în temeiul OMS nr. 1225/2003, cu amendă în valoare de 10.000 lei;

► 4 sancțiuni contravenționale cu avertisment în temeiul HGR nr. 537/2007.

Acțiunile vor continua și în perioada următoare cu scopul principal de a responsabiliza atât populația, cât și operatorii economici, sănătatea și siguranța cetățenilor fiind prioritatea tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu.

*****

Vă rugăm să continuați să fiți responsabili!

Astăzi, România a atins un nou record negativ: 1356 de noi cazuri de COVID-19 și peste 400 de pacienți internați la terapie intensivă. Situația noastră este gravă și ne cere să fim realiști: este necesară o mult mai mare responsabilizare personală care să conducă la protejarea noastră, a tuturor. Vă rugăm să cooperați atât unii cu ceilalți, cât și cu autoritățile, să fiți precauți și să respectați strict normele de conduită sanitară, purtarea măștii de protecție și distanțarea fizică.

Trebuie să fim solidari pentru sănătatea comunității din care toți facem parte și să facem un efort colectiv pentru a ne sprijini reciproc în respectarea rigorilor legii. Toate măsurile care au fost și vor fi luate sunt destinate protejării sănătății populației.

Depinde de fiecare dintre noi și de noi toți împreună să limităm răspândirea acestui coronavirus!

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți oameni, vă reamintim importanța respectării măsurilor de prevenire a infectării cu noul coronavirus:

■ purtați corect masca de protecție, aruncați-o după folosire într-un recipient de gunoi cu capac și spălați-vă imediat mâinile cu apă și săpun sau dezinfectați-vă cu soluții pe bază de alcool;

■ nu vă atingeți ochii, gura, nasul dacă nu v-ați spălat pe mâini;

■ păstrați distanța de cel puțin 1,5 metri față de alte persoane;

■ curățați periodic suprafețele de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;

■ în cazul apariției simptomatologiei specifice COVID-19, accesați numărul unic de urgență 112;

■ consultați periodic site-urile oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Nu uitați: comportamentul preventiv individual conduce către sănătatea întregii comunități!

Cetățenii au la dispoziție linia TELVERDE – 0800800165 operaționalizată de Ministerul Afacerilor Interne, la care pot sesiza încălcările normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Mulțumim tuturor celor care au înțeles și înțeleg importanța măsurilor de protecție sanitară și a faptului că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă!

*****

Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale!

Documentele emise în contextul stării de alertă și al pandemiei COVID-19 pot fi consultate atât pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, în secțiunea Utile: https://www.mai.gov.ro/utile/ – subsecțiune: STARE DE ALERTĂ, cât și pe portalul https://stirioficiale.ro.

Pentru raportul săptămânal de supraveghere, date actualizate cu privire la zonele afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și situația la nivel global, puteți accesa pagina de internet a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile: http://www.cnscbt.ro/.

Le reamintim cetățenilor să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.